自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

話說昨日坐巴士, 都好客滿, 我坐樓上尾二排走廊位, 隔離走廊位坐了一位亞叔

不久有個女人帶了2個3-5歲細路仔上上層搵位, 當時最後一排有位可以俾佢地坐埋一齊, 坐最入個男人行去坐其他位, 讓個女人同2個細路一齊坐, 女人都唔該前唔該後

2個細路坐正我後面, 坐下無耐小朋友已踢椅背, 我望一望, 個女人有叫佢地唔好踢人椅背, 之後成程都無踢(抵讚)...不過2個細路由未坐低到落車都係玩緊仲要幾大聲吓...., 我都知小朋友係咁都無講任何野, 咪瞓陣, 突然嚇醒個心離一離....因為後面2個細路玩到好開心叫聲好大...我咪同個女人講可唔可以細聲D.....個女人有叫佢地細聲D同殊佢地, 不過仍是時大時細聲, 又話唔好再嘈唔係會俾人閙, 其實成程車個女人都有同2細路玩又俾糖佢地食, 最好笑其中一個同女人講唔可以係車食野, 個女人話係食藥......

之後佢地準備落車, 個女人就同D細路講, 你地唔好再嘈定係唔好再玩啦, 我好大壓力架...好明顯個女人係講說話俾我聽, 我無理佢, 點知另一邊走廊位亞叔就話 "你係度我地就好大壓力仲要俾說話我地聽", 個女人即時靜曬, 到個女人經過個亞叔落車時, 個女人仲要拎轉個頭好兇咁望住亞叔, 亞叔反問佢望咩望, 仲話個女人你衣家落車我地就無壓力..,個女人去到樓梯口仲話叫亞叔出街搵野笠著自己...

其實成程車個女人對住d 細路講野係好溫柔, 不過就有骨
車上唔可以食野, 同細路講係食藥...
成程車個女人無叫細路唔好玩仲要一齊玩, 架車唔係兒童樂園亦唔係只有佢地幾個
騷擾到人地, 唔覺得唔好意思, 仲覺得自己無問題...
如果個女人有叫過d細路好玩而嗌唔聽, 外人都會明白, 而唔係講說話俾人聽

講完, 多謝各位耐心細閱, 不喜勿插

琥珀宮

登!登!登! 發表於 19-4-16 09:10
話說昨日坐巴士, 都好客滿, 我坐樓上尾二排走廊位, 隔離走廊位坐了一位亞叔

不久有個女人帶了2個3-5歲細路 ...

個阿叔好正

珍珠宮

回覆樓主:

比個 like亞叔 , 個女人真喺自私精

珍珠宮

教仔就教仔
最討厭借教仔比說話其他人聽
再嘈人地鬧你喇......
「我好大壓力」呢句有新意~
想話比人聽我有教仔,小朋友唔聽我都無計~

車廂不准飲食
加上食糖會令小朋友情緒更加興奮
媽媽又玩埋一份,小朋友唔嘈先奇
自己騷擾到人仲要兇返人轉頭
咁嘅身教......

大宅

睇完你呢番說話,我好明白作為乘客嘅苦況,你的確無義務去包容小朋友,我真係明白。

我又反省當我同小朋友搭車時,我都要不斷提醒佢哋: 唔好玩得咁大聲,唔好笑得咁大聲,唔好咁大動作,一陣唔小心就會整到人。

對住小朋友,以上對話基本上係每2分鐘就講一次,有時為左想佢哋聽話啲,都會夾雜啲例如【一陣整到人就俾人話】之類嘅說話。我唔係想俾說話人聽,只係想小朋友明白,如果整到人,係真係會俾人鬧,唔係只係俾亞媽哦兩句咁簡單

又... 如果佢哋搭得太耐太無聊,又或者講嘢講得太大聲,我想佢哋安靜下,我都會俾啲朱古力或糖果佢哋,一啖一粒嗰啲,等佢哋把口可以安靜啲

大宅

muimui2 發表於 19-4-16 09:27

睇完你呢番說話,我好明白作為乘客嘅苦況,你的確無義務去 ...

再續

如果佢哋搭緊車口渴,我都會自攜水樽,俾佢哋飲啖水....

