自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

雖然話睇古唔駁古,但因家中小朋友成日睇,都係忍唔住說幾句。Doraemon這套有40多年歷史的動畫,果然是出自男人手筆。男人的夢想:
貪玩,不學無術,想遇到困難就有快速解決方法;為人貪少便宜又好色;
鍾意靚女靜香,唔鍾意醜女虎妹;
靜香又靚又乖,有家教有修養,是家中獨女,讀書和家中環境不錯,這種條件下靜香選擇和大雄結婚,不要條件好的出木杉。(續)

子爵府

回覆樓主:

在某套doraemon電影,靜香即將和大雄結婚,胖虎,小夫和出木杉羨慕到暈。另一邊廂,靜香有點婚前焦慮症,靜香爸爸心悅誠服,安慰靜香說大雄心地善良,她會有幸福。很難想像有爸爸這樣豁達,讀書常常0分的大雄長大了有甚麼工作沒有提,如何養得起靜香沒有提,可能與老爺奶奶同住?

很難想像靜香的父母那麼豁達。如這發生在bk jm或jm的女兒身上會如何?(續)
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

子爵府

回覆樓主:

唔好意思,繼續駁古。

小學五年級生,大雄常常去靜香家,靜香媽媽會讓女兒與大雄獨處一室,有時還穿小背心?那個jm咁開通?

大雄常常測驗0分,理應升唔到班,不知為何咁多年都同班。

個仔成日測驗唔合格,大雄媽是ftm, 佢仍然掛住做家務日抹夜抹,沒有怎麼跟阿仔功課,溫習,親子關係等,有點離奇,或許日本人的潔癖大於其他事?

子爵府

回覆樓主:

小夫家境好,住豪宅,又有法國廚師,又周遊列國,唔明點解選校會和暴力胖虎和超he大雄同一間學校,小夫仲要做咗胖虎條靚,成日俾佢dup, 小夫媽都唔同小夫轉校,或跟學校反映。

胖虎仲離譜,成日行使暴力,佢媽都暴力,大雄小夫靜香同佢做到咁多年朋友,很離奇。胖虎除了被佢阿媽閙外,無乜後果,無被踢出校,無出入差館,也是離奇。

我忍不住對我仔說,是僥幸,不是真實的...

願攜手渡過悲傷, life is still going on.

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

因為大雄有叮噹:

冇錢,叮噹
冇飯食:叮噹
想去旅行:叮噹

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你諗太多喇

子爵府

回覆樓主:

哈哈哈

公爵府

2024勳章

蝦米豬 發表於 19-4-10 15:45
哈哈哈

我老公又係成日駁多拉A夢呢套卡通,又話只要時光機 同隨意門就 ok, 好多法寶既 function 其實係 duplicate 左
但我個仔係多拉迷, 無理佢

wcpcelia    發表於 19-4-11 12:08

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

蝦米豬 發表於 19-4-10 08:25
雖然話睇古唔駁古,但因家中小朋友成日睇,都係忍唔住說幾句。Doraemon這套有40多年歷史的動畫,果然是出自 ...
我冇睇晒你講咩,不過我想講,叮噹呢套卡通片真係敎壞細路仔,唔好比小朋友睇咁多。

大雄好鬼多曳野,又懶、又冇胆、每次測驗都零分(係每次,真係好難做到!),如果男仔學足,就好麻煩。

侯爵府

回覆樓主:

由頭到尾都不喜歡大雄, 只覺得叮噹很可愛

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

蝦米豬 發表於 19-4-10 08:25
雖然話睇古唔駁古,但因家中小朋友成日睇,都係忍唔住說幾句。Doraemon這套有40多年歷史的動畫,果然是出自 ...
而家的男人都想有老婆,又有幾個情人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我ex 好中意,成日想有多拉a 幫佢
不過佢唔係廢青,佢係好努力向上爬既人
我覺得 多拉a 教壞人,屋企係禁片

我d 學生入晒迷,有一個直情係真人版大雄(外型,做人態度100%)

水晶宮

Sumyeema1 發表於 19-4-10 08:29
因為大雄有叮噹:

冇錢,叮噹

Yes, 睇在叮噹份上咋

男爵府

回覆樓主:

叮噹是人人都想的夢想

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我鍾意睇多啦A夢法寶咋!好有創意!
完全冇理過佢地既人脈關係,jm你係咪太投入?

子爵府

回覆樓主:

tbb吃飯黃金時間播,應該好收得。

伯爵府

大宅

我以前都有咁諗 次次喊就有人幫 直到有幾集一開場就已經係大雄求救 真係好鬼無用
而且大雄成日比胖虎打 小夫成日比佢搶玩具 仲肯同佢做朋友? 離奇
不過卡通片 輕鬆當娛樂就算

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我綑個都好鍾意睇叮噹, 但又唔覺得佢教壞人喎, 因為都知道大雄考0分係唔好, 而且現實生活中都無咁多法寶, 一定要靠自己努力ga ma。技安佢成日欺負人, 最後都會有惡果... 其實成個故事都係教人要善良既。

jm 你分析得好好, 不過任何故事都總會有唔合理的地方, 卡通片就尤其多

男爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Hahaha我又冇諗咁多喎!

首頁

尾頁

跳至