懷孕前後

跳至

首頁
12345...94

尾頁

複式洋房

醫生話我唔肯定係12月底定1月初,唔知有無人一樣呢?

大宅

原帖由 赫連 於 09-5-1 23:22 發表

我都要入來報定名先呀!到時我哋可以一齊傾bb經!其實我仲未正式証實懷孕架!但我自己驗到有八成機會!你最後一次月經係邊日呀!

請多多指教~~~~

大宅

恭喜晒啊, 我叫緊胡~ 不過我估都係詐胡多囉, 因為有m come feel~~~

複式洋房

原帖由 sweet888 於 09-5-2 10:22 發表

我都要入來報定名先呀!到時我哋可以一齊傾bb經!其實我仲未正式証實懷孕架!但我自己驗到有八成機會!你最後一次月經係邊日呀!

請多多指教~~~~

我係19/3.

複式洋房

原帖由 subica 於 09-5-2 10:40 發表
恭喜晒啊, 我叫緊胡~ 不過我估都係詐胡多囉, 因為有m come feel~~~

比d信心,一定得!

大宅

原帖由 赫連 於 09-5-2 11:28 發表

我係19/3.

咁知道實際的生產日未呀?我係最後m的日子係4月8日呀!希望到時大家一齊分享下懷孕的點滴啦!

大宅

原帖由 subica 於 09-5-2 10:40 發表

你要努力呀,我都等咗成年多先有呀!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 赫連 於 09-5-2 11:28 發表

我係19/3.

如果你lest M係3月19日,預產期應該係12月ga?你遲排卵?
My Two Princess

大宅

我上一次m 係 3/31, 不過我仲未去睇醫生拎醫生紙.
但我估計都係1頭初預產期.

請問你地自己check 到bingo, 會去婦科睇順便照u/s or 去普通醫生驗就算 ?

子爵府

好媽媽勳章

我今日自己驗過, 上次m係24/3... 我都想知係咪要盡快去睇婦科架?

子爵府

原帖由 赫連 於 09-5-1 23:22 發表

你應該係12月, wor ! 我 18/3 day 1, 但11/4 先排卵, dr. 幫我計過, 預產期係 2010年1月3日, 不過, 如果早幾日就會12月都未定 !

子爵府

原帖由 lovelymbbb 於 09-5-2 14:28 發表
我上一次m 係 3/31, 不過我仲未去睇醫生拎醫生紙.
但我估計都係1頭初預產期.

請問你地自己check 到bingo, 會去婦科睇順便照u/s or 去普通醫生驗就算 ?

我係做 blood test 之後睇婦科, lor ! 因係要拎 cert. 向公司 report, 安排 indoor duty 俾我 !

其實, 你等得的話, 可以等到 6-7 weeks, 先睇 dr. 到時可以照 u/s
我咁早就算照 u/s 都睇唔到d 咩, 做blood test 可以知道有無宮外孕 !

大宅

原帖由 QQ70 於 09-5-2 21:45 發表

我係做 blood test 之後睇婦科, lor ! 因係要拎 cert. 向公司 report, 安排 indoor duty 俾我 !

其實, 你等得的話, 可以等到 6-7 weeks, 先睇 dr. 到時可以照 u/s
我咁早就算照 u/s 都睇唔到d ...

做blood test 咁係普通診所可以做到嗎 ? 等幾耐至有結果, 同埋要幾多 $ ?

子爵府

原帖由 lovelymbbb 於 09-5-2 22:17 發表

做blood test 咁係普通診所可以做到嗎 ? 等幾耐至有結果, 同埋要幾多 $ ?

係 bk sis 介紹o向佐敦,係化驗所, 打電話 book, 就得喇 ! $250, 2小時後有 result ! 個 report 有hcg數值, 同埋係有左幾多week !
我個 result 係 474.18, 即兩個 week, 以我排卵11/4, 27/4 check, 岩岩好2 week ! 如果hcg 偏低,有可能宮外孕 / 個胎唔多正常 ! mouth:mouth:" />mouth:" />

子爵府

好媽媽勳章

咁幾時開始照ultrasound先有用? 好似話早得滯無野睇

你地會晌私家定公家醫院生?

男爵府

係呀﹗太早無野睇架。我4W3D去照,連胎LONG都睇唔到呀﹗

我應該4月10日排旦,計正預產期係10年1月1日。不過,早生遲生+/- 1周好正常,所以其實我都唔知自己幾時生。

大宅

其實幾多week, 係點計出黎 ?

子爵府

原帖由 wgcw1210 於 09-5-3 07:26 發表
咁幾時開始照ultrasound先有用? 好似話早得滯無野睇

你地會晌私家定公家醫院生?

如果照胎囊 & bb, at least 5-6 weeks, 照心跳最好7 week喇 ! 梗係 c+喇, 政府唔同你照架, 到你排第一次產檢, 係好耐o既事 !

子爵府

原帖由 lovelymbbb 於 09-5-3 08:03 發表
其實幾多week, 係點計出黎 ?

幾多week 係由m come 開始計, 但好似我呢d 遲排卵, 計法又唔同, 通常以 cycle 28 計算 !

in my case, 18/3 m come (day 1), 正常來講, 如果cycle 28 應該 31/3 (day 14) 排卵, 到而家應該係6w5d !
但我遲排卵, 11/4 (day 25)先排, 所以 Dr. 重新幫我計過, 正確來講我而家只係 5 w, 相差1w5d 呀 !

大宅

我day15/16排卵, day33時, 醫生話我係day30. 我抽血驗hcg200, 48小時後, 就500幾, 唔知正唔正常呢?

首頁
12345...94

尾頁

跳至