婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

mini1204 發表於 19-5-6 16:42
正如你所講: 請鐘點; 一星期黎2次; 有限錢.
煮野食既問題, 就叫你老公受哂; 你一係出街食一係自己煮, 你 ...

Jm真係經驗豐富!指教指教

翡翠宮

mikihk 發表於 19-5-6 16:47
Jm真係經驗豐富!指教指教

因為身邊麻煩女人老中青都多

大宅

mikihk 發表於 19-5-5 15:04
早前,奶奶拎個綠表額比c6,等c6買居屋一齊住

其實未搬一齊住都預左大家會有好多生活習慣唔同問題,但發現好 ...

其實我覺得你唔應該一開始就認為自己可以改變你99,就正如女人唔好覺得自己有能力可以改變一個男人一樣。你99做咗咁多年人,點解你會認為你可以改變到佢呢?如果你覺得你係唔接受唔到佢嘅壞習慣,你由頭到尾都唔應該同佢一齊住,而唔係覺得佢唔改壞習慣就係佢唔啱。

我c6都有成日借d耳問我好唔好買間大啲嘅屋同6299一齊住,但我好清楚知道自己唔係一個可以一齊住嘅人,所以軟硬兼施咁拒絕。

其實聽你咁講,請工人可以解決到好多嘅問題,唔好一味埋怨點解人哋唔肯為你改變,正如其實你都唔願意為佢而改變一樣

我只係講出我嘅感覺,no offence!

男爵府

mikihk 發表於 19-5-5 16:57
咁你依家係點處理
同一屋檐下,如同透明人

男爵府

mikihk 發表於 19-5-6 09:01
其實我c6都出過好多次聲,但次次同佢講,佢就發哂脾氣,話叫佢唔好食佢d野,佢自己食番哂所有急凍野同隔夜餸( ...

同佢講食隔夜送好易生癌,有無用?

男爵府

mikihk 發表於 19-5-6 09:01
其實我c6都出過好多次聲,但次次同佢,佢就發哂脾氣,話叫佢唔好食佢d野,佢自己食番哂所有急凍野同隔夜餸( ...
一樣,隔夜第餐唔食,摆係雪櫃,隔住三、四日拿返出來食,見到都想

複式洋房

yu12345678 發表於 19-5-6 18:59
其實我覺得你唔應該一開始就認為自己可以改變你99,就正如女人唔好覺得自己有能力可以改變一個男人一樣。你 ...

其實我由頭到尾真係唔想同99一齊住,係c6成日都話佢媽冇人照顧,又唔想留佢一個係屋企!我個陣都有同佢講住近d都可以,但佢附近嘅樓價真係afford唔到!居屋又唔輪到我地抽!其實我地夾左係中間都好慘

當然jm講嘅有道理,我個下就係衰心軟,見佢都孝順,應承左一齊住,點知就發現好多問題都唔係我預期咁易解決...

複式洋房

ELSA_LI 發表於 19-5-6 19:06
同一屋檐下,如同透明人

我依家都係一句起兩句止

複式洋房

ilovecafe 發表於 19-5-6 19:41
同佢講食隔夜送好易生癌,有無用?

我c6講左!但佢堅持要繼續食佢嘅隔夜餸...

複式洋房

ELSA_LI 發表於 19-5-6 20:31
一樣,隔夜第餐唔食,摆係雪櫃,隔住三、四日拿返出來食,見到都想
...

一餐半餐我覺得接受到!但日日係咁,真係唔係人人都接受到!

男爵府

mikihk 發表於 19-5-6 20:40
我c6講左!但佢堅持要繼續食佢嘅隔夜餸...

咁佢自己食飽佢啦

男爵府

叫99食少啲隔夜餸,不如叫佢一次過唔好煮咁多, 咪少啲隔夜餸食囉。 不過, 佢地咁固執, 又點會聽。 你99咁唔怕食隔隔隔夜餸, 應該都唔怕啲嘢過期繼續食㗎啦。 樓主煮飯時留意啲醬料果啲有冇過晒期。 (我99就係咁。。所以醬汁果啲我會睇緊啲, 佢果啲過期嘅我唔會掉o佢,不過我會買過新嘅用!)

大宅

chole16 發表於 19-5-6 22:39
叫99食少啲隔夜餸,不如叫佢一次過唔好煮咁多, 咪少啲隔夜餸食囉。 不過, 佢地咁固執, 又點會聽。 你99 ...

發覺好多99都係。。
煮左無人食仲堅持要煮,雪幾日自己拎返黎食!
仲要廚房勁污糟!
仲好鍾意問個仔佢煮好食定老婆煮好食!

複式洋房

ilovecafe 發表於 19-5-6 21:25
咁佢自己食飽佢啦

係!我由得佢了

複式洋房

叫99食少啲隔夜餸,不如叫佢一次過唔好煮咁多, 咪少啲隔夜餸食囉。 不過, 佢地咁固執, 又點會聽。 你99 ...

jm好勁!發現到醬汁都過期!查實我99都係咁,2011年擺到依家,當然我都好似你咁,買新嘅用,過期個d我會交比c6處理!
食物的確我發現有過期(例子:最恐怖係佢將以前所有食唔哂嘅豆豉鯪魚放係一個玻璃樽,擺左xx年以上,跟住同我地講,仲問我地食唔食,我真係當堂嚇一跳,然後得啖笑 )

大宅

mikihk 發表於 19-5-6 20:38
其實我由頭到尾真係唔想同99一齊住,係c6成日都話佢媽冇人照顧,又唔想留佢一個係屋企!我個陣都有同佢講住近 ...

我明有時候現實係好殘酷,會迫你做一啲你唔想做既決定。
我覺得你唔好再諗佢改唔改變,佢會改既機會率係低於零。同埋你一直有呢個諗法,自己都會keep 住唔開心。你可以做既係係你能力範圍内做一啲會令自己開心啲既嘢,例如請工人,請鐘點。。。

加油!

複式洋房

yu12345678 發表於 19-5-6 23:46
我明有時候現實係好殘酷,會迫你做一啲你唔想做既決定。
我覺得你唔好再諗佢改唔改變,佢會改既機會率係低 ...

多謝jm支持!唯有改變下自己心態

男爵府

Ybabykingdoman 發表於 19-5-6 23:38
發覺好多99都係。。
煮左無人食仲堅持要煮,雪幾日自己拎返黎食!
仲要廚房勁污糟!

我99食唔晒嘅仲要話請人食(隔夜餸喎),仲大大聲同啲朋友講:"我一個人食唔晒呀!" 好似暗示話我地唔食佢啲嘢咁囉。

污漕同無手尾係我99嘅"優點"!

好彩佢又無問我老公邊個煮嘢好食。。

別墅

mikihk 發表於 19-5-5 15:04
早前,奶奶拎個綠表額比c6,等c6買居屋一齊住

其實未搬一齊住都預左大家會有好多生活習慣唔同問題,但發現好 ...

公屋留返俾6299養老
自己抽白居屋
給自己後路,甚至是一條生路

男爵府

算啦,講完第日又係甘,發晒脾氣,唔食米食,第餐自己買自己煮,依家開始分食了。

首頁

尾頁

跳至