自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 醒目開學勳章

為甚麼荔枝有咁多名字?(如黑葉,桂味,三月紅......),MANY THANKS

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係唔同品種...

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 醒目開學勳章

原帖由 laam0416 於 09-5-1 15:27 發表
係唔同品種...

咁唔同品種有咩分別?

珍珠宮

唔同名稱,唔同品種,食味唔同, 又即係價錢唔同..

我所知, 最正至最差:1. 掛綠, 2, 糯米慈, 3.桂味, 4.黑葉,5淮枝,.... 三月紅只係最早出, 但食味最差..

子爵府

原帖由 tkkmama 於 09-5-1 16:05 發表

我所知, 最正至最差:1. 掛綠, 2, 糯米慈, 3.桂味, 4.黑葉,5淮枝,.... 三月紅只係最早出, 但食味最差..

請原諒我很多問題:
1.黑葉個名係點來架?
2.桂味個名係點來架?
3.三月紅個名係點來架?
4.糯米糍個名係點來架?

子爵府

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 tkkmama 於 09-5-1 16:05 發表

食過增城, 好似同糯米糍差唔多, 可能我唔識食.

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 c12l23f72 於 09-5-1 16:10 發表

請原諒我很多問題:
1.黑葉個名係點來架?
2.桂味個名係點來架?
3.三月紅個名係點來架?
4.糯米糍個名係點來架?

去 Google 揾下, 大把資料.

子爵府

原帖由 wendykaka 於 09-5-1 16:20 發表

去 Google 揾下, 大把資料.

thx a lot

珍珠宮

原帖由 wendykaka 於 09-5-1 16:17 發表

食過增城, 好似同糯米糍差唔多, 可能我唔識食.

我好細個時因為家鄉要推廣旅遊業, 醒過一包掛綠我地食過.. 印象中,佢外殼有條綠線因而得名.. 食過都不外如是.. 當年棵母樹都未有問題, 仲有荔枝出, 後來母樹都垂危, 其他下一代都係'嫁接'而成.. 分分鐘已變哂味架啦.. 同糯米慈差唔多味真係唔奇架.. 嬸嬸.. 點解你食過我家鄉既???

首頁

尾頁

跳至