懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

basilmama 發表於 19-4-17 12:47
快速測試今日收到結果,21 染色體異常即唐氏綜合症。
我見之前有人提過,抽絨毛結果異常,但羊水結果一切正 ...

Hello, 你好,加油!

子爵府

Crewmama 發表於 19-5-25 02:15

Hello, 你好,加油!

你好!
你有一直檢查嗎?尤其結構方面
我絨毛報告已經確定47, 即第21 對染色體有3 條
一般情況下,醫生已經判段為確診唐氏
同樣我同先生已經有足心理準備。
只係13,16w 發現情況「可能」有轉機
我地只係平常心去面對最後確診
我上年 同様8w 小產,加上40 歲高齡,再bingo 要付出更多更多努力。
唔好灰,BB 係gifts from god !
平常心面對

別墅

basilmama 發表於 19-5-25 06:42
你好!
你有一直檢查嗎?尤其結構方面
我絨毛報告已經確定47, 即第21 對染色體有3 條

加油

子爵府

Crewmama 發表於 19-5-25 10:15
我現在14週,已經在政府排左結構,亦排左月尾出報告差不多日子見政府醫生,睇吓佢可唔可以安排做抽羊水或 ...

加油啊!
我相信BB 感受到,我地積極,無論最後係點,我地出於愛。
打輸數心情去積極面對同解決。
大家一齊加油
亦再次感謝大家的祝福,希望每點福氣share 比每一位努力中嘅媽媽同BB

大宅

加油!星期三順順利利!
希望你bb 係嗰1%!

子爵府

happyhang 發表於 19-5-25 22:46
加油!星期三順順利利!
希望你bb 係嗰1%!

謝謝你
如果BB 真係果1% ,一定要去買lotto

複式洋房

加油不要放棄!我同你的經歷不同,我是染色體問題,我已經第二胎...
我10週去做nifty,之後染色體45XO high risk,即係少咗個X , 顯示為女寶寶。

大概11週幾去威院排期,諗住盡快可以12wks抽絨毛,點知威院話未咁快比到期,要等17週先可以抽羊水,嗰陣好想快啲知仲要等多5星期, 心急下就去咗劉教授度睇,佢都係俾咗好多意見,同樣幫我照超聲波話唔見BB有水腫,我問佢可唔可以即時抽絨毛,佢話我個case 其實絨毛結果同nifty冇乜分別,叫我等抽羊水,但我同先生都好想博一博有機會,如果出嚟結果都係一樣我哋會再抽羊水,劉醫生先肯幫我地做,佢怕我知道結果一樣之後就走去引產。
到最後抽絨毛嘅結果都係如佢所料,一樣係high risk,但奇怪嘅一樣野係竟然驗到有8%染色體Y。佢都話好多因素所以冇解釋只叫我直接抽羊水。
到咗揾佢抽羊水,佢一開始即刻幫我照下超聲波係男定女,佢話冇可能會出現Y,照之下原來真係有啫啫仔,我同先生都呆了,明明nifty係顯示女仔之後快速報告出咗九成六係46Xy,劉醫生親自打嚟話基本上係完全正常。
所以絨毛同羊水係可以結果唔一樣, 佢有解釋過分裂嘅時候DNA濃度唔夠高,周數越大釋放多啲嘢出嚟所以後期驗先會準啲

複式洋房

同埋絨毛係同nipt原理差唔多,都係抽 BB釋放嘅DNA ,所以有機會同一樣抽到BB唔要嘅或分裂時甩咗出嚟嘅DNA ,相反羊水較為直接抽佢啲尿液,希望幫到你,我呢兩個月都捱得好辛苦,加油媽媽

別墅

我係twins, 之前T21 前後抽兩次血都中咗1P36微缺失,已打定輸數,但最後抽羊水,做埋晶片,報告46條染色體一切正常,無事。

所以,加油呀。

複式洋房

basilmama 發表於 19-5-26 00:25
謝謝你
如果BB 真係果1% ,一定要去買lotto

媽媽加油(emoji)(emoji)

子爵府

ChingTung17 發表於 19-5-26 02:23
媽媽加油(emoji)(emoji)

謝謝你

子爵府

Rymama25 發表於 19-5-26 01:58
加油不要放棄!我同你的經歷不同,我是染色體問題,我已經第二胎...
我10週去做nifty,之後染色體45XO high ...

I Love you 3000
非常非常鼓舞嘅分享
我有個大女,上年小產之後再bingo
希望我BB 跟你仔仔一樣幸運

子爵府

que328 發表於 19-5-26 02:15
我係twins, 之前T21 前後抽兩次血都中咗1P36微缺失,已打定輸數,但最後抽羊水,做埋晶片,報告46條染色體 ...

I Love you 3000 too
同樣係非常鼓舞分享
好希望可以分享好消息

複式洋房

Rymama25 發表於 19-5-26 01:58
我10週去做nifty,之後染色體45XO high ...

Hello ,我個情況同你差唔多,不過我一開始驗到已經確實係男B,但係Y的6.6%,T21驗既13 18 21都正常,係性染色體個度出現Y不足,抽左羊水檢查,今日姑娘打左電話來話快速測試未可以確認BB係未真係存在微缺失,依家等緊星期五出染色體報告進一步確認!想問下你BB依家情況係未即係無事啦?可以繼續受孕啊?我依家好緊張啊,唔知報告點

複式洋房

basilmama 發表於 19-5-26 02:59
I Love you 3000 too
同樣係非常鼓舞分享
好希望可以分享好消息

出左報告未呀?

子爵府

snowsnowmui 發表於 19-5-29 00:03
出左報告未呀?

聽日先返政府抽羊水

複式洋房

basilmama 發表於 19-5-29 00:16
聽日先返政府抽羊水

聽說你嘅報告返左喇...so sad...希望你盡快養好身體,好快再成功 ...加油呀。take care

大宅

basilmama 發表於 19-5-18 18:44

唔可以肯定,始終CVS 報告中左唐氏

請問cvs 即係絨毛嗎?cpm係?
我度頸皮差不多5,t21又係high risk , 都準備要去做絨毛,請問痛嗎?真係好擔心

首頁

尾頁

跳至