論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

自己煮嘅難食到唔想再食,我可以理解,幫你慶祝生日嘅蛋糕,切出嚟又無人食過,叫你第二日食埋你都應咗啦!點解擺咗成個星期仲喺到?你唔食,就早出聲,屋企有人會處理,可唔可以唔好咁折墮?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

身嬌肉貴

珊瑚宮

心地差 當僱主係老襯。羊牯
玩具萬歲!

男爵府

回覆樓主:

姐姐煮野好難食?

子爵府

Shangrila 發表於 19-4-19 16:07
自己煮嘅難食到唔想再食,我可以理解,幫你慶祝生日嘅蛋糕,切出嚟又無人食過,叫你第二日食埋你都應咗啦! ...

唔食又唔出聲,浪費,乞人憎

剛入屋乜都話食,之後就呢樣唔食,嗰様唔食,隔夜又唔食,湯渣又唔食.....巴閉過僱主

子爵府

因為膳食由僱主包埋,如果食隔夜,就感覺比僱主剝削,覺得自己蝕曬,次次食新鮮先至叫賺到。你試下比膳食津貼,自己花錢整的食物隔幾夜都會食喇

男爵府

PonyMom 發表於 19-4-19 22:39
因為膳食由僱主包埋,如果食隔夜,就感覺比僱主剝削,覺得自己蝕曬,次次食新鮮先至叫賺到。你試下比膳食津 ...

都係呀!唔使佢比錢唔會真惜

大宅

Solarflare 發表於 19-4-19 21:45
姐姐煮野好難食?
炒 。

好快!過埋呢個學期!

大宅

回覆 gilgil39 的帖子

我都好討厭浪費食物嘅。我嗰個姐姐初到時乜都話食,之後俾我發覺佢原來掉曬佢唔鍾意食嘅嘢,又唔話我知。同佢出去食嘢又係,分俾佢時唔出聲話唔鍾意食,但就掂都唔掂,有時真係唔想帶佢出去食。佢啲麵包過期一日就唔食,我啲麵包過期五日都仲俾我食。

子爵府

因為膳食由僱主包埋,如果食隔夜,就感覺比僱主剝削,覺得自己蝕曬,次次食新鮮先至叫賺到。你試下比膳食津 ...

對!工人心態係想雇主無時無刻都蝕比佢,佢先會安樂

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔知...我地一家都係咁食

大宅

gilgil39 發表於 19-4-19 22:20
唔食又唔出聲,浪費,乞人憎

剛入屋乜都話食,之後就呢樣唔食,嗰様唔食,隔夜又唔食,湯渣又唔 ...

真係好乞人憎!點解可以衰得咁緊要!我嗰個係菲姐,我覺得佢哋特別驕傲,我媽個印印屋企窮啲,個人好慳。

子爵府

Shangrila 發表於 19-4-20 09:46
真係好乞人憎!點解可以衰得咁緊要!我嗰個係菲姐,我覺得佢哋特別驕傲,我媽個印印屋企窮啲,個人好慳。
...

菲,又要食得多,又要食得好,巴乜閉

子爵府

Shangrila 發表於 19-4-20 09:46
...

我現在這個印,又係乜鬼都倒晒唔食

啱啱煮飯時(我自己煮),發現佢倒咗我今日lunch 炒的 椒辣菜莆瘦肉,好㷫!
來咗一個月,已經發現佢乜鬼都倒晒,你唔食,我唔逼你,但係我食的,成碟,仲有好多,啱啱炒起,中午,伴湯米粉食
我爆佢話,there are many people in the world with not enough food ! (印姐識英文)
星期四,已經倒咗d 雞肉(係拜完祖先隻雞,我斬開用薑葱爆香),佢一份,我同亞Sir, 两個一份,係冇食晒的,但雪柜係冇雞留起,即係倒晒
但今日倒晒我d 菜莆,我就㷫,我話 I don't mind to eat 2nd time or 3rd time, many people have not enough food,
唔知佢識唔識聽我嘅意思
之前d 印姐,冇一個係咁!

子爵府

細姐姐 發表於 19-4-20 21:41
我現在這個印,又係乜鬼都倒晒唔食

啱啱煮飯時(我自己煮),發現佢倒咗我今日lunch 炒的 椒辣菜莆瘦肉,好 ...

好吾明佢地出生窮國家,不是應該更會珍惜,節儉?但就喜歡浪費,可能不是佢地D錢啦!是人品問題

珍珠宮

我自己lunch都係帶隔夜飯餸,我食,我家姐姐都一樣有食

大宅

回覆樓主:

現在個工人中午煮飯要最小半個鐘(洗菜,煮)

豬牛羊唔食,腸仔,餐肉雞翼,出面買的雞,全唔食

比左盒蒙牛奶唔敢飲,我買左二大箱我自己飲,

印黎撈麵唔食,養生菲黎

佢煮一餐中午要搞成粒鐘

d菜明明食得佢洗完可以掉左一半佢,

黎緊新請的印印

講明食隔夜餸或唔該速煮,呢到唔係酒店

諗起我老母
早二日去佢家執野,落去買d野返黎煮左個蛋麵比我食,真係前後十分鐘....

大宅

我姐姐是印印,佢會食返隔夜餸

大宅

回覆樓主:

今日個工人

比一條青瓜佢食,佢話唔夠,問我可唔可以煮埋耶菜。
ok比佢

十二點半比佢

一點四十五分還煮緊佢自己食的東方

未煮完

男爵府

比膳食準貼前叫個工人諗清楚,攞左錢就唔可以用僱主家柴米油鹽,否則為盜竊

首頁

尾頁

跳至