6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

一見到 spoon 就合實個口
試行 blw ,食少少就唔食、再唔係就掟晒落地
比BB餅叫做肯食少少
用埋咬咬樂,都唔係好肯放入口

雖然如此,但自六個月起日日都比佢食少少希望有一日佢會肯食

仲有方法可以令佢食野呢

別墅

你食野時bb會唔會都有興趣想食?
你餵佢食之前可以先食一啖 表現到好好味 再餵佢食
或者可以試下用筷子餵佢(我仔仔雖然肯食固 但有時扭計我會試用第二種餐具餵 佢又會肯食多一兩啖)
有冇試過俾啜啜果蓉?
加固一開始都係辛苦 愈大會愈好 加油

大宅

ZOEISMYBABY 發表於 19-4-21 22:04
你食野時bb會唔會都有興趣想食?
你餵佢食之前可以先食一啖 表現到好好味 再餵佢食
或者可以試下用筷子餵佢 ...

有呀
唔同餐具都試過
我地食野佢會望,但比佢食又冇乜興趣
我大嗰個小朋友當時加固好易,未夠七個月可以一餐粥,估唔到細嗰個咁難

子爵府

kmomok 發表於 19-4-22 12:20
有呀
唔同餐具都試過

同我情況一樣,大B一開始已經成功,細B食奶唔好,差不多6個月大時開始試固,一直唔成功,直至成9個月先代到一餐,不過大約3星期後又唔食 餵到我崩潰咁滯 再過3星期後佢又肯食返糊狀食物,再慢慢變返粥到爛飯,不過佢唔肯食爛飯,只肯食粥仔,仲要好綿好滑先食,完全唔鍾意嘢,但佢又肯食麵包,間中都鍾意餅仔

男爵府

kmomok 發表於 19-4-21 13:48
一見到 spoon 就合實個口
試行 blw ,食少少就唔食、再唔係就掟晒落地
比BB餅叫做肯食少少

唔好灰心,繼續每日午餐晚餐試加固,記住1歲前奶係主食
我個仔9個月大先食到半碗仔固體,試左好多野食方法,最後係食麵開始,佢食固好差,一個細碗都食唔晒,飲奶又唔係多,但1歲番健康院都無跌生長線嫁
你可以先買包波波米,比佢當零食練手指,一粒粒咁比佢,食十幾廿粒可以當一餐(飲埋奶就夠飽),我係由波波米訓練佢吞嘢,因為佢開頭係唔識吞嘢食扮作嘔,米糊試多d牌子,試下Hello牌,我仔咁奄尖竟然係食呢隻牌子,試下煮BB麵配蕃茄薯仔肉碎湯(肉碎唔好比佢食住太大粒),一田同萬零baby都有賣Hakubaku,另外又可以試魚湯煲粥,街市買份紅衫魚落片薑煎香落滾水煲30mins,用作煲粥,同枱一齊食飯會開心d

大宅

elkykit 發表於 19-4-22 23:50
同我情況一樣,大B一開始已經成功,細B食奶唔好,差不多6個月大時開始試固,一直唔成功,直至成9個月先代 ...

咁係點令佢食?突然佢肯食?
我嗰個都係,橙就肯自己拎住黎梅,其他食物食一兩啖就唔要

大宅

kissapplegirl 發表於 19-4-23 00:19
唔好灰心,繼續每日午餐晚餐試加固,記住1歲前奶係主食
我個仔9個月大先食到半碗仔固體,試左好多野食方法 ...

我地都同枱食架
佢唔鍾意餵,咪比啲菜芯呀、瓜呀佢自己食,有時好彩咪肯食兩啖,有時完全唔放入口然後搞到周圍係仲要清潔

等我都試下波波米先
好似話加水定加奶可以當粥仔?

子爵府

kmomok 發表於 19-4-23 07:57
咁係點令佢食?突然佢肯食?
我嗰個都係,橙就肯自己拎住黎梅,其他食物食一兩啖就唔要
...

係呀,停咗成2星期唔比固佢(除咗麵包),之後再試將粥打成糊,佢又肯食,初時仲食得好快添,直至而加又食成45分鐘,食combi隻大碗一碗滿。

不過成日一路食一路吐返出嚟

男爵府

kmomok 發表於 19-4-23 08:00
我地都同枱食架
佢唔鍾意餵,咪比啲菜芯呀、瓜呀佢自己食,有時好彩咪肯食兩啖,有時完全唔放入口然後搞到 ...

阿仔4個半月試米糊之後試粥都唔食,七個月開始blw,試咗個零月都唔得,到8個月出街食野,有時煮麵比小小佢食,佢又鐘意人喂佢,我轉番傳統餵食,之後慢慢先肯食固體, 因為佢開頭係唔識吞嘢食,佢係食波波米食到飽, 仲有一樣好重要嘅就係要幫佢減奶, 即係中午同晚餐嗰支奶要減起碼一半,肚餓就會開始食多啲固體, 同埋有啲bb鍾意食重口味好似我個仔咁, 我煮麵煮粥仔, 有時煮雞蛋紫菜湯,蕃茄薯仔湯, 雞蛋牛奶芝士白汁麵咁, 如果淡茂茂 佢唔會食

洋房

我仔就來8個半月,一直加固唔成功。糊仔用更餵唔願食,只可以溝落啲奶用奶樽啜,粥仔只可以食5,6更,之後再餵就bu出來,逃避唔食,次次食完成身成地都係,日日餵到發火,一日就5餐奶,點樣先令佢食粥仔

大宅

cherriefwy 發表於 19-4-29 04:36
我仔就來8個半月,一直加固唔成功。糊仔用更餵唔願食,只可以溝落啲奶用奶樽啜,粥仔只可以食5,6更,之後 ...

我同姐姐都諗盡辦法.. 今日用針筒比少少果蓉佢,佢肯食少少..
繼續咁落去都唔係辦法

完全明白你發火個感覺,搞一大餐,又唔肯食,仲要清潔一大輪

禁止訪問

已刪除用户

大宅

kmomok 發表於 19-4-22 12:20
有呀
唔同餐具都試過

加固方面,tw係糊?粥?
我細個個有段時間食食下糊就唔肯食,奶奶落咩都唔食。我見佢都有7個月,未出牙,咪又俾佢試下粥仔,佢又肯食番,咁奶奶又跟我整粥仔,後黎唔夠飽又再加到宜家係爛飯個幾月(岩岩出緊一隻門牙腳邊咋)
或者大個個會唔會同細個個玩?或者試下叫大個個同細佬/妹講話好食,好好味(誇張d)
細個個會唔會想跟住學一齊食?

首頁

尾頁

跳至