夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

同老公一齊左10年,生左小朋友
近呢2年發現同老公感情變左
我地好小講野傾計,我返9-6,佢收工晏,11點幾先返到,放假又就唔到,所以佢好少陪小朋友,我地家庭日都唔多
鬧交更加唔會,因為我地都無溝通,嘗試同佢傾過,但每次一傾傾唔夠兩句佢又會成盤冷水淋過黎ban左你話題,根本唔想傾
而家進化到佢掂我錫我,我都會好反感,更唔好話搞野,我地最近期果次已經係半年前
最近身邊有個好岩傾既人出現,感覺到大家對大家都有感覺,但一直大家都未表示過,我更加1516
唔想再過呢種同屋住既生活,但諗起有個小朋友 好煩惱

翡翠宮

回覆樓主:

正路無論如何都同老公盡力挽救先放手
可吾可以擺低小朋友去下旅行?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我明白。
我也有咁嘅感覺。

有時我會覺得佢連我家人都唔似,至少我對住父母屋企人嘅感覺係好開心。我C6好少講野或者唔講野,佢平日收工回來都好早,但佢可能擺低野,換件衫,就只係自己去做運動,可以完全唔同我或者小朋友溝通。所以我們亦唔會嘈交...又或者問佢野,佢會可能答,亦會唔答,漸漸我覺得講都係多餘,不如不説。

反而,開心同感恩係至少有兩個小朋友,佢地係好開朗,好動,我們三個咩都講,會癲埋一齊。

民房

mini1204 發表於 19-5-4 20:21
正路無論如何都同老公盡力挽救先放手
可吾可以擺低小朋友去下旅行?

其實之前已經去過一次
但已經搵唔返之前既感覺

民房

Angelice-BeBe 發表於 19-5-4 20:42
我明白。
我也有咁嘅感覺。

我都好感恩有個小朋友,陪住我一齊開心
但有時對住老公會諗,點解大家會搞成咁
我唔想小朋友因為大人問題而有影響,但又唔想自己一直都咁落去
忍到一年,唔通忍到一世咩

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

maggie6464 發表於 19-5-4 18:30
我地好小講野傾計,我返9-6,佢收工晏,11點幾先 ...

……

民房

crystal媽咪 發表於 19-5-4 20:50
有冇諗過點解淨係呢兩年先會唔同?有冇中途轉過工

因為近呢兩年,當我想同佢傾下計或者討論事情既時候,佢都會好冷淡或者一盤冷水串你幾句就終結左個話題,所以漸漸我都無再同佢講野,而佢本身已經唔多野講

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

maggie6464 發表於 19-5-4 20:53
因為近呢兩年,當我想同佢傾下計或者討論事情既時候,佢都會好冷淡或者一盤冷水串你幾句就終結左個話題, ...

……

民房

crystal媽咪 發表於 19-5-4 20:54
本身唔鍾意講嘢,就少啲講嘢,身體接觸都得。但係點解假期都唔留喺屋企,去咗邊?
...

本身小朋友唔係同我地住,佢放假係平日一日,小朋友會跟我星期五六日先返黎
佢放假,通常係屋企hea...

寶石宮

maggie6464 發表於 19-5-4 20:55
本身小朋友唔係同我地住,佢放假係平日一日,小朋友會跟我星期五六日先返黎
佢放假,通常係屋企hea...
...

……

大宅

會考慮搵婚姻輔導,有個專業中間人幫吓手,令大家坐低傾吓嗎?

翡翠宮

回覆樓主:

攤開黎講囉
再繼續咁,行吾到落去
兩個人既關係要兩個人付出
佢吾郁你點努力都無用
坦白同佢講,何請佢聽一次好好討論一次,yes or no 都最少得個知字。你先可以決定下一步。

珍珠宮

回覆樓主:

我都讚成試下兩個人去下旅行~
我同事同佢老公本來好淡,唔拖手又唔傾偈,只靠小朋友維繫,點知有次話兩公婆十幾年無單獨去旅行,不如去下,本身佢老公反抗,之後聽人勸完就去,去完之後拖住手番尼,仲計劃去第二度!

大宅

現在變嗰個你呀!你唔想再去維繫同老公嘅感情,反而精神上出軌了!用咗唔想再過呢種「同屋住」生活嘅借口嚟支持自己「想外慕」嘅心!
其實如果夫妻感情已經去到淡到跌破冰點嘅關係,係你兩夫妻一手共同造成,要令感情重新升溫,我覺得必須還原基本步,記著當初大家感情開始嘅那些美好再由這裡將愛再重新出發!
最重要當然係「大家都仍然愛對方」,我希望你可以同老公重新出發!祝福你!

大宅

虎到金來勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

樓主幾大?同老公十年, 我估你都只係三十零歲!個小朋友都唔會好大!
你而家既情況, 其實好多夫妻都經歷中, 當感情穩定既時候, 愛情昇華成親情, 激情自然減少!
搵返當初兩人一齊嘅甜蜜感覺, 維持熱度!出街拍下拖, 去下旅行, 講聲"辛苦你, 我愛你"!愛同需要要説出口, 唔好老奉以為對方老夫老妻會知!
唔好咁快諗身邊又有啱傾嘅人出現住, 你呢個係逃避亦係藉口!呢個男人對你有幾認真?會唔會貪你係人妻食完冇手尾你都未知! 唔好理個男人啦!忍住唔好比錯誤發生, 你記住自己有個大好家庭, 有老公有小朋友!
唔好當婚姻咁兒戲, 勿忘初衷!

男爵府

係咪出面有女人呀

大宅

我和你一樣

男爵府

Me 3

男爵府

同路人
我嗰個仲衰,成日飲酒,又醉又成。佢寧願飲酒,都唔會放時間喺小朋友度。我都好灰心。有冇人有差唔多例子可以俾啲意見我?

大宅

回覆樓主:

試吓拖住佢隻手,會切切實實地感受到佢心裡仲有無你!

首頁

尾頁

跳至