嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

yanyvonne,
我鉤果兩件都係大人的.黑色送了俾家姐(未見佢著過),藍色係自己的...無記錯都係用6/0,應該每件用了三個50g的線就夠啦...

我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

伯爵府

好媽媽勳章

我都想俾大家睇下我鉤俾個女既芭蕾舞冷衫,不過影出來效果唔係太理想,D花唔係好見到。等我老公得閒幫我搞下。

最近同時間織緊三件衫,三件都係平針,悶到就來癲。

子爵府

你女女笑得好開心, 好可愛,
件衫都是剛剛好, 咪 only 穿得今年 ????

子爵府

原帖由 connie117 於 09-5-3 14:10 發表
smile,

me 2 la!! 原來訂訂下又多左個釭白藍呀!!!

大家努力 , 加油, 一定可以 織曬d 好作品, !

子爵府

各位織女 : 

件紫色小外圖出了啦, 可能表達得不太好, 好不明問我啦, !

子爵府

原帖由 Smilesun 於 09-5-3 22:03 發表
yanyvonne,
我鉤果兩件都係大人的.黑色送了俾家姐(未見佢著過),藍色係自己的...無記錯都係用6/0,應該每件用了三個50g的線就夠啦...
?ib_____ ...

smilesun :

我買個隻線是不是你綠色個件個隻???

我鉤起了好似好厚, 好重身, 用6/0 針鉤,

你綠色個件有圖嗎??? 容易鉤嗎??? 如銅點加大呀 ???

子爵府

勾得好靚啊,我頭先都去咗冷鋪,又忍唔住買咗d線,好貴mouth: 同埋影印咗d圖,有一件係110碼嘅女仔長身勾外套仔,有母女裝,打算勾細果件先,希望今個月勾得起比你地睇下
原帖由 Smilesun 於 09-5-3 22:03 發表
yanyvonne,
?ib_____ ...
未經本人許可, 不得轉載

子爵府

尋晚織好,d色影得唔好,本身隻色係深紅,可能太光,影到好似鮮紅咁.等我生完應該著得落

子爵府

我都有一件全平針想織,間色拉鍊背心比亞仔,大人1衫織平針真係好悶,細細件都仲可以
原帖由 小蘅媽媽 於 09-5-4 01:00 發表
我都想俾大家睇下我鉤俾個女既芭蕾舞冷衫,不過影出來效果唔係太理想,D花唔係好見到。等我老公得閒幫我搞下。

最近同時間織緊三件衫,三件都係平針,悶到就來癲。 ...

子爵府

原帖由 Lulu皇后 於 09-5-4 15:03 發表
勾得好靚啊,我頭先都去咗冷鋪,又忍唔住買咗d線,好貴mouth:mouth:" /> 同埋影印咗d圖,有一件係110碼嘅女仔長身勾外套仔,有母女裝,打算勾細果件先,希望今個月勾得起比你地睇下 ...

你去了邊買呀 ? 買了什麼呀 ????
母女裝 ?幾好,,, 有沒有 相LOOK 下系點???

上個月訂了D 線回來了, 都唔知織什麼好, ????

男爵府

BK Milk勳章

男爵府

BK Milk勳章

想問有無姊妹想要呢隻.

我用左4個整左件披肩比媽媽 . 現左有餘下6個新,
另1個開左用了少少. 唔想浪費 . 紅白相間線冷夾雜一點點金色, 根據標籤資料 絹 37%, 40g (系長約99m).

原帖由 fannyyug 於 09-5-4 16:41 發表

水晶宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

yesyes!! 加油!!!!

原帖由 yanyvonne 於 09-5-4 12:41 發表

大家努力 , 加油, 一定可以 織曬d 好作品, !

子爵府

http://item.rakuten.co.jp/yanagiya/rsf10284/
呢隻買咗12個 好細個架,好似雞蛋咁大,54m長一個,買咗1號色織短袖外套比自己,另買咗4個卡其色bb冷織背心比亞仔 母女裝佢影黑白比我,比唔到你睇
原帖由 yanyvonne 於 09-5-4 16:16 發表

你去了邊買呀 ? 買了什麼呀 ????
母女裝 ?幾好,,, 有沒有 相LOOK 下系點???

上個月訂了D 線回來了, 都唔知織什麼好, ????

子爵府

搵到啦,母女裝個圖,會織亞女果件先,大人果件就諗下先

男爵府

好靚呀...個花好似好難咁呀...我最怕織花,又懶,所以而家都好少織野...你真係好快手

原帖由 Lulu皇后 於 09-5-4 15:08 發表

尋晚織好,d色影得唔好,本身隻色係深紅,可能太光,影到好似鮮紅咁.等我生完應該著得落
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

呢度有圖呀...可以彩印啦...
http://picasaweb.google.com/judyzou5/17#

原帖由 Lulu皇后 於 09-5-4 20:44 發表

搵到啦,母女裝個圖,會織亞女果件先,大人果件就諗下先
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

嘩,你好捨得呀...我就唔捨得買咁貴的線...以前未有訂日本冷的時候都會買貴線,而家入了咁多平線都無買貴線了...

原帖由 Lulu皇后 於 09-5-4 20:39 發表
http://item.rakuten.co.jp/yanagiya/rsf10284/
呢隻買咗12個 好細個架,好似雞蛋咁大,54m長一個,買咗1號色織短袖外套比自己,另買咗4個卡其色bb冷織背心比亞仔 母女裝佢影黑白比我,比唔到你睇 ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

應該黑色果件係用呢隻,綠色果件用無敵棉線...
都幾厚下...同埋重及墜下...
不過如果唔用6/0,好多pattern都要改,鉤比較難改針數

如果無記錯應該係跟呢套親子裝,不過應該款應該係跟囡囡果件

http://picasaweb.google.com/azhalealetsknit/LETSKNITSERIESNo15PINKDUDU#5221631352223466754

不過尺寸同埋花邊應該係跟媽咪果件的袖花邊.
http://picasaweb.google.com/azhalealetsknit/LETSKNITSERIESNo15PINKDUDU#5221631321308367330
http://picasaweb.google.com/azhalealetsknit/LETSKNITSERIESNo15PINKDUDU#5221631337806829858

原帖由 yanyvonne 於 09-5-4 12:57 發表

smilesun :

我買個隻線是不是你綠色個件個隻???

我鉤起了好似好厚, 好重身, 用6/0 針鉤,

你綠色個件有圖嗎??? ...

我的編織作品溫暖牌  

伯爵府

好媽媽勳章

我昨日經過彎仔街市,見到有一檔賣手織手鉤衫,一大袋一大袋咁,斷估都有幾百件,件件俾我織/鉤都要成個月,可能冇咁靚添....

好大打擊

首頁

尾頁

跳至