嬰兒用品

跳至

首頁
12345...16

尾頁

男爵府

你指棉花糖裙...係呀一路減針...減了好多針...就係驚減得太多...所以減唔夠,衫身好闊...

所以我上次同你講,你鐘意果件(fanny織果件背心)係衫唔係裙...如果你當裙織都會好直身的...雖然佢有加針,但係加的針數只!以做娃娃裝,加上你鉤的比較緊,你要用大一號的鉤針先出到娃娃的效果...

好似上次你去時尚買冷鉤果條裙的加針係比較難做出a字的裙款的...

原帖由 emeraldlam 於 09-5-21 14:41 發表
smile

你新的波波衫都好靚. 你唔講, 真係唔覺完全唔跟書的. 我見你條裙AA地. 係咪中間減針???? 我成日整親裙俾個囡都係直身.... 其實我鐘意AA地

我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

好靚好靚呀...我都好鐘意呢d款架...不過俾我著要好大件先得...你用咩線,用了幾多個?

我覺得個腳織兩行低針已好靚啦...應該會有少少波浪的...

原帖由 peaceaa1122 於 09-5-26 12:32 發表
就係呢件 , 剛剛都算織好. 係個腳唔知點搞 . 因果隻冷織個圖教果款, 會唔好睇......諗緊..mouth:mouth:" />mouth:" />

http://f20.yahoofs.com/hkblog/eYsWZmaCFRaRz__DOT__wvQl_g12vziQ--_2/blog/ap_2009052612243 ...

我的編織作品溫暖牌  

男爵府

Candy

唔做中堅份子點等到你出現呀...如果唔係咪會miss咗你的作品lor...等睇囡囡果件...你身體點呀... 返工後都要多多休息呀.

我諗到一個"對付"Chloe的方法,唔知work唔work呢?
你織俾佢先...跟住同佢講:你著住先,媽咪睇下改唔改大到...如果改到,再織一件俾媽咪做親子裝...haha

Emerald
呢條都好靚呀...點解呀囡唔開心咁樣ge...
下次帶出來睇,好唔好呀....connie今日唔得呀...下星期啦...好唔好?

你就好啦...有咁多功課交...我呢幾日搬到一隻野咁...係琴日先有得瞓番五個鐘咋...不過我就快收拾好可以收功啦...

fanny
囡囡鐘意著裙,咁係就有好多籍口啦...我囡囡都鐘意著裙...所以我每年都會織/鉤一條俾佢架...今年果條開了...不過因為開得太闊,成三百幾針...唔知點攪好...果花係咁加針架....改不了,又織了唔少,已經拆了好多次...真係好唔捨得再拆...所以放埋一邊...

如果我織吊帶俾呀囡,我會改為扣鈕或駁蝴蝶或交叉帶的...前兩個就可以著耐d...後者就唔會掉下來...仲好sexy喎
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

呢件好靚呀...
鉤多件俾呀囡啦...鉤好你就修好身架啦...
我呢,呀囝歲半啦...我仲係....

原帖由 Lulu皇后 於 09-5-26 15:12 發表
呢件我自己嘅,但係未著得落,生完我會努力修身

我的編織作品溫暖牌  

男爵府

jove
你囡囡好得意呀...條裙原本我都想整,不過找不到圖,最後佢棄了...不過睇番你囡囡的相,個花之前我都整過類似的...我想我要另外再找款先得啦...

原帖由 jove 於 09-5-27 12:15 發表
我整咗啦。
其實佢圖入面ABC係size黎,
好似100、110、120,
你睇返你要咩size就跟返個個size既針數就ok。
條裙你好似係講,分別鈎好前、後2幅,埋好夾同膊位,之後先整個下擺。
我跟返佢d冷既粗幼度買,但我可能手鬆,鈎出黎條裙 ... [/quote]
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

嘩嘩,好靚呀....靚過原圖呀...

原帖由 小蘅媽媽 於 09-5-30 12:39 發表

終於可以post張相。獻醜嘞...

?ib_____D6T0z42CC
http://f20.yahoofs.com/hkblog/hTMU5ACEGQFA9KQQxGJKordiLQ- ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

公主袖我整過一次,拆來拆去好幾次先似d樣,從經驗得出,其實只要在袖山最高果個位,加針就得啦,縫上時加摺...睇你想加幾多褶.

http://hk.myblog.yahoo.com/janna-loklok/article?mid=361

原帖由 fannyyug 於 09-6-2 17:45 發表

好想快d睇到你新作.

