自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

10歲小朋友經常講大話,鬧又鬧過,打又打過,又試過獎罰計劃,但好似都唔識驚。經常為咗唔想做功課同溫書而講大話,次次話做好功課,但一打開來睇功課就會發現佢根本未做,問佢點解未做就唔出聲。一係就話老師話唔使做,但第二日又欠功課。叫佢溫書成日都話溫左,一叫佢默返出嚟乜都唔識.....真係唔識教,好氣餒,已經係得一個小朋友,俾佢既時間好充足

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

swkk-babies 發表於 19-5-3 20:54
10歲小朋友經常講大話,鬧又鬧過,打又打過,又試過獎罰計劃,但好似都唔識驚。經常為咗唔想做功課同溫書而 ...

10歲都未自律到、家長要找出原因、孩子為咩逃避功課、默書、温習……更有背後原因?功課難吾識做?掛住玩?
Jm暫停不能只用問方式、要協助孩子去完成

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆樓主:

就咁睇小朋友講大話嘅原因都係唔想做功課同溫書而起.. 有冇了解下點解唔想做功課+温書?!

子爵府

親子王國15週年勳章

10歲小朋友經常講大話,鬧又鬧過,打又打過,又試過獎罰計劃,但好似都唔識驚。經常為咗唔想做功課同溫書而 ...

對講大話小朋友係絕對不能打!打過一次,佢就記得每次你揭穿,你嬲就打,佢為左避免打同 “受苦” (做功課),會繼續講大話。你都唔冷靜,小朋友點冷靜點聽話。

小朋友同我講溫完,我係唔會信,因為大部份趕交差。反而我會俾 10-20 分鐘佢自己一個溫,到我抽問佢唔掂就要返去再溫 10 分鐘。搞掂可以即刻放人。

會唔會學習上出現問題,佢又怕同人講?正常小朋友返到學校冇做功課會驚俾老師鬧,就算唔溫書點都會潦隻龜交差。佢連呢一個恐懼都排得後,即係功課同溫書嘅恐懼更大。

有冇試過真係唔理佢,由佢欠交?我會交封信俾老師,解釋小朋友抗拒溫書功課,請老師留意下係咪有事。

子爵府

佢淨係為左功課而講大話?咁個問題係喺功課度

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我仔一樣,10歲,又係滿口大話,有時都講到自己亂哂。好彩佢阿媽我都唔係等閒人,次次俾我挑通,不過真係乜要跟得好緊,例如功課交得齊唔齊。 佢多數係因為偷懶,或者做錯嘢想逃避責任而講大話。

大宅

回覆樓主:

個個都會偷懶,你又打又鬧,小朋友就緊係無心機啦,你要先控制自己,我老公鍾意鬧,我對呢種方法非常反感。小朋友需要循循善誘,多些鼓勵,要接受佢的問題,想方法一點一滴教佢改正。

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

比我會同老師傾下可唔可以叫佢係全班罰企,比其他小朋友知道佢冇做功課,可能佢要知醜先識自動自覺做。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

十歲唔會驚大人鬧架啦, 俾人鬧當耳邊風, 到時自我封住隻耳咪算.

試下俾佢去玩左先, 休息夠至做功課. 或者做完功課俾佢做o佢好鍾意既野. 我個仔做完正經野後即時有獎 (食佢鍾意既野, 睇一陣電視等) 既話, d 野會做得好d 爽手d.

珍珠宮

我細個一樣,果陣三年級,無咩原因純因為「懶」,最後班主任罰我每日做晒功課先可以返屋企,維持左幾個月

珍珠宮

你了解你小朋友嗎? 你愛佢嗎?你緊張佢學業定多過佢感受嗎? 佢唔做功課係因為做咗咩?有無同老師溝通過? 平日多唔多畀佢做鍾意嘅野?

水晶宮

回覆樓主:

佢識驚先會講大話!
佢驚你的反應!

實例,如果你問佢做曬功課未,佢實際未,而你平的反應只是答,哦,咁快做,而從不駡,從不打,佢根本無需講大話,頭你照直講未就得
當然如何教小朋唔講大講裡面有好大乍技巧,理論如上面jm講的,不是我例這麼簡單eg可以解決

大宅

我覺得打佢下次更加會講大話,因為怕你再打,唔敢講真話,我细個就係怕媽打,先講大話

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

同老師或者社工傾下

別墅

多謝各位意見,平日小朋友既興趣班都係佢自己選擇的,而且全部都並不是學術性的。無特別太大温書的壓力。平時考試成績係中上,所以無叫佢去補習或上學術性既興趣班。我都嘗試過了佢咩事唔喜歡做功課,佢只話俾我聽佢喜歡反學但唔想放學回家要做功課。學校又並不是大熱學校,只係普通happy school ,問過老師都話小朋友上堂又會主動答問題,同學間相處ok, 都同小朋友傾過,得回來答案都差不多,所以我都打算揾社工傾下⋯

珍珠宮

王國教室勳章

swkk-babies 發表於 19-5-6 00:47
多謝各位意見,平日小朋友既興趣班都係佢自己選擇的,而且全部都並不是學術性的。無特別太大温書的壓力。平 ...

可能佢心底有原因,最好見下專業人士如心理學家,社工,治療師等,睇下有乜幫到佢

複式洋房

要搵出原因點解要講大話先

首頁

尾頁

跳至