自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

pondlily 發表於 19-4-28 10:54
我覺得樓主想keep住層樓,等奶奶第時想留番俾個仔,佢地又唔想供或供唔起,會唔會呢?正常唔喉住層樓既話係 ...

明眼人

珍珠宮

我覺得樓主想keep住層樓,等奶奶第時想留番俾個仔,佢地又唔想供或供唔起,會唔會呢?正常唔喉住層樓既話係 ...

象牙宮

都係咁諗,所以問層樓係邊個住緊。

伯爵府

麟媽媽 發表於 19-4-28 12:30
樓主奶奶真可憐,死左個大仔,剩下兩個仔都不重親情,金錢遮晒雙眼!咁嘅情況下其實兩兄弟都應該幫手,解決 ...

冇錯!相信以依家樓價點都有錢落袋,依家睇清楚两個仔尤其細仔為人知靠唔住,更應該keep住d$養老,千祈咪耳仔軟俾人呃咗去。

複式洋房

人在人情在,一日都唔知要幾多人係遺產承辦處嗰度鬧交,打大交話唔明點解係咁分發。所以最好早啲立遺囑。

侯爵府

BK Milk勳章

goat 發表於 19-4-28 14:37
你講緊個"未婚小朋友"係幾多歲?
已成年的話, 你就叫定佢寫定平安紙,
未成年的話, 你D遺產唔會直接比到你 ...

謝謝(emoji)!得閒我問下律師先!

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-4-27 23:32
真係人性考驗 錢真係可以睇到人情冷暖
真係唔得既只能賣樓

錢真的可以睇到人性醜惡嘅一面。
話說我大姑奶第一次患癌病,康復後係我屋企住咗九個月,之後佢想有人照顧佢,佢買咗自己層樓再同叔仔兩公婆買過另一層一齊住。姑奶希望佢哋照顧佢,到佢走咗層樓就歸叔仔,所以佢哋簽咗長命契。但叔仔兩公婆同佢住咗幾個月就搬走。因為咁樣佢哋返左面。後來叔仔生咗小朋友,佢哋兩姊弟才和好。
幾年後姑奶癌症復發,喺醫院住咗兩個月就去咗。係呢兩個月我老公日日放工去醫院照顧佢,新年都係醫院陪佢,幫佢抹身,燉肉汁比佢飲。姑奶嘅朋友都話我老公係姑奶嘅生命天使。而叔仔兩公婆只間唔中才去探望。可能因為我老公太無私照顧,
後續

男爵府

回覆樓主:

點解保險壽益人只有奶奶和叔仔,但你老公又冇份呢?又點解大伯一早要甘決定呢?點解一早吾完全俾晒奶奶呢?事出必有因囉!

大宅

回覆樓主:

姑奶將佢1/3業權分給四個弟弟(包括叔仔)。問佢兩公婆有無意見。個叔仔老婆話無問題,唔好搞到兄弟不和。姑奶走咗後,另外兩個叔仔話唔要姑奶分嘅業權,因為間屋佢哋無出過錢,我老公都話唔要,但我堅持要,因為我覺得姑奶係想回報我老公。1/3業權再分4份。佢只係需要比1/12。但呢兩公婆居然返口唔比。
個女人係小學老師,叫向x萍,係沙田愛禮x任教,我打電話比佢校長揭發佢,個女人驚無咗份工才迫於無奈嘔返1/3出嚟,佢嗰份唔要比我奶奶。但之後就同我哋斷絕來往,包括我奶奶,因為佢覺得奶奶係幫住我哋。
呢啲人為咗錢就無咗人性,真係枉為人,個女人仲枉為師表

男爵府

Happyhappylive 發表於 19-4-27 23:24
我也分享一下,媽媽朋友,媽媽朋友和兒子住,老了,先將自己的錢分給一個兒子,包括自住居轉名,二個女兒一 ...

