婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

早前,奶奶拎個綠表額比c6,等c6買居屋一齊住

其實未搬一齊住都預左大家會有好多生活習慣唔同問題,但發現好多野都改變唔到佢

好似食野咁,佢好鍾意買急凍食品返黎煮,但我就鍾意煮新鮮菜, 但佢自己一準備左好多餸,就叫我新買返黎嘅唔好煮住,留番下次,叫我同c6食佢d急凍餸,我同c6第一次食到牛係膻,魚係腥(佢只懂得蒸),其實真係食到冇啖好食,我唔食佢嘅餸又黑面,我自己煮個d佢又唔食,只會食自己煮嘅野

最慘係每次佢用完個廚房,周圍都係油煙、水漬,但唔會刻意抹,地下有唔少都係佢準備飯餸嘅碎屑,佢可以當無事唔理,返自己房睇ipad,每日我就要用超過1小時去清潔

可以點做?(99係勁固執人士,唔聽人講)

男爵府

mikihk 發表於 19-5-5 15:04

其實未搬一齊住都預左大家會有好多生活習慣唔同問題,但發現好 ...
同我屋企個一樣

大宅

我果時同老公抽居屋,佢地即話賣左佢地間私樓,我地買間大既一齊住,佢話賣左樓就張筆錢放d入去新屋(唔知幾多亦唔會問),我當刻冇比意見/反應,一出門口我就同老公講,要一齊住我唔會抽居屋,我自己搬開住!(因我知冇可能一齊住,我當年同緊太6299住都唔慣,何況要同6299+姑仔,找死!)

最後當然我老公同佢地溝通清楚。現在回想返,真冇下錯決定,同住我諗我實離左婚。

複式洋房

ELSA_LI 發表於 19-5-5 16:18
同我屋企個一樣

咁你依家係點處理

複式洋房

wingwing2009 發表於 19-5-5 16:54
我果時同老公抽居屋,佢地即話賣左佢地間私樓,我地買間大既一齊住,佢話賣左樓就張筆錢放d入去新屋(唔知 ...

唉!我個陣都有堅持架!但我老公話佢媽年紀大,要人照顧,佢唔放心佢自己一個係屋企住,最後先決定一齊住!但依家覺得佢太多問題了!而且又唔聽人講,唔撞板都唔知自己錯

已刪除用户

回覆樓主:

複式洋房

藍尾巴 發表於 19-5-5 23:49
無得搞,佢覺得自己比左個綠表資格你地係天大恩惠,令你地上左樓,欠佢一世,而且咁既局面亦都係呢世都唔會 ...

唉!我都知冇辦法搞!因為我都嘗試改變佢習慣,但佢十分硬頸,係一舊點極都唔化嘅石頭

男爵府

mikihk 發表於 19-5-5 23:54
唉!我都知冇辦法搞!因為我都嘗試改變佢習慣,但佢十分硬頸,係一舊點極都唔化嘅石頭
...

請個工人

大宅

開心吸收勳章

mikihk 發表於 19-5-5 23:54
...

污糟係冇得改。只有接受
不如諗下,出街都係食急凍野,同埋唔洗煮,再唔係叫你c6 出聲

複式洋房

koalachan2002 發表於 19-5-6 00:20
請個工人

其實我都想!不過佢堅持咩都要親力親為、慳錢,但自己做野又求其

複式洋房

niel 發表於 19-5-6 00:24
污糟係冇得改。只有接受
不如諗下,出街都係食急凍野,同埋唔洗煮,再唔係叫你c6 出聲
...

其實我c6都出過好多次聲,但次次同佢講,佢就發哂脾氣,話叫佢唔好食佢d野,佢自己食番哂所有急凍野同隔夜餸(佢最誇張係將個肉餅隔夜左一星期都持續日日整番熱食番)
每日食飯係可以唔洗煮,但就日日食番呢類餸,真係會冇胃口

大宅

mikihk 發表於 19-5-5 15:04

其實未搬一齊住都預左大家會有好多生活習慣唔同問題,但發現好 ...

你同老公合唔合資格自己白表抽居屋?
同奶奶講 唔好曬左層公屋 你地再等下

複式洋房

s_for_samantha 發表於 19-5-6 09:11
你同老公合唔合資格自己白表抽居屋?
同奶奶講 唔好曬左層公屋 你地再等下
...

