論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

工人回鄕兩星期,係唔係要佢簽定的信,如果唔返就當佢resign?

有沒有sample?

子爵府

sesebaby 發表於 19-4-10 12:51
工人回鄕兩星期,係唔係要佢簽定的信,如果唔返就當佢resign?

有沒有sample?

我找到資料給各Jm 用

https://www.arrowes.hk/journal/2016/11/28

PonyMom    發表於 19-4-10 23:24

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

簽咗有保障

複式洋房

回覆 sesebaby 的帖子

簽乜嘢信都冇用,如果佢唔返,根本已經屬於自動辭職,就算佢已經簽咗約都冇佢乎。 不過若果佢一去不回,就要立即 fax 通知去入境處。 宜家啲工人好精,佢如果有心返去唔返,佢返到去會自動打比妳,但就好乞人憎囉,因為要由頭再等過,起碼三至六個月。

子爵府

mayyylai 發表於 19-4-10 16:17
回覆 sesebaby 的帖子

簽乜嘢信都冇用,如果佢唔返,根本已經屬於自動辭職,就算佢已經簽咗約都冇佢乎。 ...

簽咗係有分别
係怕工人玩嘢,工人可以話電話壞咗,联络唔刭,病咗,屋企死人,要遲返,咁你等唔等,佢話佢會返,唔肯自己resign, 咁僱主叫佢唔使返,唔等,就變咗炒佢,要賠錢俾個工人

簽定封no show 當辭職,係保障僱主,方便自己做嘢

wcpcelia    發表於 19-4-10 19:06

複式洋房

回覆 細姐姐 的帖子

oic

別墅

無用囉!! 我之前果個臨返hk先話自己撞咗車,入咗醫院。send曬相比我話有幾嚴重,佢send 比我果幾張相唔似近照,但我又無法証實。問佢拎醫生報告拎咗幾日都無,講咗3次幾時返hk都no show, 我問agent應該點,agent話佢撞咗車唔可以話佢無按時回港,所以佢簽比我封信無用。最後我係賠錢比佢,叫佢唔駛返黎。所以簽咗信又點,佢地實好多藉口。

大宅

回覆 無處不在 的帖子

工人受傷,她無法完成合約,不應該是工人的問題嗎?你還要付她錢結束合約。越來越覺得僱主沒有任何保障了。

別墅

回覆 听雨眠 的帖子

其實仲有其他問題,佢話佢無事可以返hk,但我又唔知佢傷成點(一直都比唔刑醫生報告比我,點知佢返到hk會唔會話呢度痛果度痛做唔到嘢呀! 可能又要陪佢睇醫生呀! 我兩公婆都要返工,又有2個小朋友,agent 都有咁提我,所以諗諗下直接叫佢留喺菲律賓啦! 唔好搞咁多嘢啦!

大宅

回覆 無處不在 的帖子

明白。多謝你詳細覆我。工人真是有好多陰招。

首頁

尾頁

跳至