自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

Smallraindrop 發表於 19-5-11 10:07
做吉XX等於基層咩咩道理

無意貶低該公司員工,不過諗唔到其他形容詞,非文職員工?
或者好多都係打發時間兼職賺錢買花戴嘅師奶吧!

男爵府

jkbabe 發表於 19-5-11 10:23
有時返工唔一定為錢既,其實唔返工真係唔知做乜好

Agree

男爵府

pomanlife 發表於 19-5-11 10:05
公司兩個做清潔既嬸嬸都有樓收緊租,已經年過花甲還繼續工作,認真佩服
...

做公司清潔,茶水亞姐,呢份係我60歲退休後既理想工作同目標wor。

男爵府

Moppyhaha 發表於 19-5-11 10:13
以前返工食lunch 幫襯開一個街市熟食檔,檔主有一層私樓收租,另外又住一層私樓..雖然佢話以前賺錢好容易, ...

我有一次去飲茶,有幾枱係菜檔檔主,聽阿媽講佢地日日都去飲茶,我就知道賣菜都幾好搵

男爵府

keikeicat 發表於 19-5-11 09:46
事例一:去銀行見到一個著住吉xx制服大媽,聽佢同職員傾偈,原來供緊層居屋!

事例二:我娘家樓上嘅夫婦, ...

我的業主,一個月收3萬幾租金,正職做保安,又唔洗供,又有自住樓,佢話返工打發時間

珊瑚宮

畀面勳章

raven 發表於 19-5-11 10:00
因為呢D基層就係肯接受現實,肯努力肯慳!

同意!

瑪瑙宮

事例一:去銀行見到一個著住吉xx制服大媽,聽佢同職員傾偈,原來供緊層居屋!

吉之島?

男爵府

tkop 發表於 19-5-11 10:32
吉之島?

牛肉飯專家

瑪瑙宮

keikeicat 發表於 19-5-11 10:34
牛肉飯專家

边間

大宅

Smallraindrop 發表於 19-5-11 10:07
做吉XX等於基層咩咩道理

人地打緊風流工都唔出奇

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

jj7723 發表於 19-5-11 10:28
做公司涌潔,茶水亞姐,呢份係我60歲退休後既理想工作同目標wor。

佢哋唔係退休先做,係公司做左二、三十年喇,可能後生勤力和慳儉

大宅

我媽媽都有樓收租 我哋成日叫佢吾好返工 咁辛苦 但佢都係要返工 以前供樓果陣就話 定供完層樓就吾做 去嘆世界 現在又話覺得有力有氣就要去做

翡翠宮

keikeicat 發表於 19-5-11 10:27
或者好多都係打發時間兼職賺錢買花戴嘅師奶吧! ...

第二個點係事實架
打發時間

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

供緊層居屋,好common下嘛

珍珠宮

環保接龍勳章

以前D人肯捱又慳家, 而家多數食要好好, 一年3,5,7次去旅行, 又用名牌等。

p.s: 價值觀無對與錯, 有人喜愛一個安樂窩,或晚年有樓收租有保障, 亦有人認為人生短暫, 享受左先, 可苦死慳死抵為層樓!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

以前樓價較平,而且當時首期較少,易上車

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

前公司的清潔姨姨有四子女,三個留學外國,畢業後更在當地結婚生仔,姨姨老公唔想移民所以沒跟過去,後來老公急病去世,她便過去「湊孫」了。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Smallraindrop 發表於 19-5-11 10:10
其實人地年老出黎做野,唔等於人地窮囉
人個人就算一直做開文職,你老左,文職公司未必請番你,自己又想 ...

以我所知佢地一直都係公司做,過左65公司只係同佢續年簽約,冇辦法依家請唔到人接力,佢係身體又應該到仲有心有力。人工唔知有冇減到,但假期就重新計起

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

keikeicat 發表於 19-5-11 10:27
或者好多都係打發時間兼職賺錢買花戴嘅師奶吧! ...

係架!我做pt度有個6x嫲嫲級有長俸退休公務員,自住一層已補地價大單位居屋,有印傭,另外有3層樓收租,但佢仲日日返pt,無hea做,不過佢一收工就去食好嘢貴嘢,唔返工日子就係去旅行。
另一個我仔同學媽咪,住仟幾萬私樓,有工人,揸寶馬送女返學,學校長假期去旅行,暑假去長線旅行,佢話因為個女返咗學,老公返咗公,成個上午好悶,好無聊,又唔想對住個工人,所以去7仔做幾個鐘,起碼有人同佢傾吓計。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

以前基層,上公屋不用排太耐,子女大咗,用公屋换居屋,10年前,居屋、私樓,價錢冇咁離譜。

首頁
12345...9

尾頁

跳至