自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

忘憂館 發表於 19-5-1 15:45
食多啲鐵質冇問題,但就不需要戒口,這是重點,此外,是你自己說醫生叫戒口的,這個醫生不是廢是甚麼?是 ...

我戒嘅意思即係少食吖

大宅

忘憂館 發表於 19-5-1 09:13
那個廢醫生?ADHD根本不需戒口。小朋友吃少啲糖同零食是正確的,但就同ADHD無關係
...

其實所有野都唔好講得太實,而家對ADHD/自閉症嘅認知仲係好少。飲食方面唔存在權威意見。

禁止訪問

水晶宮

忘憂館 發表於 19-5-1 09:13
那個廢醫生?ADHD根本不需戒口。小朋友吃少啲糖同零食是正確的,但就同ADHD無關係
...

咁你又係哪位堅醫生話唔使戒呢?就算傷風感冒都有西醫建議戒口,但亦有好多西醫話唔使戒,咁點判斷邊個係「廢醫生」呢?

禁止訪問

大宅

公爵府

2024勳章

candice1019 發表於 19-5-1 00:53
是睇左嚴浩呢篇文章說的

你唔好信呢個人啲野, 佢又唔係醫生, 講野無責任

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

其實可以一試
如果冇用亦不會有大影響

伯爵府

忘憂館 發表於 19-5-1 07:02
這些假資訊,根本不用理會,患 ADHD的小朋友,根本無需戒口。

醫生都話唔需要戒口~

男爵府

candice1019 發表於 19-5-1 00:53
是睇左嚴浩呢篇文章說的

M & S 好多呢類無小麥無奶嘅現成麵包及麵條賣

男爵府

回覆樓主:

其實唔洗執著"戒口"呢樣野,唔食呢d成份又唔洗死嘅,我明媽媽面對特殊需要嘅小朋友會想乜都试下,只要肯定無害嘅,試下無壞。
其實好多人本身都唔食呢幾種成份㗎啦。

侯爵府

回覆樓主:

我以前有聽過,不過我做不来,只是能力選擇上调整下。
其實有特兒既照顧者壓力也不少,每朝同自己講句加油,個包容、愛心磨滅到夜晚已經用盡,入夜咆哮變老虎乸,第二朝又再次温柔番(变面之快,自覺都好恐怖)。如果食方面也要戒乜戒物,買個飽本來樓下大把麵飽舖,但特登去某地方買/自制,真係好方便嗎?奶制品補鈣最方便,又要食多更多果仁之類,是否浪費了寶貴親子時間?且享受食物樂趣係童年美好回憶,甜食對一個小孩全戒太可惜。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

candice1019 發表於 19-5-1 00:45
囡囡有adhd, 聽說要介牛奶&小麥
咁即係麵包同麵條都不能吃
請問你們會比啲早餐比adhd既小朋友食呢?

I think there is no harm at all to try gluten free diet. You can try for sometime to see if there is any improvement. otherwise you can just switch back to your original diet. In fact bread are usually made of too much white flour and sugar and it is an empty calories (not much nutrient inside) and not good for health. You can try different eggs recipe and some vegi for breakfast. (sorry I cant type Chinese with this computer). Fried eggs with mushrooms /shimp/salad/fruit seems good choice.

I read a lot of information about gluten free diet and it seems that many people can have benefits even though they are not diagnosed to have gluten sensitivity.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

戒糖

公爵府

回覆樓主:

糖真係唔好俾咁多。好易令佢地情緒高漲。

別墅

fatmousechai 發表於 19-5-1 19:48
I think there is no harm at all to try gluten free diet. You can try for sometime to see if there ...

可以分享下你嘅小朋友早餐嘅餐單嗎? 炒蛋夠唔夠飽?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

新手師奶 發表於 19-5-1 21:02
可以分享下你嘅小朋友早餐嘅餐單嗎? 炒蛋夠唔夠飽?

Hi 我侬家用番電話可以手寫中文了,其實蛋絕對飽過麵包呢,麵包主要是澱粉加糖會令胰島素升高好快又肚餓,不過如果你想小朋友吃多些澱粉但gluten free 可以考慮米做嘅粗糧,你有興趣可以看看我以前的早餐介紹無乜麵粉成份嘅,

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21472444&extra=page%3D1

Gluten free 其實有唔少好處,我自己少吃後腸胃好了好多呢(不過爲食都簡中有食蛋糕㗎)

https://www.everydayhealth.com.tw/article/18034

大宅

我小孩(5&8)冇ADHD 問題,但是為了健康同頭腦清晰,都好少俾佢地吃麵包或其他refined carbs. 呢碟是早幾日的早餐,冇gluten 冇奶,你可以參考一下

男爵府

candice1019 發表於 19-5-1 00:45
囡囡有adhd, 聽說要介牛奶&小麥
咁即係麵包同麵條都不能吃
請問你們會比啲早餐比adhd既小朋友食呢?

其實好多選擇,例如

中式:炒米粉,湯米粉,牛肉球,腸粉,糯米雞etc

西式:米通粉 (惠康都是幾蚊一大包),米意大利粉 (organic shop, iherb),米奶/杏仁奶+米制cereals

湯底可用中式,番茄類,日式類,但白汁/粟米類可能有奶

細個時食了奶制品,情緒會易波動,大約半天後發作;大個漸漸能控制自己後,食了都冇咁大明顯。

希望可以幫到你

別墅

fatmousechai 發表於 19-5-1 21:19
Hi 我侬家用番電話可以手寫中文了,其實蛋絕對飽過麵包呢,麵包主要是澱粉加糖會令胰島素升高好快又肚餓, ...

Thanks, 我行緊生酮,你啲沙律好吸引

首頁

尾頁

跳至