自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

家人(男),5x歲,本身有糖尿病...近呢2年有柏金遜(中期)
最近呢2個月腳底腳踭痛...起初醫話冇問題(已睇5次以上)
係累,過勞,肌肉弱,筋硬左等等...比藥膏
但問題越來越嚴重,宜家家人話痛到差唔多行唔到...(例如:未腳痛前車程連步行回家1小時...但現在有人陪/扶住都要用3小時至3.5小時)

咁情況返去睇醫生,覆診...照x光,驗血等...
最後宜家話係筋膜炎...但話基本冇藥可食
(原因係同柏金遜藥相冲)
宜家醫生話只可以食普通止痛藥(即平時發燒頭痛個隻)...但一日最多只可食8粒...但家人話完全冇幫助
醫生都話係冇咩幫助,好過唔食...但呢隻已係對柏金遜藥相冲最輕微...(即其他藥食10-20次已有副作用...呢隻大約40-50次就有副作用)
副作用係指會直接影響柏金遜病等...

宜家大家都好痛苦...見佢痛好慘(心情脾氣又差)
同住其他家人們又好慘...無辜受氣...大家又要返工...

有冇識人有咁嘅情況?
有冇建議?
有冇一啲舒緩方法?

謝謝各位

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

係咪足底筋膜炎? 痛到行唔到都好嚴重,或者問下醫生可唔可以做物理治療。

男爵府

我自己踩網球有幫助,已冇拐下拐下。
你上網揾下片睇

大宅

回覆樓主:

如果足底筋膜炎可以踩網球舒緩

大宅

kamyee503 發表於 19-5-6 02:29
家人(男),5x歲,本身有糖尿病...近呢2年有柏金遜(中期)
最近呢2個月腳底腳踭痛...起初醫話冇問題(已睇5次以 ...

睇下醫生有冇轉介物理治療.
我醫生教我做一d伸展動作.同歐錦棠試YouTube 教嘅差吾多. Search YouTube 歐錦棠 肋膜炎 。
我試過練一排,吾錯的.
另外買對好鞋墊. 睇吓有冇需要換對鞋.
一個家人吾舒服,成家受影響!陪佢一齊做吓伸展!

子爵府

Lihoma 發表於 19-5-6 02:35
係咪足底筋膜炎? 痛到行唔到都好嚴重,或者問下醫生可唔可以做物理治療。 ...

有2個可能:
1)腳踭+腳底都筋膜炎
2).腳踭筋膜炎,但一掂地腳踭扯埋腳底啲筋痛

醫生話物理治療都要排...教左佢做...建議自己家中做下先

但在家又話累又話痛...跟本唔會做...家人講幾句就發哂脾氣

子爵府

cnyiris 發表於 19-5-6 02:42
我自己踩網球有幫助,已冇拐下拐下。
你上網揾下片睇

Thanks

子爵府

難離難捨 發表於 19-5-6 02:43
如果足底筋膜炎可以踩網球舒緩
Thanks

男爵府

足筋膜炎晚上用兩只及膝長袜穿在患足拉筋,萬試萬靈,請看以下詳情:
https://fitfunmom.com/2012/12/11/how-to-make-your-own-no-sew-plantar-fasciitis-sock/

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

淘寶淘對厚底拖鞋
會舒服好多

伯爵府

回覆樓主:

我之前都痛到行唔到,忍痛日日踩網球,戒熱氣野,踩踩下就好返左,而家間口踩一次,腳底啲根都會""啪啦"聲,似拉根

子爵府

Activehealth 發表於 19-5-6 08:27
足筋膜炎晚上用兩只及膝長袜穿在患足拉筋,萬試萬靈,請看以下詳情:
https://fitfunmom.com/2012/12/11/ho ...

Thanks

子爵府

Babyeddie 發表於 19-5-6 09:07
淘寶淘對厚底拖鞋
會舒服好多

Thanks
不過作用應該不大
佢有柏金遜後已買厚底鞋
但成日着一星期已嘈鞋底薄

佢行路係拖住行(即腳底貼地,腳無提起)

侯爵府

2024年龍年勳章

babybabyu 發表於 19-5-6 09:07
我之前都痛到行唔到,忍痛日日踩網球,戒熱氣野,踩踩下就好返左,而家間口踩一次,腳底啲根都會""啪啦"聲 ...

我都有, d根會有聲架

子爵府

babybabyu 發表於 19-5-6 09:07
我之前都痛到行唔到,忍痛日日踩網球,戒熱氣野,踩踩下就好返左,而家間口踩一次,腳底啲根都會""啪啦"聲 ...

Thanks
其實踩網球係企住踩定坐住踩?
佢就係不能忍痛...叫到勁大聲...又冇肯心...成日覺得剩食藥就得
宜家冇藥可食痛,辛苦...就好似成家欠左佢咁

戒熱氣野應該冇從下手...佢家人人返工,跟本冇人煮...出街買飯盒一定係唔好

複式洋房

kamyee503 發表於 19-5-6 02:29
最近呢2個月腳底腳踭痛...起初醫話冇問題(已睇5次以 ...

足底筋膜炎,無藥可根治,一係勤d做物理治療,或在家用網球或者用碌麵粉條棍黎踩,再加埋整個鞋墊,可以舒緩。

家中有長輩睇過肌骼科陳醫生(可自行上網查),唔錯,會解釋一下,再建議治癒方法。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

kamyee503 發表於 19-5-6 04:03
有2個可能:
1)腳踭+腳底都筋膜炎
2).腳踭筋膜炎,但一掂地腳踭扯埋腳底啲筋痛
其實就算做物理治療,自己都要勤力D日日做下伸展運動。

唔知醫生教咗咩動作,你都可以參考下面條 link,有D動作唔駛企喺度做,鼓勵佢做多D啦~

https://ol.mingpao.com/ldy/hotpick/20181022/1502974624499/%E8%85%B3%E5%BA%95%E7%97%9B-%E8%B6%B3%E5%BA%95%E7%AD%8B%E8%86%9C%E7%82%8E-%E7%B4%93%E7%B7%A96%E6%8B%9B%E3%80%90%E7%89%A9%E7%90%86%E6%B2%BB%E7%99%82%E5%B8%AB%E7%A4%BA%E7%AF%84%E7%9F%AD%E7%89%87%E3%80%91

伯爵府

kamyee503 發表於 19-5-6 20:55
Thanks
其實踩網球係企住踩定坐住踩?
佢就係不能忍痛...叫到勁大聲...又冇肯心...成日覺得剩食藥就得

如果好嚴重咪坐係度踩,揾人幫佢加下力,如果佢唔比人整,就自己企係度踩(前後滾動),真係要日日碌,好快見效,靠食藥,針灸,拉根都無乜用,我都試過,真係痛到行唔到好辛苦。飲下啲羅漢果(搣四份一個焗熱水,好似沖茶咁)水或者即沖夏桑菊咪最方便。
sorry20樓有更正

伯爵府

hahaha1231 發表於 19-5-6 20:50
我都有, d根會有聲架

碌完鬆晒,而家企係度洗碗就碌下 洗完坐低抖下。

伯爵府

回覆樓主:

sorry,剛見到話糖尿,咁唔可以飲即沖夏桑菊,應該只可用菊花沖下水飲,羅漢果唔知得唔得呢,因為飲落都甜,同埋柏金遜症啲人好似話要戒甜野先對個腦好啲。

首頁

尾頁

跳至