我知我唔岩,車上係唔應該飲食。但係我真係用盡方法去減低佢哋對其他乘客嘅影響,有時個女問我,點解搭車唔講得嘢,我話又唔係話唔講得,不過要一個6歲小朋友記得講嘢要細聲,真係有難度。有時佢同我細佬傾得開心笑,又要佢記得笑得細聲啲,真係好困難架。

我當然明白困難不是藉口,點難都要教。但請明白教都要有過程,唔係一教就成事。

希望大家都互相體諒下,我都會好好諗下點樣可以做得更好。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

最怕見到呢d 情況,細路出街食肆,巴士 又大叫又喪喊,個阿媽唔理
你要叫,要喊返屋企先啦

公爵府

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 19-4-16 09:17
個阿叔好正

係,串得好!
細路大哂咩,影響到人就唔岩

男爵府

秋天與楓葉 發表於 19-4-16 09:24
教仔就教仔

但我覺得咁多個細路,的確係好難控制,個女人都5想的

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

阿叔好正我在場會拍手掌

公爵府

2024年龍年勳章

selinako^^ 發表於 19-4-16 09:37
最怕見到呢d 情況,細路出街食肆,巴士 又大叫又喪喊,個阿媽唔理
你要叫,要喊返屋企先啦
...

所以出街食飯/搭車,盡量唔坐細路隔離,遇親都係嘈喧巴閉,父母又唔阻止佢!

試過係餐廳比細路連續踢椅,之後我話你踢夠未?
之後唔再踢~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一隻鴨鴨 發表於 19-4-16 09:54
所以出街食飯/搭車,盡量唔坐細路隔離,遇親都係嘈喧巴閉,父母又唔阻止佢!

試過係餐廳比細路連續踢椅, ...

我去過一間餐廳,個細路喪喊,仲要喊左好多次,好奇望下做乜喊得咁慘涼

原來佢咋喊,一邊係度大叫大嗌,一邊係張櫈(佢地坐cart位,大人後面)度行黎行去……大人們自己係度食,冇理佢…可能個細路已成習慣,佢地成家人都慣
但,我地唔慣
咋喊尖叫……我張枱同佢張枱都遠,但頂唔順

珍珠宮

睇到樓主講個媽餵小朋友食藥時,差啲以為係sen,adhd果啲藥

琥珀宮

依個女人真係好犀利,用軟功(講嘢溫聲細氣),但實質棉裡藏針(說話有骨,講大話)

所以有時唔好話男人蝦個女人"仔",係咪真係女人"仔"先?好多女人用佢柔弱的外表去搏取人同情,好彩阿叔好嘢無受佢啫,唔知的人以為阿叔蝦女人"仔",實質係個女人"仔"蝦緊阿叔同樓主

所以好怕出街食嘢睇戲坐正細路隔離前後,如果有得揀我一定會避開,睇戲一見有細路入嚟就祈求千其唔好坐我附近,好多人以為細路大哂,好鬼怕依D

水晶宮

所以咪做成咁多公主王子,唔好話小朋友難教,係大人冇身教家教

siangsang    發表於 19-4-16 12:44

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

秋天與楓葉 發表於 19-4-16 09:24
教仔就教仔

我覺得前段是家長>>>> 人性表現理直氣壯

侯爵府

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3140916 當街教仔招冷眼 港媽兩難 社工:應避免消極苛責方式

琥珀宮

selinako^^ 發表於 19-4-16 09:37
你要叫,要喊返屋企先啦
...

見過阿媽有阿媽嘈,細路有細路嘈,最後司機開廣播叫人安靜,佢地先收聲,係香港人,佢地嘈到我坐樓上都覺得好嘈

珍珠宮

09daisydaisy 發表於 19-4-16 09:52
但我覺得咁多個細路,的確係好難控制,個女人都5想的

身為媽媽連基本禮貌都唔識,咁佢唔識控制兩個小朋友又真係合情合理

做家長唔想小朋友騷擾到其他人,就唔應該玩埋一份
更加唔好比糖,小朋友食糖會更hyper
其他乘客向家長反映佢地太嘈,起碼都講句唔好意思
連講句唔好意思都唔識,仲要講說話腰潤人、兇返人轉頭
唔想唔係大晒.....

瑪瑙宮

咁佢係咪巴士亞叔

首頁

尾頁

跳至