自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

herman-mame 發表於 19-5-6 00:32
他們上到酒店好開心,另聖誕節時去了哈爾濱,小朋友唔怕凍,玩些簡單雪上遊戲已經好開心

哈爾濱全戶外都幾大挑戰
放下自在

侯爵府

去邊度都要睇實, 唔驚俾人拐走都驚有意外啦
深圳依家好繁榮, 多左好多安全感,
但自己都要睇實拖實, 深圳好多野適合小朋友

伯爵府

驚就去北京最好,差不多是治安最好的地方
我老公一年有2-3個月係大陸唔同地方。佢係大陸長大、超反對個仔返大陸,佢話大陸人窮起上黎可以極惡。

複式洋房

Kinkylaw 發表於 19-5-5 00:26
你地會帶小朋友番大陸玩嗎
小朋友4歲半, 平時帶佢去旅行都係澳門台灣日本(感覺安全區域)
今年暑假老公話 ...

因為你好耐冇去過先會擔心,呢10年大陸唔同哂,商場靚過哂香港,好多野都好先進,消費水平同香港相近,品質有保證。放心去玩啦

複式洋房

lovelybaby2015 發表於 19-5-5 22:38

不是全部人,但肯定有d人係被人洗腦,我身邊正正有呢 ...

認同,部份人真係比傳媒洗腦洗到唔知驚乜,咁分析力低嘅人係差少少架喇。
不過真的,大陸先進城市真係消費水平同香港差唔多,甚至貴過香港都唔少,當地人識得享受同有要求,而家去大陸消費真係唔係貪平,而係搵多啲香港冇嘅野行下食下,大陸市場大,真係想食乜都有。

男爵府

cyyiu 發表於 19-5-6 01:00
勁 多謝你分享,等我認真計劃帶囡去落雪嘅地方!
黃山我10年+前去過,嗰時住一間賓館,唔記得咩, ...

現黃山酒店乾淨整齊啦,當然就變了好貴,我細仔有時食餃子時,就話好掛住哈爾濱的餃子,他食雪條食了好耐都唔溶,感覺好得意,我們今次去哈爾濱是唔凍一年,所以雪鄉的雪積得唔夠厚

伯爵府

lovelybaby2015 發表於 19-5-5 22:26
巴黎前2日先有新聞,又有大6團被洗劫

我諗宜家中國人去歐洲就真係驚,佢地覺得D中國人咁有米,唔打劫你打劫邊個?最弊我其實只係港燦一名。
我六七年前去意大利係地鐵就俾D吉卜賽人攔住要我俾銭,係酒店房亦俾人偷野。

伯爵府

BabySquid 發表於 19-5-6 02:28
認同,部份人真係比傳媒洗腦洗到唔知驚乜,咁分析力低嘅人係差少少架喇。
不過真的,大陸先進城市真係消費 ...

消費係同香港差不多,不過同等價錢,環境同食物質素就好過香港。

大宅

lovelybaby2015 發表於 19-5-5 22:38

不是全部人,但肯定有d人係被人洗腦,我身邊正正有呢 ...

我認同你,我身邊也有這些人,冇回鄉証,講到出口話唔會返,問佢為何咁憎,米又係那些抹黑新聞

但其他國家有這些負面新聞,如地震, 輻射,政變,假温泉, 疫症爆發.……這些佢地又唔驚wor,雙重標準好明顯……

水晶宮

畀面勳章

cattz288 發表於 19-5-5 23:41
即係坐地鐵已夠去景點? 長城果d就包車?

我兩次去長城都冇包車
其實有旅巴搭,點到點,十分方便。又可以跟一日團

水晶宮

畀面勳章

BabySquid 發表於 19-5-6 02:28
不過真的,大陸先進城市真係消費 ...

而且我好怕多人,大6地大,南d地方真係少人好多
有時上深圳,見到香港人仲多過大6人

水晶宮

herman-mame 發表於 19-5-6 06:35
現黃山酒店乾淨整齊啦,當然就變了好貴,我細仔有時食餃子時,就話好掛住哈爾濱的餃子,他食雪條食了好耐 ...

北方嘅餸子真係好好味
我記得我去雪鄉嗰日時,零下廿幾度,凍到 不過真係一個好好嘅體驗!

水晶宮

youhello507 發表於 19-5-6 00:43
十年前我坐大巴去,交通都好 easy 呀,最驚訝係d 婆婆都行上去,我冇理由搭纜車
...

八達嶺唔想行可以坐滑道下山,10年前坐過,都幾好玩!
幾年前同囡去,我孭住阿囡行上去,d國內大叔好驚訝,係咁望我孭住d乜!

男爵府

cyyiu 發表於 19-5-6 08:40
北方嘅餸子真係好好味
我記得我去雪鄉嗰日時,零下廿幾度,凍到 不過真係一個好好嘅體 ...

我覺得大人會覺好凍,小朋友不停玩雪,他們唔覺凍,到靜下來才知道凍

水晶宮

畀面勳章

kwan251 發表於 19-5-6 08:16
我認同你,我身邊也有這些人,冇回鄉証,講到出口話唔會返,問佢為何咁憎,米又係那些抹黑新聞

但其他國 ...

最好笑係有朋友講大6點衰點衰,人地唔知以為佢成日上去,其實佢連回鄉証都冇

咁當然,作為父母,聽到d黑色食物丶拐帶新聞都係擔心的,咁中國咁大,罪案一定有,只是我覺得其實全世界邊度都有罪案發生,去到邊都要顧及安全,而不應只是無限放大中國d衰野

或者有人話,你上大6住過做過野就知中國點唔好。我又唔care,反正我去旅行十日八日啫,又唔係長住

大宅

玩姐,擔心就唔好去啦。淨去日本或其他令自己安心的地方囉。

不過大陸治安比唔少地方更安全,皆因監控其實好嚴密,全天候有天眼丶CCTV,重則罪犯睇張學友演唱會都會被天眼抽出來,輕則亂過馬路一樣被抽出,的確而家比起以前d車守規則好多,以前真係視交通燈如無物,係唔係都響安就算,搭地鐵都要安檢,治安唔好就怪。

不過始終擔心就唔好去,玩啫。

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

租車自駕在廣東一帶玩過幾次,覺得ok, 但沒有支付寳就好似好out

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 19-5-6 08:47
最好笑係有朋友講大6點衰點衰,人地唔知以為佢成日上去,其實佢連回鄉証都冇

咁當然,作為父母,聽到d黑 ...

正常嘅,揸車嘅,都話自駕唔好玩。

但我去旅行的心情係不同呢

大宅

我地全家都無回鄉咭,覺得無必要返大陸玩,唔係話歧視,眼見上面太多唔好新聞,食物又假,如果唔係上面同胞都唔使落香港買野啦~我自己唔去又安心,唔想有事就後悔。長假期會同小朋友去日本或台灣玩。小朋友4歲半

首頁

尾頁

跳至