親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

軒旻媽咪 發表於 19-10-6 12:25
唔知你想去邊個景點?客棧所處地方就是一個景點,雙廊鎮,洱海。6人要商務車,你邊個機場?
...

請問你6人商務車几錢一日,同埋好唔好,有冇資料
-*

男爵府

回覆樓主:

好早已想去雲南,人地話雲南景點散,難撘車,當地人又吾係咁友善,所以一定要跟團,網上都搵過啲local團。想請教自由行是否冇咁好?

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

大宅

estw 發表於 19-10-6 14:30
好早已想去雲南,人地話雲南景點散,難撘車,當地人又吾係咁友善,所以一定要跟團,網上都搵過啲local團。 ...

我去過兩次,我覺得當地人超級友善!我第一次跟團,第二次就自由行,我個人比較喜歡自由行。雪山果日,可以喺淘寶搵一日當地團,我地一家大細去景點唔多,去景點一般都系叫商務車,好便!

大宅

ping123@123 發表於 19-10-6 13:35
請問你6人商務車几錢一日,同埋好唔好,有冇資料

我喺朋友比我的司機電話,我地沒包一日呀,都喺接送我地到達目的地就走,大理去麗江,果時喺春節,我記得司機有加我地價,600蚊。7人商務車,架車都舒服乾淨大,司機好好傾。建議你地下載didi apps,大陸興用呢個叫車。

大宅

ping123@123 發表於 19-10-6 13:30
我地深圳飛昆明,麗江飛深圳,去你去過嘅幾個景點

咁你行程同我調轉,你可以昆明坐高鐵到大理,好快到,大理睇你住邊,如果近火車站,大理去麗江,都可以坐火車,我記得呢架喺特色火車,可以一家人包一間房,有3張床,有特色車廂,有得唱k玩樂等,我果時都好想坐呢架火車,因我仔喺火車迷。但我地大理住果間酒店離大理火車站好遠,我地就放棄沒坐,然後大理叫車去麗江,好快到,印象個半鍾度,因果時春節,司機有加價,收了600元。麗江古城去麗江機場,就收咗我80蚊,或者你地可以下載didi apps,大陸興用呢個,好似有得約商務車。

男爵府

軒旻媽咪 發表於 19-10-6 23:15
我去過兩次,我覺得當地人超級友善!我第一次跟團,第二次就自由行,我個人比較喜歡自由行。雪山果日,可 ...

Thx 睇完心陏陏,睇下今年過年去吾去到先

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

軒旻媽咪 發表於 19-10-6 23:34
咁你行程同我調轉,你可以昆明坐高鐵到大理,好快到,大理睇你住邊,如果近火車站,大理去麗江,都可以坐 ...

我想問你仲有冇包車電話呀!可以pm我嗎?唔該曬
-*

大宅

打算帶小朋友今個聖誕去,不過又唔太敢去玉龍雪山

大宅

Ms洪 發表於 19-11-9 12:26
打算帶小朋友今個聖誕去,不過又唔太敢去玉龍雪山

小朋友幾大?太細就唔好啦!玉龍雪山山下面的藍月谷都好靚,可以去。

大宅

軒旻媽咪 發表於 19-11-9 16:10
小朋友幾大?太細就唔好啦!玉龍雪山山下面的藍月谷都好靚,可以去。

8歲&5歲,佢地想睇雪

大宅

Ms洪 發表於 19-11-9 22:34
8歲&5歲,佢地想睇雪

上山前要食定高山藥,香港藥房就有的買。

大宅

軒旻媽咪 發表於 19-11-9 22:48
上山前要食定高山藥,香港藥房就有的買。

請問你係深圳飛,係直飛麗江?

大宅

Ms洪 發表於 19-11-9 22:59

喺呀,深圳直飛麗江

大宅

Ms洪 發表於 19-11-9 22:59

以下喺我09年去影的雪山,雪山下的藍月谷,瀘沽湖。當年遊客唔多,普通數碼相機影。

大宅

軒旻媽咪 發表於 19-11-10 00:28
以下喺我09年去影的雪山,雪山下的藍月谷,瀘沽湖。當年遊客唔多,普通數碼相機影。

好靚

複式洋房

Elaineli25 發表於 19-9-6 17:25
8月暑假去佐,十分推薦。真是好靚,消費都好平,好抵玩,擔心小朋友身體,同埋大索道相對難買,我地去佐中 ...

小朋友幾歲,中索道有冇高反?

大宅

signhere@@ 發表於 19-12-3 12:40
小朋友幾歲,中索道有冇高反?

4歲半,6歲半,冇高反,小朋友好開心,係山上跑來跑去,落到山腳吃飯,同人分享時,有人講有個小朋友同我大囡差唔多,去大索道都OK,沒問題。

複式洋房

Elaineli25 發表於 19-12-3 13:43
4歲半,6歲半,冇高反,小朋友好開心,係山上跑來跑去,落到山腳吃飯,同人分享時,有人講有個小朋友同我 ...

要吾要準備定咩藥?

大宅

[quote]signhere@@ 發表於 19-12-3 13:53
要吾要準備定咩藥?[/quote
睇攻略大家都話有備無患,而且我有小朋友,穩陣起見上山前一晚買佐一隻藥水,唔記得個名,好似紅景天之類,到時問人都得,唔貴10蚊左右,買佐4排朱古力。藥水無用到,朱古力就上山前,當小食吃佐,唔知係我心理定真係見效,吃之前只係諗住反正都買佐費事浪費,剛吃完無耐就覺個頭有少少痛,不過好快就無事,我就當朱古力發揮效力,幾蚊雞都係過句有備無患。另外,當時買藥水問個老闆,有無適合小朋友的藥,佢答,小朋友適應力好的,唔使擔心,所以支野係準備比我兩公婆。仲有氧氣瓶無需加大,無需多買,一般報團有送一人一瓶,小朋友都有,我2瓶無開過,另外2瓶亦都未用嗮

大宅

signhere@@ 發表於 19-12-3 13:53
要吾要準備定咩藥?

補充少少,我地去過時,比較熱,雖然山下涼爽,不過有太陽,到山上又熱又曬,正常跟團就會派件大䄛比你,都是一人一set,當時我地都覺得凍,係車上仲著住。但係上到山就後悔,件衫好重,簡直係負累。同時日照好猛,唔著又覺得曬膿,所以你可以留意當時天氣睇需唔需要帶上去,或者只帶小朋友的,我囡係熱到除衫,得返短袖,長褲就拉高,結果黑佐幾圈。同埋件䄛係可以拆開,如果唔凍,建議拆開著出面過件,擋風又防曬,仲唔使咁重

首頁

尾頁

跳至