論盡家傭

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

Even give them $100 more/month, NO WAY

複式洋房

不過, 老實講, 有D僱主真係唔介意比多$1200請工人, 只不過, 可以趁此機會西走一D質素差的工人, 同一D唔係賺好多的僱主會唔要工人...

大宅

醒目開學勳章

該方程式是以職工盟叫價時薪33元作基礎,計算外傭每天工作10小時,減去僱主提供每月5188元食宿、水電和交通費用,得出月薪4849元,超時工作不設「補水」。

到時啲公主, 又可以捉住呢樣野, 話唔係佢工作時間, 可以唔駛做啦 !

各位疊埋心水請鐘點 !

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 leeleelumlum 於 09-5-2 10:33 發表
定最低工資之日,即炒賓之日

Agree. 唔係比唔比到既問題,我地已經包食包住包醫療啦,仲想點呀?

如果真係通過 $4849/month,我會炒工人,請鐘點或請媽媽幫手睇,到時可能要$6000-$7000一個月,但條氣都順d。

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 YuYuMother 於 09-5-2 13:18 發表

Agree. 唔係比唔比到既問題,我地已經包食包住包醫療啦,仲想點呀?

如果真係通過 $4849/month,我會炒工人,請鐘點或請媽媽幫手睇,到時可能要$6000-$7000一個月,但條氣都順d ...

中point呀~
我見過有d外傭, 根本不達標, 又懶散, 應有嘅打工態度都冇, 點收得起呢$3580+附帶福利?
有份工做, 又唔曉感恩, 反而好似個僱主欠咗佢咁.
我呼籲家有呢類九流外傭嘅僱主, 一旦納入最低工資就....嘿嘿嘿.....

子爵府

都唔明個啲"西人"個腦去左邊, 憑咩會覺得我地唔會為個千零元炒佢地, 憑咩覺得佢地直皮幾野一個月, 加啦加啦, 我最多將個女放去補習社, 再請partime 番來執屋架啫, 睇下如果一日內有幾百個僱主炒人既時候, 個啲"西人"仲有無咁大口氣

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 heihei媽 於 09-5-2 13:33 發表
都唔明個啲"西人"個腦去左邊, 憑咩會覺得我地唔會為個千零元炒佢地, 憑咩覺得佢地直皮幾野一個月, 加啦加啦, 我最多將個女放去補習社, 再請partime 番來執屋架啫, 睇下如果一日內有幾百個僱主炒人既時候, 個啲"西人" ...

最正係.....
法例一通過, 就冇得翻轉頭!!!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

When their wage level is raised to such an extent comparable to that of`local workers..., whats the point of keeping them in the house??? Shifting to hire local helpers is a must for me...if the raise does`happen...

Still believe most employers can afford that 1200 extra pay and so they might have the right guess! But don't they know there is opportunity cost for this 1200...If I don't spend 1200 on the maid i can spend this 1200 somewhre else like going to "yum cha" 7 times more each month with this sum.

珍珠宮

減齡達人勳章

真係唔明點解佢哋覺得我哋冇咗工人唔得, $1200我比得起, 不過比人咁睇死, 條氣唔順, 有錢都唔會比!

禁止訪問

大宅

若是每小時$33計(每日10小時工作),我出$50請本地人都化算D喎(人地可能用5小時就得啦)...同埋,只係需要勞工保,加上,隨時可以換人,又不用俾機票,agent fee...計埋醫療,食住等問題...加啦...加啦...等我大條道理炒工人....

M記都係$1x-2x咁請人咋...佢地發緊夢...

禁止訪問

大宅

我一定會炒工人

男爵府

如果正苦真係接納外傭最低工資, 我會即炒賓姐, 因為真係條氣唔順兼負擔唔到.

子爵府

頭先問阿令bun知唔知有個Filipino Migrant Workers' Union的主席Feliza開價+埋駛費要成$10,000 per month,佢聲都變曬話:no, i don't know this person, my friend also doesn't know. We just need to work for money. yesterday, we stayed at the borading house watched DVD only.佢今日好主動咁成間屋大清潔。
我感覺佢好驚因為我比唔起份人工要炒佢。

侯爵府

醒目開學勳章

5X88未計機票, 保險, 危疾保險, 整爛超過300蚊既野我地僱主都要硬食收佢300蚊 ONLY.

我都讚成通過, 通過左就一了百了, 佢地要再番黎做就................ 到我地去SET條件.

我個工人好擔心通過了真係會炒佢, 佢仲話叫我, 到時照俾番呢現時3580人工佢便可, 唔駛跟政府啦, 佢OK喎. 我話, 你OK又點, 咁做係ILLEGAL的. 我話, 我唔會因為要請一個工人而去TAKE呢個RISK. 佢話, 佢唔會去告我的喎, 我話, 你連你老公會唔會包2奶都唔可以控制到啦啦, 更何況我同你, 我點可以信晒你呀, 衰左係我去坐監我去賠錢咋, 你無蝕底架. 佢即刻好DOWN. SEE............真係黎搵食既就俾佢地累死.

仲有呀, MUG野叫做應該好多僱主唔會因為俾多1200蚊一個月而炒工人呀!!! 聽句真係火都黎, 俾得起就俾你倔呀??!! 我勞工假撞正我REGULAR LEAVE都無得補假呀, 我既福利仲衰過D工人呀!! 我連工人都不如呀!! 不如以後IMMIGRATION D FORM 應該改做, APPLICATION FOR A QUEEN!!

公爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 大廚勳章 趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

簡直低低地既,一直建議係話係爭取"香港人"既最低工資,係唔想有能力既人靠政府,而靠自己雙手去搵食,但得唔到保障先要爭取,呢班外傭團體好似想食住我地d港人,樣樣都要關佢事咁,簡直將個腦生錯左地方.

大宅

如果真係加到呢個價
佢地梗定好多人失業

珊瑚宮

好媽媽勳章

痴孖根 ga , 唔好去搶 , 做埋都唔夠比 la

公爵府

點解當初要輸入外傭先? 無非係要增加生產能力,係窮國輸入平外勞,等多d香港c9可以出來做野... 一家便宜兩家著.

宜家又話要將外傭設最底工資計.....佢地有無病丫...有好多人請外傭唔係因為有錢無訂駛要揾人返來服侍, 而係逼不得已.. 養多一個人真係咁容易咩...

李卓仁!!一個月攞納稅人幾多錢丫..五百蚊佢就梗係唔志在啦...

首頁
12345...9

尾頁

跳至