自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

大家有冇試過跟跑會跑步? 想學下啲基本功,而且好似有一大班人一齊train,冇咁易放棄咁……

大宅

一開始4k,跑多兩次,你會發現去到5k無難度

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

放鬆啲,頂唔住唞吓再跑過,我都係咁,跑咗年幾,頂得住就繼續,頂唔住咪停下,有壓力就唔會繼續,hea住會好啲
I 大蚊豬   

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

babyhi 發表於 19-5-9 18:23
其實跑步真係好悶,好多時都俾自己唔同藉口唔跑,我好怕重覆一樣野,我揀既路程通常唔要重覆,一口氣跑到某 ...

AGREE, 試過跑半個鐘, 已經好難捱。
我個人唔悶得!
所以我都係揀在家做EXERCISE / 踩健身單車, 冇咁悶, 可睇住電視做。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

回覆 mmya 的帖子

一開始唔好跑咁耐,訂個低少少的標準如今日要跑15分鐘,持續習慣到20日妳就會習慣了每日都要跑步,跑到咁上下慢慢將時間增加如跑左半個月15分鐘就增加多5分鐘到20分鐘。再遂步遂步增加假如一開始就訂太高目標一來身體不適應亦會冇恆心去持續
培養習慣是好好的開始
歡迎歡迎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

mmya 發表於 19-5-9 18:15
目標係跑5k, 跑到4k就停咗

試下聽收音機, 留意下佢地講咩. 聽佢地講一陣野, 又跑咗一分鐘, 聽一首歌, 又跑多三分鐘.
你都跑咗4K, 唔好停, 淨少少就完成, 唸下唸下, 又跑多200米, 仲有800米.....
如係路邊跑, 可以試下數有幾多架車經過. 如係公園跑, 可以數下有幾多人經過, 自己諗D對象俾自己, 數下數下就會到目標.

加油.

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

開始覺得辛苦時會減慢速度完成埋剩低的距離
我諗法係:我只係想身體健康d,跑慢d都係叫做跑丫, 等自己舒舒服服完成埋去

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

月見草 發表於 19-5-9 19:24
你隻魔鬼都淨係叫你停,我想魔鬼叫我跑完去食嘢,好大鑊!

講開我早排研究運動後食野問題。 我見有好多資料都話運動後一個鐘內應該要食野,不過要食得啱。

大宅

mmya 發表於 19-5-9 18:03
點樣克服 !? 一方面成日叫自己停, 另一方面又唔想放棄. 有咩好提議?

1. 我會聽歌,聽啲熱血歌跑會上力啲
2. 睇多啲FIT爆女星相,同自己講你都可以係咁!

珍珠宮

bosch 發表於 19-5-10 15:10
講開我早排研究運動後食野問題。 我見有好多資料都話運動後一個鐘內應該要食野,不過要食得啱。
...

係呀,要三十分鐘內補充蛋白質! 我通常會回程時買杯高鈣朱古力奶

大宅

聽歌都冇用 我諗有伴會好啲

要好睇個伴步速,一個快一個慢,慢嗰會跟得好辛苦,快嗰個特登就又會攰過用自己平時步速跑。
其次係跑步講野會嗰夠氣

子爵府

mmya 發表於 19-5-10 12:19
大家有冇試過跟跑會跑步? 想學下啲基本功,而且好似有一大班人一齊train,冇咁易放棄咁……
...

我初時唔鍾意去跑會,因為放工已經遲,做好多熱身拉筋嗰啲,有少少覺得嘥時間咁,好似自己直接去跑一個鐘冇咁嬲,但係唔係㗎,如果跑快慢interval,一班人跑就會堅持好多,因為教練會幫你計時,一定會跑曬咁多組,如果自己跑,我自己一定唔會有恆心完成咁多組,可能一半已經收工。所以我一星期一次參加跑會,其他日子再自己跑, 不知不覺就有進步。

子爵府

點樣克服 !? 一方面成日叫自己停, 另一方面又唔想放棄. 有咩好提議?

因為我C6受我影響, 都有跑步,跑步app會睇到對方跑幾多 ,有時跑跑下我又有唔同藉口,想早啲收工,(都係嗰啲:今日太熱、腳有少少痛、咁耐冇跑唔可以跑咁多、早啲去沖涼食嘢之類……)但係諗到比C6睇到我跑咁少,就唔忿氣,唔輸得,於是會諗住跑遠啲、跑快啲,威畀佢睇,咁我就會繼續跑落去。

所以試吓搵朋友 share info, 睇到對方紀錄,就會激發倒,要達標,唔會放棄!

男爵府

主要都係靠意志,SET左目標就唔好諗太多,專心跑,留心自己呼吸同腳步,咁就好快跑完

到你愛上跑步,你就會覺得5K好少,跑完都唔多夠
我係第一胎, 祝各媽咪開開心心 !

大宅

月見草 發表於 19-5-9 19:24
你隻魔鬼都淨係叫你停,我想魔鬼叫我跑完去食嘢,好大鑊!

Haha , 隻隻 魔鬼都係咁, 放心

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

目標係跑5k, 跑到4k就停咗

可快步走

禁止訪問

子爵府

每到可以回程嘅路口都有魔鬼出來,但諗下又長褲又短褲,耳機,手錶,咁多準備跑半個鐘好浪費,於是魔鬼就走了

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我曾經圍住公園跑20個圈,頭都暈。以後都係揾路跑,最好沿途有唔同風景,咁就唔會悶

子爵府

回覆樓主:

仲有,每逢見倒視障人士,同助跑員一齊跑,你會覺得自己健全已好幸福,唔會諸多藉口。

首頁

尾頁

跳至