自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

幫學校接待一個交換生,包食包住包玩兩個禮拜,我地係義務,斗零都無收。黎之前,差不多將間客房重新裝修咁滯,除左床架床褥同燈,幾乎樣樣野都係新,重好似酒店咁有套新的浴巾拖鞋梳洗用品比佢。

點之佢黎到

(1) 拎左盒近過期的酥做接待家庭禮物 (我地唔係恨禮物,但實在太無心意了)

(2) 比張八達通佢坐車,竟然可以曰曰都增值 $250(我部電話連著 bank account可以睇到) ,唔通佢曰曰去萬寧百隹掃貨?

(3) 有曰佢漏左張八達通係屋企,點我個仔返黎囉比佢,因為果晚班同學有街去,即係自已出十雞八雞車錢都肉赤

(4) 佢話想去迪士尼我地唔like Disney都同佢去,去到又話多人好煩,一陣就走

(5) 跟住同佢去坐纜車去大佛,點知學校原來都有安排尼個行程

(6) 同佢去食海鮮5個人食左近3千銀,點知佢係電話同屋企人講都無咩海鮮食

(7) 野食次次食淨一半,有D重係我地成擔心機整既

再講囗都臭

望佢快D

睇原第十頁之後再加的資料

我個仔之前去做交換生,另一家庭對他很好,大家一直有聯絡,我們已經計劃暑假或聖誕節去探他們。我們也希望大家的孩子,都能開心的來,帶著好的回憶走,沒想到要回報。即係人地當你個仔係自己咁嘅對待,你都會當人地D孩子係自己嘅一樣。

今次有兩個交換學生沒有家庭接待,學校向我們家長求助。如果沒有人幫,學校就安排他們住酒店,似乎少了交流的意義。我地覺得大家互相幫忙沒什麼大不了,從來沒想到中學生都要防。

學校比我們的資料睇到,個交換生係併音的國語名字,只有一個家長的資料,工作係公司一名職員。我們直覺佢係單親家庭。

(2) 八達通
尼張八達通突左出黎,我地有親友來港就會比佢地用。佢地坐地鐵返學,成人八達通一程都係幾蚊雞,週圍去玩都係有限錢。
比八達通佢果時,我話你可以同來買下drink or snack 咁,重講佢聽唔見左要同我地講,因為係自動增值。
平時有outing 學校會安排膳食,否則我個仔會比埋佢果份。我地預左比佢用,但唔係貪心地用。
係琴曰有Text alert 話月結單出左,log-in 先發現曰曰增值,一星期己7次

(7)
佢每次見到都會講類似「嘩咁正」的說話,然後食剩一半以上,問佢係咪唔啱口味,佢話我只係飽啫。比人感覺好假。

(1) 接待家庭禮物
佢拎出黎時眼神古古怪怪,係幾核突的包裝,制造曰期係幾個月前。不過尼樣唔係重點,沒禮物 一樣咁招呼,我地收完盒野,照同佢去食海鮮。

Xxxxxxxxcc

男爵府

Gisele 發表於 19-4-15 15:27
幫學校接待一個交換生,包食包住包玩兩個禮拜,我地係義務,斗零都無收。黎之前,差不多將間客房重新裝修 ...

本身家教差

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幾大個? 溫室小孩?

男爵府

邊個國家來架?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

邊個國家黎架?

依D係家教問題....

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

裝個八達通APP , 睇下佢點樣 洗錢(日日洗$250)

伯爵府

邊個國家?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

幾大?邊個國家黎
好無家教, 老馮架咩

侯爵府

下?
咁無禮貌
同埋要包埋交通費架?

禁止訪問

大宅

接待交換生要包車費架咩?其實唔好預人哋會"為你著想"就唔會唔開心,用付出不求回報心態,自己就唔會屈住。
笑返啦,媽媽

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

cy101 發表於 19-4-15 15:31
裝個八達通APP , 睇下佢點樣 洗錢(日日洗$250)

唔明你仲咩私人洗費仲要自己俾。

大宅

回覆樓主:

點解要俾八達通?就算俾,都俾普通八達通唔可以自動增值嗰啲,如果佢唔見左就仲麻煩。

個交換生咁無感恩之心,俾我會唔再理佢了。
幾歲?男定女黎架?

伯爵府

你已經包食包住啦,坐車費買野都要包埋佢?否則應該唔需要俾張八達通佢

男爵府

回覆樓主:

幾大,邊度來的學生?

禮物就到期方面,會唔會係新鮮食物,冇防腐劑,所以好快到期。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

唔系包食住咩?佢D行程唔系跟學校咩?甘似接待親戚囉

大宅

樓主其實忘記咗自己係監護人?點解睇落似太監行為多啲嘅?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Gisele 發表於 19-4-15 15:27
幫學校接待一個交換生,包食包住包玩兩個禮拜,我地係義務,斗零都無收。黎之前,差不多將間客房重新裝修 ...

接待家庭只包食包住only
點解仲要帶佢去迪士尼及食海鮮,及俾張自動增值八達通佢用?
唔知以為你接待緊至親的子女。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

邊個國家要咁'老馮'架咩...
仲有,佢咁樣做,好無家教喎

首頁
12345...11

尾頁

跳至