自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

幾年無join團, 復活節跟團去外地, 有7個自費活動, 個領隊從來無問團友是否參加, 第一日自費活動時大部份團友唔知要俾$, 第二日領隊就要團友俾曬7個自費活動既$..., 報團資料講明可自行決定是否參加.

以前d自費活動是會問的, 現在是否又改了遊戲規則?

不要回覆: 無$唔好去旅行, 領隊都要賺$, 你自己唔識問架....哩D

不喜勿插

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

登!登!登! 發表於 19-4-29 08:04
幾年無join團, 復活節跟團去外地, 有7個自費活動, 個領隊從來無問團友是否參加, 第一日自費活動時大部份團 ...

應該要出聲
我去旅行跟團,導遊會問大家意見

rainbowchuuu3    發表於 19-4-29 11:22
不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

幾年無join團, 復活節跟團去外地, 有7個自費活動, 個領隊從來無問團友是否參加, 第一日自費活動時大部份團 ...

我近年去內地團,都係無問,就當團友全部參加自費活動而收一個價。

若真的不想參加個別自費活動,團友可以出聲反對的,不過多數人怕麻煩唔出聲。我自己係,而你當時應該都係咁。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

舊年去泰國導遊會問,唔去自費活動既會送我地去最近既商場行街,或係景點出面等,無強迫參加

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

可以不參加,不過導遊會俾説話你聽。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都參加過呢d要自費活動既旅行團,報名時,我多口話,其中一個自費項目我唔想參加,咁會點呀?點安排呀?

職員答我,若唔想參加自費項目,就唔好參加呢個團喇﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

如果係日程表day 1....day 2....打晒出黎話自費XX行程,果D係要參加。

如果行程表打day 3.... 寫住自由活動,另外附註自費行程表,果D就會問參不參加,但都多數expect 你全團人一齊去。

伯爵府

回覆 木土土 的帖子

出發前已知自己想參加咩自費活動, 所以第一日已經同領隊講...., 其他團友都有私地下講個領隊做法有問題, 佢地都有部分人沒有去自費活動

伯爵府

回覆 my005 的帖子

邊間旅行社咁衰?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

登!登!登! 發表於 19-4-29 09:12
回覆 my005 的帖子

邊間旅行社咁衰?

大行囉。

一班朋友要參加咋,係我就唔SO佢架喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

瑪瑙宮

大廚勳章

我N年前試過參加上海團。。。

係有好幾個自費項目。。。但係第一日領隊已經開口講咗。。問啲團友參唔參加。。當然有啲人參加有啲唔參加啦。。。跟住領隊就講啲節目如果有人唔參加我哋就唔去㗎啦。。。所以就迫我哋。。因為都有大部份也想去。。咁我哋咪局比囉
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

公爵府

回覆樓主:

自費活動,導遊會一邊mark名一邊收錢,通常呢個時侯唔想去就會出聲。你意思佢day 1直接帶哂你哋去自費景點,就當你join,第二day先黎收錢?

我試過有D都幾唔好做法,我跟得團多數都會join埋自費,但有一次我唔係幾鐘意,比如自費有5個,佢一定要一個package咁買哂5個,但我有其中一個唔想去,又話唔得……

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我都好耐無跟團,原來現在咁玩法,長知識了。

伯爵府

唔知你跟邊間去邊到

我年頭跟永安去北海道,都有自費活動,領隊會俾個LIST我地揀邊d去邊d唔去,旅程既最後一日先收錢

琥珀宮

登!登!登! 發表於 19-4-29 09:10
回覆 木土土 的帖子

出發前已知自己想參加咩自費活動, 所以第一日已經同領隊講...., 其他團友都有私地下講 ...

佢收錢時,你可以只比部份自費活動,你自己當成時有無堅持?

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

記得N年前同朋友跟團去泰國, 越南. 可以自己決定JOIN 唔JOIN, 當然要JOIN就另外比錢, 如果你唔JOIN, 果個時間就要自己搵節目.

我去越南時, 個導遊都算係咁, 我地少部分人冇JOIN某半日的自費活動, 佢都有問要唔要佢安排我地去做按摩的. (當然E個按摩又係可以唔JOIN的)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有自由唔去,唔可以屈人一定去,甚至所有都要去。就算大部份人去,领隊也有責任安頓好不去的人,否則回港向公司投訴

宜家不是少數服從多數,唔可以俾壓力團友必須一齊行動

"自由"活動一向是有自由不参加的。

rainbowchuuu3    發表於 19-4-29 11:24

大宅

沒購物無自費嗰D團貴好多,但玩得開心,無顧忌,自費活動係領隊和導遊的收入來源,所以勁hard sell, 我都好唔鍾意呢種手法,但反抗又會影響旅行心情。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

我每次跟團如有自費活動,領隊都會一早就問定預人數購票訂位等喎。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

呢個係個領隊或導遊的問題,我覺得你應該投訴,大公司呢d情況查明屬實,個領隊會被停團。

首頁

尾頁

跳至