嬰兒用品

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我頭先11點幾去Yarn-mart , 但樓下樓梯前落了閘, 唔知點上去 , 問樓下間舖都唔知. 有冇人知係未有第二個門入?

珍珠宮

你D作品件件都織得好令 , 手工好好呀.

珍珠宮

點解你兩個咁快架!

原帖由 sara11 於 09-5-14 10:33 發表
Hi yanyvonne & fannyyug,

兩件都靚靚呀! 奶奶&媽咪收到定甜到入心!
我都織緊一套線衫俾媽v,不過好幼日本3號針,唉漫漫長路有排織,希望唔好難尾啦!

...

珍珠宮

Candy, Emerald 同 Fanny,

你地鉤得好靚呀!

我自己果件就織好,到時要請教你地同各位高手, 我唔係好識睇鉤的圖

珍珠宮

就係呢件 , 剛剛都算織好. 係個腳唔知點搞 . 因果隻冷織個圖教果款, 會唔好睇......諗緊..mouth:

原帖由 fannyyug 於 09-5-26 09:51 發表

多謝你.
咁你幾時出品. 我好想睇吓咩款呀.

珍珠宮

多謝各位.

Emerald,
會試下簡單些腳.......

Fanny,
織左好多件, 呢件係我第一次織比自己的, 我都覺得好大件, 因果本書好吸引, 咪試下 .

Candy925,
"第2件鈎嘅作品"......好野喎 .
我今日睇鉤圖, 睇到出煙 , 仲未睇得明.

原帖由 emeraldlam 於 09-5-26 12:41 發表
peace

好靚呀. 又咁岩身. 唔au條邊都得咁por. 如au. 簡單些就好. 就好似fanny新果件作品都ok.

珍珠宮

我都好鍾意呢個款 , 請問你用左幾多個冷?

原帖由 Lulu皇后 於 09-5-26 15:12 發表
呢件我自己嘅,但係未著得落,生完我會努力修身

珍珠宮

Smilesun
多謝多謝. 我用呢隻, http://www.rakuten.co.jp/gosyo/799380/872168/
買左10個, 織到唔夠冷 , 番轉頭去樂天睇下, 原來做50%off賣晒 , 結果在冷shop買左隻差唔多色但有珍珠銀線的, 加多個花 .

不過領口往下織真係好好, 一次過, 比前後分開織節省好多功夫. 好似快好多, 織大件都唔會覺得好辛苦.

---------------------------------------------------
想請問一下, 下圖個pattern係未前後上幅分開鉤, 再夾埋鉤下幅?? 定一次過?
同埋佢ABC係未個個size都係同針數? 只係用唔同針同線?
同埋條dress用幾多個冷? 唔識睇日文, 又唔明個圖

原帖由 Smilesun 於 09-5-27 08:06 發表
好靚好靚呀...我都好鐘意呢d款架...不過俾我著要好大件先得...你用咩線,用了幾多個?

我覺得個腳織兩行低針已好靚啦...應該會有少少波浪的...

珍珠宮

唔該晒. 我試起針,但size100都覺得好似好大件咁?? 似5-6歲著的.

原帖由 jove 於 09-5-27 12:15 發表
我整咗啦。
其實佢圖入面ABC係size黎,
好似100、110、120,
你睇返你要咩size就跟返個個size既針數就ok。
條裙你好似係講,分別鈎好前、後2幅,埋好夾同膊位,之後先整個下擺。
我跟返佢d冷既粗幼度買,但我可能手鬆,鈎出黎條裙 ...

珍珠宮

manythanks.
我今日試左減2個花都ok, 會試下.
.

原帖由 jove 於 09-5-28 18:57 發表
我個女平時著110,我跟佢整110都大呀,
如果你覺得100都大,可試下:
1.)自己減針數,你睇返110同100個size差幾多針,之後照減個差額 或
2.)減1-2個花 或
3.)用細1號針鈎

...

珍珠宮

我好多時都係咁
自從讀書時鉤過鞋仔, 到e+先再試, 針大針細tim
不過真係上得好快呀....好好好

原帖由 Candy925 於 09-5-29 09:08 發表
peaceaa1122

我睇圖都係嘛嘛地, 有d我鈎完先發覺自己錯, 不過由得佢, 唔覺就算, 而且講真, 比我再嚟過都唔識, 印以過咗骨就算.

珍珠宮

wah! 勁靚.............

好似好難鉤

原帖由 小蘅媽媽 於 09-5-30 12:39 發表

終於可以post張相。獻醜嘞...

?ib_____D6T0z42CC
http://f20.yahoofs.com/hkblog/hTMU5ACEGQFA9KQQxGJKordiLQ- ...

珍珠宮

自己諗, 好野喎

妹妹好可愛,好識擺post.

原帖由 芒果 於 09-5-30 08:45 發表
冇圖嫁.自己諗嫁~

珍珠宮

emeraldlam & Smilesun,

我覺得你地兩個件公主袖都好靚, 等我試下先.

smilesun果件比我囡見到實叫我整番件比佢,佢好鐘意藍色 . 今年仲啱唔啱穿?

原帖由 Smilesun 於 09-6-5 08:41 發表
公主袖我整過一次,拆來拆去好幾次先似d樣,從經驗得出,其實只要在袖山最高果個位,加針就得啦,縫上時加摺...睇你想加幾多褶.

http://hk.myblog.yahoo.com/janna-loklok/article?mid=361

...

珍珠宮

wow! 好可愛 , 仲好合適跳舞用.

原帖由 小蘅媽媽 於 09-6-6 18:54 發表
可愛嗎?

?ib_____Dqfh3p8Nk

http://f20.yahoofs.com/hkblog/hTMU5ACEGQFA9KQQxGJKordiLQ--_1/blog/ap_2009060606 ...

珍珠宮

.

我都好期待快D有母女裝mouth: , 要快手D先得, 唔知幾時呢 .

原帖由 Candy925 於 09-6-7 18:05 發表
我件母女裝終於都完成喇~~~

http://hk.myblog.yahoo.com/gs19451996/article?mid=2951

珍珠宮

恭喜!!恭喜!! 唔好心急開工(織/鉤), 休息多D. 不過都會好busy....

我囡停課, 我都要停工, 唔識得住lu.

原帖由 Lulu皇后 於 09-6-10 21:53 發表
生咗啦!出完post果晚就生啦,6月9,0晨2點,6lb6

珍珠宮

wow! 好靚呀 .

我早兩星期試過想鉤下, 但個囡放假又點會比我咁做, 在我身上跳上跳下, 好怕D針整到佢, 又同我講要倍佢玩. 都係等佢番學先可以開工.

原帖由 miaochan 於 09-7-10 15:41 發表
好耐無上來了﹐不知不覺已經開到第五PART﹐呢到真系好多志同道合的朋友啊。
我最近剛剛完成呢件裙仔﹐大家指教指教。

http: ...

珍珠宮

呢隻好喎, 好吸引呀 .

[quote]原帖由 Smilesun 於 09-7-21 11:48 發表
好耐無睇過訂冷的網,今日見到有d好抵好想訂,大家有無興趣呀....

http://www.rakuten.co.jp/gosyo/461850/462418/913077/

珍珠宮

我有呀, 如果要可PM email address
原帖由 yanyvonne 於 09-8-19 14:49 發表

你E 給我的圖‵好似不是這個呀 , 是一套的,

我要這幅圖。 :

如有你E 給我啦. THANKS  ...

首頁
12345...9

尾頁

跳至