烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

之前做過幾次唔成功放棄了!近來再做就成功咗

水,酵母,高筋粉,鹽,好少糖
用個矽膠刮撈哂一齊
蓋好室溫發酵一小時
再放雪櫃一晚

第二日取出蓋住回溫半小時
取出,排氣,加多啲粉因為好粘
摺幾吓,加啲芝麻,提子乾,隨意
電飯煲塗油
放入去
蓋上煲蓋,唔開住或開一分鐘保溫(唔好熱過四十度),熄咗。放一小時。
再焗一小時
食得!
好鬆軟!

男爵府

回覆樓主:

口感夠鬆軟嗎

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

有相嗎?

多謝分享

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

子爵府

anyuser18 發表於 19-5-4 12:19
之前做過幾次唔成功放棄了!近來再做就成功咗

水,酵母,高筋粉,鹽,好少糖

https://www.christinesrecipes.com/2013/09/no-knead-crusty-bread.html?m=1

類似咁做

子爵府

回覆 stagea 的帖子

無相。似上面條link 嗰個款。軟的,好食。

珍珠宮

大廚勳章

anyuser18 發表於 19-5-4 12:19
...再焗一小時食得!
好鬆軟!
係咪 用咗 電飯煲嘅 "蛋糕 mode" 嚟焗1個鐘啊?

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

男爵府

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

anyuser18 發表於 19-5-4 22:57

無相。似上面條link 嗰個款。軟的,好食。

但你用電飯煲喎...包面會係咁脆?

飯煲同焗爐, 唔同架?

真心問...想知係咪可以用電飯煲焗到麵包

子爵府

底脆脆地,面唔脆。因我唔想熱氣,鍾意咁食。各人口味唔同

子爵府

回覆 khman 的帖子

係呀

琥珀宮

anyuser18 發表於 19-5-5 11:47

底脆脆地,面唔脆。因我唔想熱氣,鍾意咁食。各人口味唔同 ...

唔該你

子爵府

回覆 anyuser18 的帖子

尋日又整,放咗一個小時發酵,就雪櫃下格雪過夜今日拎出嚟回溫咗成三個鐘先記得佢
取出麵糰時好濕
要用多啲粉舖好先放個麵糰

以前做錯的,是走去搞或落手好似搓佢咁,就失敗了
這兩次,放在粉上面就係摺同輕按,又摺又按幾次就得。因為懶,無造型無切開,成個上。所以其實我落粉唔多,200至400g,最盡。咁就可以成個焗,唔駛搞咁多嘢

今次氣炸。我整好舊麵糰加咗芝麻,放落個抺咗油的焗盤,就入個氣炸鍋關好,發酵多一個小時。見佢大咗一倍,就開始焗。面噴啲水就會脆啲。170焗25min 得咗。好好食。外脆內軟!

首頁

尾頁

跳至