係呀!我同老公結婚後就過額了!跟住婚後我地租樓,但因為不斷租樓都無底深潭,原本想抽新樓,但抽唔到,抽到個d又過左預算!
早前,99同c6提過如果綠表額唔要,就會比我姑9(順帶一提,姑9係一個不孝順,像港孩般要照顧的人,我地都深信如果佢地一齊住,99一有事,應該會第一時間的佢去老人院個款),加上99其實都係重男輕女,佢都係想留番個額比個仔,所以最後先一齊住

男爵府

mikihk 發表於 19-5-6 08:57
其實我都想!不過佢堅持咩都要親力親為、慳錢,但自己做野又求其

咁親力親為點解佢唔清潔返個廚房

複式洋房

koalachan2002 發表於 19-5-6 09:35
咁親力親為點解佢唔清潔返個廚房

佢唔係冇清,而係求其清!我每次等佢用完,檢查一次,發現佢洗過嘅所有碗碟鑊都係油淋淋,d爐頭仲恐怖,油漬飛哂出黎;不知名一大灘有色水漬出現在枱面,視而不見!最慘係佢唔用洗手液,手油淋淋,但佢逐個櫃都掂下,d櫃面全部都係佢手掌印,我真係睇唔過眼
每次我都要花超過一小時以上清潔廚房,因為廚房我周不時都用,皆因我同c6都食唔慣佢廚藝,所以c6會叫我買d餸,所謂嘅加餸,等我地都有d野食得落口

子爵府

唔知係咪上一代慳慣左,咁意買雪藏野,我99又係,雪藏雞柳,雪藏蝦等等。雪藏野中仲要揀平嘅,我都唔知食左乜落肚

複式洋房

little06 發表於 19-5-6 10:48
唔知係咪上一代慳慣左,咁意買雪藏野,我99又係,雪藏雞柳,雪藏蝦等等。雪藏野中仲要揀平嘅,我都唔知食左 ...

Exactly!!!一模一樣!!!
我真係唔知自己之前食左咩落肚,到真係連我c6都出聲話頂唔順,我就開始自己煮d新鮮野食,我覺得每個人體質都有唔同,我冇99咁勁!我怕我持續冇食,好快生cancer

翡翠宮

其實只要你地堅持, 就無咩改變唔到.

請工人, 我唔信請左佢唔用 (就算唔係工人, 都一星期可以請2次鐘點)

食隔夜送, 你地堅持唔食; 你地自己煮, 佢一定最終要屈服; 因為一個人根本食唔哂
佢嘈佢鬧佢要跳樓; 由得佢, 唔好駁咀唔好比反應; 呢段時間盡量出街係街食埋先返.
人愈老bargaining power愈細; 佢根本唔夠後生既鬥
當然一定要你2個合作先得; 豬隊友屈服, 就叫豬隊友自己食; 你食完先返屋企. 或者再絕D, 你買送只係煮比自己食; 叫豬隊友聞下好啦.

複式洋房

mini1204 發表於 19-5-6 16:18
其實只要你地堅持, 就無咩改變唔到.

請工人, 我唔信請左佢唔用 (就算唔係工人, 都一星期可以請2次鐘點)

其實我依家都開始咁做,我有我煮自己;佢有佢煮自己!但每次用完個廚房,唔忍心係咁污糟,因為我第二日都會用,所以都會照清潔!我最近都多左出街,約朋友食飯,等c6同99相依為命,當然我c6嗌哂救命,因為佢都食唔慣嘅餸

工人個度,其實佢仲行得走得,我地有共識係想佢開始行動不便先請!但家務助理真係可以考慮下,因為我地2個都返工,放工真係唔清得好多

翡翠宮

mikihk 發表於 19-5-6 16:35
其實我依家都開始咁做,我有我煮自己;佢有佢煮自己!但每次用完個廚房,唔忍心係咁污糟,因為我第二日都會用, ...

正如你所講: 請鐘點; 一星期黎2次; 有限錢.
煮野食既問題, 就叫你老公受哂; 你一係出街食一係自己煮, 你老公頂唔順自然會tum下佢阿媽等佢慢慢煮少D. 有D老人家覺得交個廚房出黎好似你交左成頭家出黎比你咁, 所以誓死管住個廚房. 你等佢2母子拆掂佢. 總之你唔食話之佢.

首頁

尾頁

跳至