懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知有冇post錯區,但想知道你地初初當bb, 多唔多抱佢?定由佢喊?
成日聽老一輩講唔好抱咁多bb, 會寵壞bb。但今日無意中聽到護士分享好感動。佢話bb本身係肚入面好舒適,但出黎要經過一個窄窄的陰道出來,之後去到一個好陌生既環境,夜晚黑漆漆自己要去面對,又要冇左臍帶,要慢慢學呼吸等⋯bb會好驚,如果唔抱佢,要佢一個人默默承受恐懼,佢慢慢習慣有咩都唔會靠你,因為知道喊都冇用。同埋bb講2歲後都未必會比你抱。想到呢度,忍唔住bb出世同半夜哭就想抱緊佢了⋯

大宅

頭1個月會抱,因爲距真係無安全感,要比安撫距,之後慢慢距係扭計喊就吾會立即抱,會係旁邊安撫下比距知道大人係度

大宅

回覆 irismomopig 的帖子

咁都幾好喎👍🏻 係佢身邊安撫佢都幾唔錯。

大宅

回覆樓主:

我同意呀
抱到依家,就嚟3歲囉,都仲好鍾意爸爸媽媽抱抱

大宅

回覆 hontari 的帖子

我想bb獨立d 但想到佢好可憐 又想成日抱下佢 有冇衝突嫁呢?不過我唔抱又怕奶奶爭住抱佢 搞到bb唔痴我 我奶奶成日話唔好抱但佢一定第一個走去抱!

水晶宮

回覆樓主:

有不同睇法,有 D 就話抱慣咗會好黐身,有 D就話由得bb 喊對佢心理發展唔好。
我就抱嘅。咁細個無安全感/唔舒服想人抱下都唔俾,我覺得好殘忍。我亦唔明bb 咁細個點解要獨立,你估佢大 d 會唔識咩。

大宅

happysharingman 發表於 19-4-18 14:21
唔知有冇post錯區,但想知道你地初初當bb, 多唔多抱佢?定由佢喊?
成日聽老一輩講唔好抱咁多bb, 會寵壞bb ...

上網search skin to skin(肌膚接觸)你就會知多抱bb係幾咁好。我抱到兩歲都仲抱緊,無覺得寵壞。
不過記得注意抱姿,好易勞損。

男爵府

我鍾意抱我女呀,佢唔係機械人,佢都係有原因先喊同想抱抱啫

大宅

會照抱呀!bb好快大都唔洗要你成日抱

大宅

本身我都冇理抱唔抱,但我奶奶成日提點叫我唔好抱,所以以為唔好抱比較好。我唔鬼理佢講咩喇咁。

男爵府

抱呀,現在仔已10歲,我都好鐘攬佢,我知終有一日佢會推開我,所以抱得一日就一日,攬多一次就一次,我覺得獨立唔係唔抱就訓練到的,physical touch 係人的需要,可以穩定情緒

大宅

happysharingman 發表於 19-4-18 14:21
成日聽老一輩講唔好抱咁多bb, 會寵壞bb ...

頭一個月好少抱,除左食奶時抱,其他時間喊都少抱,同埋咁細個bb未必識扭抱,多數佢喊都係有風,片濕,肚餓,基本上確認佢冇呢d問題而喊都會比佢喊一陣,唔會即刻衝埋去抱,可能拍下佢唱下歌,之後唔得會抱幾分鐘再放低

So far我女而家7個月唔會因為要人抱而喊,訓教就拍佢心口仔/屁鼓仔可以自己訓著

自己加工人湊,相反我奶奶湊另一孫因爲長期抱,所以一唔抱就扭計喊

我覺得可以抱,但凡事適可而止囉

珍珠宮

回覆樓主:

我以前都會諗,怕抱慣,寵壞,之後就係覺得,抱得幾多年?再大D,佢唔俾你抱架啦~
不過有時抱幾多,標準都要拿捏,適當嘅抱,令bb有安全感,將來會勇敢面對挑戰,但抱太多,bb會形成依賴心理,會變得膽小~如果唔抱,bb
直頭無安全感,得閒可以去睇下D育兒資訊,有好詳細解釋架~
其實有時佢喊,父母可以係側邊講野佢聽,拍下佢,安撫佢,等佢知有爸爸媽媽係身邊,初生都可以習慣包實佢,等佢覺得有野包圍住,就好似係媽媽嘅子宮咁~

大宅

我有抱,主要係到想佢學行自己行先抱少d(一歲到),而家我仔4歲仲好癡我地,但唔會亂扭抱

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

喊我有抱,我唔會由佢自己喊,但唔喊就唔駛成日抱,可以喺隔離陪佢玩

利申,我生咗3個,過來人同你講,小朋友大得好快,基本上4、5歲就已經好少抱(攬住就有,但抱起身好少,因為太重),所以唔好怕煩,可以抱嘅話就抱多d。如果怕扭抱,可以bb喊先抱,唔喊就唔抱咁多。

回覆 happysharingman 的帖子

Hi happysharingman ,媽媽抱住BB 時,佢可以緊貼住媽媽身體,會聽到媽媽心跳聲和聞到媽媽氣味,有增加佢安全感和安撫情緒作用,BB鍾意媽媽抱都好自然架。明白媽媽對什麼情況下要抱BB比較疑惑,初生BB喊嘅原因: 肚餓、疲倦、換片、欠缺安全感、想換片、唔舒服、扭計等等,如果喊係因為生理上需要,解決生理需要比抱BB更有效, BB係2個月左右會建立瞓覺模式,如果媽媽想培養佢自行入睡,日頭餵完奶後唔駛抱住氹到佢瞓著,放落床仔同佢玩、傾計、唱歌,皮膚觸摸 (輕輕拍背/肚仔按摩)都有安撫 BB效果,肚仔按摩仲有促進BB腸道蠕動同放屁,減少肚風添。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

BB幾大呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-4-25 14:34

請問點樣同佢肚仔按摩?

回覆 KittyKittylolo 的帖子

Hi KittyKittylolo ,肚仔按摩好適合初生BB架,可以促進腸道蠕動同放屁,亦係好親密溫馨嘅親子活動,皮膚觸摸亦有安撫BB情緒作用,媽媽係食奶前或者兩餐中間,5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向按摩肚仔,先從5分鐘開始,然後延長到10-15分鐘。

別墅

一聽見出聲就抱啦

首頁

尾頁

跳至