自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

由歲幾2歲開始,媽媽同小孩出街/公眾場所,就會事先同小朋友講定 : 我地玩遊戲,鬥靜 / 鬥坐得直 / 鬥坐得耐 / 鬥唔出聲用眼神......,輸咗果個罰做家務(按年紀而分配簡單 / 複雜類)
去玩具舖,講明唔買玩具,但可以摸(錫住玩具包裝,當玩具係活物,要輕放要小心咁....)

由我地大人聚會,朋友帶仔女出席,小朋友都可以安安靜靜睇書唔打擾大人傾偈

所以,朋友話,方法有好多,問題係父母有無重複唔 work 嘅方法,就當自己教咗

伯爵府

2024勳章

回覆樓主:

真的比個like 呀叔呀

男爵府

阿叔好波

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

如果嘈既係幾個男人/女人,咁樓主會出聲嗎?出聲好多時都係跟著嘈交,所以通常忍,但對住細路,一般都會出聲,因為知個細路或大人吾會郁手。

寶石宮

回覆樓主:

最憎有骨落地

用戶要求終止服務

個阿叔話得好,個女人根本唔係喺度教細路,仲要響巴士比糖d細路食,多d呢啲人真係死得.....遲早巴士都好多蟑螂,又嘈又污糟邋遢......

水晶宮

0q.cathy 發表於 19-4-16 12:07
如果嘈既係幾個男人/女人,咁樓主會出聲嗎?出聲好多時都係跟著嘈交,所以通常忍,但對住細路,一般都會出 ...

其實係,如果樓主遇到的係大隻男,相信佢會唔出聲默默忍受,呢D係人性

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

比個 like亞叔

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

亞叔好野!!

至憎人俾說話人聽, 明明自己唔啱, 仲要轉個圈話人

大宅

登!登!登! 發表於 19-4-16 09:10
話說昨日坐巴士, 都好客滿, 我坐樓上尾二排走廊位, 隔離走廊位坐了一位亞叔

不久有個女人帶了2個3-5歲細路 ...

呢個阿媽真的好無品!!

我同小朋友搭車搭地鐵, 我地成日都會傾計、玩、笑、睇繪本、唱歌, 我地會注意聲量, 好細聲只要對方聽到就OK,
我從小訓練佢在公眾地方細聲講野, 我同佢講可以唱歌傾計玩同笑, 但不能大聲, 只要對方聽到就OK, 用不著全車箱的人都聽你講野, 這樣真的很討厭.. 人家也會想休息.... 耳濡目染, 幸好我仔都好合作...
莫說踢椅背, 我仔將隻腳 (即鞋底) 貼在椅背 (沒有踢), 我會叫佢放下, 我跟他說鞋和腳是放在地板上的, 不是放在椅背或牆身,清潔姐姐要替你抹 很辛苦, 我們不能破壞環境...

首頁

尾頁

跳至