自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身自己英文底子唔係太好
有咩方法可以短時間內大大提升英語聽和講能力
課程可以??
書可以???
請各位靚媽比d意見同方法我呀!!
Thank you so much!!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

學x子怡咁嫁鬼佬

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

唔係講笑,若想學某國話,當然係識個某國人不停咁練啦!泰國通胡慧沖都係話,當年為左追求泰國靚女(後來做左佢太太),至會不停咁學泰文,而家做埋泰國通添..
原帖由 lyhv 於 09-4-30 17:34 發表
學x子怡咁嫁鬼佬
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

學x子怡咁嫁鬼佬

水晶宮

我知有人學英文是請個鬼妹24小時跟身服侍...半年搞掂...
少奶奶的身份,丫頭的命...

等待驗證會員

係呀會進步神速
學x子怡咁嫁鬼佬

大宅

學x子怡咁嫁鬼佬

HAHA...之但係都要拍拖先ga.....

不如上吓英文course. 我以前份工, 好鐘意請鬼佬泥教英文...1 個 course 12堂, 上成3個幾月. 上緊課個期d英文係好d ga, 出e-mail 個時好順, 好似唔洗諗咁ga....
不過...隔耐咗又會差返.....

如果揾course, 我覺得 BRITISH COUNCIL 會幾好
[size=medium]HiHi咁多位! 入o黎睇o下BB朗D相啦!! 溢溢 悅悅 無限Fun [size=x-small]朗B話: 亞媽真係好鬼懶ga, 我小學la..有無新相牙

大宅

原帖由 bunbuntai12 於 09-4-30 17:57 發表

HAHA...之但係都要拍拖先ga.....

不如上吓英文course. 我以前份工, 好鐘意請鬼佬泥教英文...1 個 course 12堂, 上成3個幾月. 上緊課個期d英文係好d ga, 出e-mail 個時好順, 好似唔洗諗咁ga....
不過...隔耐咗又 ...

請問貴唔貴??
有無邊到多d有關資料睇睇

子爵府

原帖由 手提電腦 於 09-4-30 17:32 發表
本身自己英文底子唔係太好
有咩方法可以短時間內大大提升英語聽和講能力
課程可以??
書可以???
請各位靚媽比d意見同方法我呀!!
Thank you so much!! ...

移民多年自已的經驗是同鬼佬多講,就自然會好好多;暑假快到,會有些美、加、澳洲等小朋友與家人回港,同佢哋用英文對話都有用;我帶二個仔返來時佢哋就成為朋友D仔女既英文老師......

別墅

搵"足"升單對單教, 係最快最見效最地道的! 當然本身個底越好就越明顯啦! (不過呢d就唔係一朝一夕喇!)

因你可直接用中文問佢咁咁咁英文點講, 然後跟佢講再 jot down 佢番屋企可再溫/背!

我以前試過呢間, 好掂! 不過呢d通常都係part time 教師, 流動性亦好大, 未必成日都有"足"升tim, 你查下電話問下啦!
(提示: "足"升一定好過鬼佬同中國人!)

CETEX EDUCATION CENTRE.
思傑教育中心
UNIT 104 & 304 FOURSEAS BUILDING 208-212 NATHAN ROAD KOWLOON.

大宅

我自己覺得以下方法唔錯,因為唔會太悶:
1) 睇多D芵文NEWSPAPER
2) &睇多D芵文既MOVIE,第一次睇字幕,再噃睇多一次唔睇字幕.

我自己就係用呢兩個方法搞掂,雖然唔係講到好似洋人咁,但依家唔睇字幕都聽到八成,一定可以同外國人溝通到. 不過,學LANGUAGE真係唔急得.

珍珠宮

畀面勳章

24小時,係咪好貴既? 可唔可以講幾$半年呢?
原帖由 54heima 於 2009-4-30 17:51 發表
我知有人學英文是請個鬼妹24小時跟身服侍...半年搞掂...

男爵府

醒目開學勳章

咁d學費都應該幾"甘"。

我覺得多睇英文台都有幫助。

原帖由 54heima 於 09-4-30 17:51 發表

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

好多去荷李活發展的中.港,台星/導演都係咁做!
原帖由 54heima 於 09-4-30 17:51 發表
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

水晶宮

如果係練聽同睇,你可以睇多D西片~!千祈唔好NICAM佢或者較中文字幕,自己練番對眼同對耳,睇得多自然會無咁緊張同習慣咗同明佢講乜囉.

至於講真係要識番個成日講英文既人會好D,迫住講又成日講得多,自己都會大膽D.

公爵府

好媽媽勳章

我由以前0吾識到0依家識少少都係全靠成日煲西片0乍.....不過我蠢,學極都係0甘c

公爵府

好媽媽勳章

我自己的經驗係 :
1. 睇英文片, 要搭配中文字幕 (唔好睇大陸翻譯的字幕, 很爛)
2. 聽英文歌, 盡量搵埋歌詞一齊睇
3. 睇字典

覺得自己有進步時, 就齋聽戲同聽歌, 再睇番字幕, 睇下自己聽得幾多成.

我自己認為, 學英文最主要係vocabulary, 你要識得多d字, 至有得寫同講; 至於grammer同pronounciation, 我反而覺得係比較不重要.
我工作上都要接觸好多外國人, 一般佢地知道你英文水平不高, 都會將就下. 你vocabulary夠, 可以講到主要的字, 佢地都容易估得到你想表達咩.

咁下一步, 就係練講. 兩大竅門 :
1. 敢講
2. 有啱的對象講 (最好係對方可以糾正你錯誤嘅) - 如有朋友英文水平好嘅, 不妨請佢幫你手, 你地用全英文對話, 閒話家常, 可以學得快d.

以上係我本人土炮學英文的經驗, 非學院派, 所以, 可能有人覺得唔應該咁做; 不過, 我現在的英語聽/寫/講能力叫做基本OK.

大宅

我都好想學好英文,我英文真係好差,但又唔知點學起好,嫁鬼佬同請鬼跟住學對於我係無可能....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

都係果幾樣, 要多聽多講. 短時間就冇乜可能, 你放幾多時間同努力落去, 就會得幾多成果, 真係急唔黎.

聽方面可以睇電視, 有冇字幕都唔緊要, 可以由兒童節目開始, 之後睇新聞, 睇電影. 到識得果陣咪唔靠字幕. 有唔明咪查字典.

講就可能難少少, 得閒讀下報紙, 睇電視時人讀一句你又跟住讀, 或者真係請人黎惡補下會話, 又或者...去到遊客區主動d 去教遊客順便傾兩句.

水晶宮

原帖由 蛋糕妹 於 09-5-1 16:13 發表
我都好想學好英文,我英文真係好差,但又唔知點學起好,嫁鬼佬同請鬼跟住學對於我係無可能....

講講既可以請個外藉英文補習老師,一星期一堂咁全堂一齊講英文,之前聽過有位媽咪講,係有D專係for ORAL既英文MISS架.收費無記錯都唔太貴,好似二百五蚊一堂,每堂個半鐘左右...

首頁

尾頁

跳至