自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

C6收左公司貨款, 支票無劃線, 諗住攞現金, 點知攞唔到....
問題: 其實公司話尋日話可以入票, 如果我尋日入左, 今日3點可以用$, 咁我索性今日3點後攞, 但都攞唔到, 我想問, 入票同攞現金有分別嗎? 如果公司攞左 OD, 個額只 for 入票而唔比攞現金嗎? 間公司好煩
佢地用HSBC.....

男爵府

門常開 發表於 19-4-30 16:34
C6收左公司貨款, 支票無劃線, 諗住攞現金, 點知攞唔到....
問題: 其實公司話尋日話可以入票, 如果我尋日入 ...

攞住冇劃缐票,照計可取現金。
入戶口, hsbc 入 hsbc 票,可以要求現金過數,咁款項可以即時過戶。

門常開    發表於 19-4-30 16:48

男爵府

門常開 發表於 19-4-30 16:34
問題: 其實公司話尋日話可以入票, 如果我尋日入 ...

一搬入票,不同銀行,未必即日可以過數。

男爵府

抬頭開咩呀???

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

首先,張支票係現金票嗎?

二來,若係抬頭係有限公司名,就一定要入戶架。

門常開    發表於 19-4-30 16:50
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

回覆 小溱 的帖子

C6名

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁係唔係同一間銀行吖?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

門常開 發表於 19-4-30 16:49
回覆 小溱 的帖子

C6名

公司 hsbc ,你老公又係 hsbc?

男爵府

回覆 Cara2006 的帖子

我知唔可以即日過數, 公司叫得我地尋日入, 咁今日過左數既話, C6都可以系自己戶口攞到$, 咁我就=今日3點後"可以"去攞現金....

男爵府

門常開 發表於 19-4-30 16:49
回覆 小溱 的帖子

C6名

少少明。即係公司昨日未有錢,今日先有。
如果有 od ,應該可以取到的。有冇問 teller 點解取不到錢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

門常開 發表於 19-4-30 16:54

我知唔可以即日過數, 公司叫得我地尋日入, 咁今日過左數既話, C6都可以系自己戶口攞 ...

開C6名但你去拎錢?

男爵府

回覆 my005 的帖子

C6戶口唔系 HSBC

珊瑚宮

如佢係滙豐票,無劃一定要入戶口線,而你又去滙豐攞,張支票係你先生名,是否你先生去攞?

或支票無劃持票人,樓主自己去攞?

男爵府

門常開 發表於 19-4-30 16:54

我知唔可以即日過數, 公司叫得我地尋日入, 咁今日過左數既話, C6都可以系自己戶口攞 ...

下次,入戶口,冇錢等佢彈票,罰 handling fees 。

男爵府

回覆 blackberry 的帖子

系呀, 支票系無劃線

男爵府

唉.....我都有咁諗, 等佢罰下$都好

男爵府

門常開 發表於 19-4-30 16:56

C6戶口唔系 HSBC

去邊度取現金?公司票是 hsbc ,去 hsbc 取先得喎。

男爵府

sorry, 攪到亂晒, 我講無劃線系支票左上角同"或持票人"都無劃, 我可以幫c6攞$ 雖然支票系寫佢名

男爵府

岩呀, 我就系去公司開票果間銀行攞$囉.....

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

門常開 發表於 19-4-30 16:57
回覆 blackberry 的帖子

系呀, 支票系無劃線

寫左抬到一定要抬頭人去拎先可以, 唔係無劃線亞豬亞夠都拎得

首頁

尾頁

跳至