自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

good12345 發表於 20-4-1 23:05
是,這是一般政府滲水辦程序,食環試來去水,屋宇署試地台牆身。如果之後都搵唔到源頭,佢就會close file. ...

我都想問。食環已試水一個月,天花冇顏色…..
但明顯滲緊水,又甩灰又發毛…. 下一步應該點做?

男爵府

滲水辦靠唔住,我地都諗住搵公正行check睇下源頭係邊,如果源頭真係樓上,會搵小額叫佢賠償。之前係呢個post見到搵公正行出報告,要萬零蚊。

男爵府

fmf903 發表於 21-6-10 23:25
...
再追食環,話嚴重左,睇下食環點講。
我都差唔多搞左2年,諗住叫多次食環上黎睇,睇下搵唔搵到源頭,個滲水面積明顯嚴重左,我老公話俾錢公正行做檢測搵源頭,而加問緊報價,如果真係關樓上單位事,會叫佢賠償。

大宅

Nbs 發表於 19-4-13 13:20
最近都有類似情況。
樓下裝修起地板,鑽到我屋企條大陣漏水。我擔心條陣有問題或將來有問題。問過幾間公證 ...

究竟你係樓上定樓下裝修啊?係咪打錯字呀?

水晶宮

asummerlotus 發表於 21-6-16 11:56
究竟你係樓上定樓下裝修啊?係咪打錯字呀?

Yes yes 樓上裝修,打錯字
咁耐之後都比你發現
我已經搬走埋添喇

大宅

Nbs 發表於 21-6-16 12:25

Yes yes 樓上裝修,打錯字

搬走咗就一天都光曬喇

男爵府

個個買2手樓都執得靚一靚,遮住滲水嘅地方,其實可唔可以問業主有無地方滲水,通常到裝修先發現,有排搞……

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

fmf903 發表於 21-6-10 23:25
...

做左色水測試,冇色水,會唔會係入水喉滲水,唔係去水喉。
如果係入水喉,可以搵滲水辦,佢地通知樓上不用水,再睇水錶,如果30分鐘不用水,而水錶有動,即是入水喉滲水。如果樓上唔肯維修,搵水務署,舉報樓上浪費食水,咁水務署就要跟進,如果樓上再唔維修,水務署可以停樓上食水。
可以上水務署網,有寫以上資料。

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

Forverhappy 發表於 21-6-16 11:52
再追食環,話嚴重左,睇下食環點講。
我都差唔多搞左2年,諗住叫多次食環上黎睇,睇下搵唔搵到源頭,個滲水 ...

會唔會係入水喉滲水?
之前我樓上滲水就係入水喉滲水。
如是入水喉滲水,可以搵水務署舉報樓上浪費食水,水務署就要跟進,樓上再唔維修,水務署有權停止樓上食水。
睇過小額,但樓上唔維修,你地只維修自己屋天花,之後都會滲水。如果滲水小額已賠償,之後同一位置滲水,是不能2次追討。

希望以上資料幫到你,因我之前樓上滲水都好煩惱,不斷上網搵資料。

男爵府

小安 發表於 21-6-16 13:52
會唔會係入水喉滲水?
如是入水喉滲水,可以搵水務署舉報樓上浪費食水, ...
之前搵過滲水辦話唔知源頭,會refer去屋宇署,因為之前疫情就無再搞,見而加嚴重左,想搵返滲水辦,跟開果個轉左人,之後職員話要搵返資料再處理。 不過,我老公心急,想搵公正行,如果源頭真係樓上單位,會搵佢地作出賠償。

男爵府

會唔會係入水喉滲水?
搵唔到源頭,剩係整自己單位個天花,過多一排個天花都會有滲水跡,所以我地無整到。

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

Forverhappy 發表於 21-6-16 18:04
搵唔到源頭,剩係整自己單位個天花,過多一排個天花都會有滲水跡,所以我地無整到。
...

有冇滴水出黎?
係一直滲水還是樓上用水時滲?
要留意小額,如果你們成功獲得賠償,維修自己天花,但樓上唔維修,都會持續滲水,是不能2次追討。(之前睇過一單苦主,樓上賠幾萬,唔維修,繼續滲水,但已不能再追討)所以你再睇睇。

希望你早上解決問題,滲水真係好煩

男爵府

小安 發表於 21-6-16 18:11
有冇滴水出黎?
係一直滲水還是樓上用水時滲?
要留意小額,如果你們成功獲得賠償,維修自己天花,但樓上 ...
滲水真係好麻煩,但都要搞,因為係自住 搵左公正行報價,2萬有找嘅 (驗樓師賴sir做僱問果間),希望樓上單位可以合作同搵到源頭手,樓上單位聲稱搵到源頭會整。 暫時無水滴落黎,但天花開始甩灰,有少少黑色同有水泡,唔知整穿個水泡會唔會有水積聚滴返落黎,所以唔敢整穿佢。

男爵府

太平公主 發表於 19-4-13 13:38

其實我婆婆屋企係有差不多嘅情況,佢當時落去問嗰啲區議員 ...

我屋企樓上裝修令到我廁所天花板漏水,同管理處投訴,個新業主的回覆係等裝修師傅處理,但問題係嚴重到我地去廁所時要用傘,兩日後仲嚴重左,於是我哋要求管理處pass 個message 俾新業主 - 如果48小時內漏水情況無改善,我地會自行維修兼出律師信,所有維修費用由你負責!結果,事情好快解決!

男爵府

會唔會係入水喉滲水?

喔,長知識。
但滲水辦冇提過係入水喉又要再refer水務署,佢只係同我講會refer屋宇處做結構檢查。

男爵府

會唔會係入水喉滲水?

食水喉渗水,水務署未必check到,佢地既方法真係廢到一個點....
親身經歷,我天花滴水,直頭24小時不停滴。管理處睇過樓上單位,廁所外木地板發黑,好明顯水喉渗水。叫水務署測試,佢話關左樓上水制幾個鐘,水錶冇行過,所以結論係冇渗水,嬲到我。好明顯滴水唔會令水錶行羅。
最終樓上換左水喉就無事了。

男爵府

oscarmama 發表於 19-4-13 12:21
衰啲講句佢哋真係好賤,講一套做一套,個頭同管理處講話佢哋自己都想快啲處理呢件事,唔想騷擾到我哋,管理 ...

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23308694

參考我舊文

男爵府

Forverhappy 發表於 21-6-16 13:20
個個買2手樓都執得靚一靚,遮住滲水嘅地方,其實可唔可以問業主有無地方滲水,通常到裝修先發現,有排搞… ...

化妝
要暴雨颱風後才知道

男爵府

c27cheun 發表於 21-6-16 23:06
食水喉渗水,水務署未必check到,佢地既方法真係廢到一個點....
親身經歷,我天花滴水,直頭24小時不停滴 ...
最後有無搵公正行,定政府部門搵到源頭叫樓上單位整?我而加差唔多情況,不過就無24小時不停滴,其實水務署關左樓上水制check有無漏水真係好廢,咁係check唔到源頭……

男爵府

Forverhappy 發表於 21-6-17 10:50
最後有無搵公正行,定政府部門搵到源頭叫樓上單位整?我而加差唔多情況,不過就無24小時不停滴,其實水務署 ...

最後都冇揾,管理處同樓上倾左好多次,講話我地要出律師信claim佢酒店錢,维修费,公正行報告费,佢终於屈服肯整。

首頁
34567...11

尾頁

跳至