公主袖點整.
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

嘩,你真係快手啦...
呢件好得喎,唔怪得囡囡咁開心啦...下次出街襯番條靚裙仲開心呀

原帖由 emeraldlam 於 09-6-4 21:30 發表
終於有得交功課啦. au邊 + 挑貼最晒時間啦

http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=album3&mid=280771&folderid=2033730&page=2

今次大囡多些笑容啦. 佢好鐘意件衫. 因為好長. 佢覺得似裙.

其實又唔係完全公主 ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

上星期著了一次,都ok...有d短,所以我加了條花邊,不過有少少唔同色.
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

好可愛呀...之前我都諗過鉤一件俾晴晴的,不過原來佢間ballet係唔可以著自己外套的...所以打消了...

原帖由 小蘅媽媽 於 09-6-6 18:54 發表
可愛嗎?

?ib_____Dqfh3p8Nk

http://f20.yahoofs.com/hkblog/hTMU5ACEGQFA9KQQxGJKordiLQ--_1/blog/ap_2009060606 ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

咁你會唔會好辛苦呀...
我地係唔係應該見過你囡囡個樣,點解我覺得佢個樣唔同了...好fresh...好靚女喎...
原帖由 Lulu皇后 於 09-6-8 13:39 發表
佢仲未想出嚟呀 搞到我都無心機,不過都仲有開緊工,啱啱勾完自己件外套,而家織緊亞仔件開胸背心,希望唔駛等織完佢先肯出嚟啦
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

我有好多鈕呀...上次係spotlight了一袋,百幾二百粒...有好多色(不過係單色的)有心形,花仔,鴨仔...你有無興趣,我可以送俾你的,實在太多,我用唔晒

原帖由 fifi2309230 於 09-6-8 21:54 發表
想問下邊度多五顏六色,公仔頭/水果......啱小朋友的衫褸買?(最好港島區)
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

恭喜呀...
照顧兩個小朋友係唔係好辛苦呢!
你要休息多d呀...
祝bb快快樂樂,健康成長!!!
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

好靚呀.鉤大d都好呀...11/12月時入面著多件打底衫都得...不如鉤d花仔上去,仲可愛...
好似咁

原帖由 Strawberrys 於 09-6-22 09:00 發表
我穿就扣唔到鈕, 佢穿就似着風褸咁鬆囉!

因為我見上次件粉紅色背心好似just fit, 咁今次就鬆手鉤大件些, 着多一兩年, cheap C9心態!

鉤針6号, 用了10.5個 25g冷, 是Colour 4 淺藍色
http://thumbnail.ima ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

好靚呀...我都無諗過返學背心可以用咁特別的領位....

原帖由 小蘅媽媽 於 09-6-22 09:45 發表
小女番學背心完成了。因為係番學著,所以款式比較樸素,不過我覺得用幼毛線鉤的效果很細膩。
?ib_____DnmTnbKNE

Zari ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

唔見晒人....
因為小朋友係屋企,個個都好忙哩....

我完成了一件外套,而家努力趕工一件帔肩...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

好靚呀...最衰我個囡大啦...如果唔係一定跟你整番條

原帖由 miaochan 於 09-7-10 15:41 發表
好耐無上來了﹐不知不覺已經開到第五PART﹐呢到真系好多志同道合的朋友啊。
我最近剛剛完成呢件裙仔﹐大家指教指教。

http: ...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

好耐無睇過訂冷的網,今日見到有d好抵好想訂,大家有無興趣呀....

http://www.rakuten.co.jp/gosyo/461850/462418/913077/

http://www.rakuten.co.jp/gosyo/461850/467570/601086/

呢隻我剛剛鉤了件外套....
http://www.rakuten.co.jp/gosyo/799380/872826/
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

我果件係長方形,隔幾行一個花...所以唔洗睇圖,但係咁就好悶...無咩心機鉤,好慢...

原帖由 Lulu皇后 於 09-7-22 16:37 發表
得閒post出嚟睇下,我而家織緊件披肩,好考眼力,因為好多空針,又加又減,行行都唔同,一分心就total lost,唔知幾時先織完...
我的編織作品溫暖牌  

男爵府

hi...好耐無見大家...我屋企終於有腦啦...新屋攪得七七八八啦...不過呢幾日又開始準備開學...你地就好啦9月就可以有多d時間,我就唔係啦..今年duty多了...仲加埋334新高中的課程,都唔知有無時間...可能就要靠搬遠了坐車的時間去玩鉤織啦...

yvonne
我返屋企找一下...
我的編織作品溫暖牌  

首頁
12345...16

尾頁

跳至