呢D事聽同睇都唔少,老人有D錢或者名下有樓,唔到死都唔好過個仔嘅手。一比左個仔好容易臨老唔過得世

FJmom    發表於 19-5-1 05:03

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

有時見到呢啲例子覺得好可悲!記得我agent講過,佢有一個客係老人家,仔女移晒民留低佢一個喺香港,好日都唔會理下佢,呢位老人家點都唔俾自己份人壽斷,佢同我個agent講只要呢份人壽一日生效,佢啲仔女先會返香港幫佢辦身後事,我聽到覺得呢位老人家實在太可憐。

FJmom    發表於 19-5-1 05:03

水晶宮

Jenng 發表於 19-4-28 17:56
姑奶將佢1/3業權分給四個弟弟(包括叔仔)。問佢兩公婆有無意見。個叔仔老婆話無問題,唔好搞到兄弟不和。 ...

好賤老師,咁佢老公都唔理自己阿媽呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

麟媽媽 發表於 19-4-28 10:23
有時見到呢啲例子覺得好可悲!記得我agent講過,佢有一個客係老人家,仔女移晒民留低佢一個喺香港,好日都 ...

老人家有冇物業架?

我識一個就相反,佢cut 人壽,佢話死左d 錢都唔係佢

大宅

Fion710 發表於 19-4-28 18:26
好賤老師,咁佢老公都唔理自己阿媽呢?

係,兩公婆都唔係人。為咗錢就無親情。我奶奶為咗呢件事好傷心,每次提起都會喊。

水晶宮

回覆樓主:

我都聽聞一個:
老人家賣咗香港自住樓,同個仔一齊移民加拿大,全部錢比曬個仔響加拿大買咗自住樓,初時一齊住,後來唔知咩原因,個老人家冇得住,唯有番返香港,因為香港有個女,最後個女響香港租咗層樓比阿爸住,剩係租金一個月已經要8K,加拿大個仔完全冇理個爸,個爸初時賣樓嘅錢比曬個仔,冇比個女,最後得個女理佢。

FJmom    發表於 19-5-1 05:04

男爵府

姑奶將佢1/3業權分給四個弟弟(包括叔仔)。問佢兩公婆有無意見。個叔仔老婆話無問題,唔好搞到兄弟不和。 ...

乜簽長命契仲可以分個業權比其他人既咩?

大宅

kaman0617 發表於 19-4-28 22:39
乜簽長命契仲可以分個業權比其他人既咩?

係唔可以。只係姑奶想張佢1/3業權嘅錢分比4個弟弟。唔想將全部比晒叔仔,因為佢無履行照顧姑奶嘅承諾。
以當時樓價減去還未供完的款項,1/12可取回四十萬。但因為長命契嘅關係,所以佢兩公婆就可以獨吞。
其實姑奶要將佢啲財產比邊個我哋都無所謂,因為係由佢決定。但佢有分比我先生,我就覺得應該要攞返。我嘅宗旨係:唔係我嘅嘢我唔會要,係我嘅我就要爭取!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

~緣~ 發表於 19-4-28 01:44

一針見血,往往最唔理父母嗰啲係得到最多錢, 我屋企曾經都想 ...

我屋企都出現過呢幕(emoji)

大宅

一個家庭,没有外人,兄弟姐妹都未有婚嫁,錢財身外物好易處理。
您老公幫手照料家姐係真心,唔係為錢,
十二分之一,兩個女人,甘就冇左兩個兄弟,尼個係做父母最唔願意見到既事…

琥珀宮

麟媽媽 發表於 19-4-28 12:30
樓主奶奶真可憐,死左個大仔,剩下兩個仔都不重親情,金錢遮晒雙眼!咁嘅情況下其實兩兄弟都應該幫手,解決 ...

保險金C咗先有得攞,點會用到嚟比死前住院費?除非份保險金好少錢,否則應該不至於半份保險金係辦後事所剩無幾

首頁
45678...9

尾頁

跳至