論盡家傭

跳至

首頁
34567...9

尾頁

複式洋房

不如我地又咁計數啦:
政府要設立最低工資, 我當佢6,000蚊啦...
咁佢地依家計出黎條數話我地包食包住個到係5千幾, 咁即係俾多幾佰蚊佢咪得囉....
佢地唔能夠話最低工資要成萬蚊啫.... 咁本地工人點算先???
仲有, 如果真係加埋要成萬蚊, 咁唔該佢都修訂埋請工人最低入息要求, 萬五蚊真係唔夠囉...加到3萬啦, 唔該...

複式洋房

佢地咁識計, 不如計咪點交稅, 交番D稅比番D香港人用下啦, 搵成萬幾蚊.
其實佢地咁唸, 都係想比多D就業機會我地的EE, 同咪等我地在職的媽咪可轉番做家庭主婦, 可以自己照顧番女女, 仲好.

大宅

彩佢都傻..比咁既價錢..冇咁既服務..差到死..
而家D賓賓真係唔抵爭..

王國長老

月餅勳章 王國長老

個個公司唔係凍薪就減薪... 佢地仲好意思就出黎話要加到4,849

加啦、加啦!!!! 總之一confirm 我即炒。

複式洋房

我都係拱話, 一 confirm 就炒. 自己返去湊仔.. ho ho ho!!!

原帖由 mid-mid 於 09-5-4 01:48 發表
佢地咁識計, 不如計咪點交稅, 交番D稅比番D香港人用下啦, 搵成萬幾蚊.
其實佢地咁唸, 都係想比多D就業機會我地的EE, 同咪等我地在職的媽咪可轉番做家庭主婦, 可以自己照顧番女女, 仲好. ...

伯爵府

畀面勳章

原帖由 FennieMan 於 09-5-2 14:12 發表
真係唔明點解佢哋覺得我哋冇咗工人唔得, $1200我比得起, 不過比人咁睇死, 條氣唔順, 有錢都唔會比!

agree ~
到時我地所有僱主約個日子
同一時間抄晒佢地
睇下佢地會唔會咁大支野

伯爵府

好媽媽勳章

不如睇吓仲有邊處國家有咁高人工, 我去做, 真係痴線!

伯爵府

真係痴鬼線....十個有九個衰, 仲要黑面高人工, 真係辭職返去湊bb都要炒佢地呀!

大宅

環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

政府梗係想我地7月1號上街遊行…..

咁我叫定d 姑媽,姨媽讀定再陪訓,到時大把人請... 
政府真係用心良苦,要我地請返自己人,講出聲咪得囉. 

男爵府

如果真係加到$4849或$500 一個月($500x12=6,000 一年); 都可以炒得! 因為負擔唔起, 等班公主全部返歸啦!
而小朋友全部返全日班; 返托兒所; 返補習班等等!
而我地班c9全部放工返屋企煮飯, 唔會出外消費; 可能有些要返屋企照顧小朋友!!!
Don't worry!Be happy!

複式洋房

成日以為我地請工人係因為$多唔想做, 又唔明我呢D公一份婆一份o既苦況 真係通過我都即刻炒工人, 寧願上午返工, 下午湊仔, 又可搵$, 又可親子,唔Q益佢地:;pppp:

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我要係7月前知道, 快o的通過啦, 等我曡埋心水預備機票.

洋房

雖然我工人真係唔差..但加咁多...我地呢d..搵得唔係太多又唔係太少既人真係要好認真去唸下重要唔要工人...搵份part-time做..返朝早...下午pick up個bb...咁就唔使請工人啦...會辛苦d...但唔係咁容易搵到一份part-time做而only返朝早law...

呢d傭工人真係好貪...你地可以choice唔黎香港做家...冇人用支搶指住你地黎做..d議員係食塞米...

複式洋房

我諗有d人比"李生"呃咗去幫埋外傭遊行都唔知,上星期都有職工盟d人打電話比我,叫我1/5去遊行要求政府設立最低工資,但就冇提過會幫埋外傭,當然我冇去行啦(因為我之前聽過有d pat pat鬼幫外傭搵搵震)

大宅

我成日都同bun bun 講, 錢? 我大把 (其實係無咩), 但係我吾會駛係佢道. 我大把錢只係我可以炒左佢送張機要佢番歸!!
如果真係要計數, 我驚佢要比番錢我.
李生, 吾知佢有無請工人, 叫佢吾駛等法例通過, 自己科水比工人先囉. 佢都忽得, 叫佢吾係再係街叫人捐錢啦, 佢咁有錢!!!

珍珠宮

李生同外傭一齊食屎啦.

咁多錢請個廢人返嚟, 又要我執佢手尾, 我唔好用d錢俾bb返幼兒園, 賓賓返歸食屎啦.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 bb鼠 於 09-5-3 13:43 發表

4000蚊正正係我亞媽1日洗10幾塵樓廁所人工,5點幾起身返工做到4點幾,咩都無,連放假都要自己磅水請替工,1年7日大假都無得放比番果dd錢....奈何佢唔like湊小朋友,唔係幾時倫到果班pk ...

鼠鼠,

叫伯母做鐘點好過啦
好搵好多呀
我以前個鐘點有兩份固定日日要返
再加埋其他零星一個星期一至兩日嗰d
差不多係伯母收入嘅double!

大宅

根據外傭團體的計法,假如最後立法係28元1個(中)。佢地捉蟲。28*10*30.42-5188=3330。
人哥說4000元水平,其實已不是33元la...

別墅

佢地用時薪嘅計法好有問題,好易中計。
合約上佢地係全日24小時留宿工作嘅,而唔係“10小時+OT 不另收費”。容咩易佢地話 “我唔開OT啦”!

伯爵府

痴很線呀, 死人李卓人, 我多一蚊都唔願俾, 你代表邊很個外傭僱主講說話呀? 全港多出果$500/月係咪你俾先? 收皮啦!

我條氣係俾得唔順, 班pk工人一毫子稅都唔交, 又包食包住, 佢點計出每個月食住交通$5xxx? 住半山果d, 工人白做蝕埋底褲都唔夠交塊階樽既地租啦! 痴鬼線! 條數真係唔q知佢點計出來架。

計到咁盡, 果$5xxx有無包埋agent費,交通(包埋佢自己由home來回), 基本勞保以外項目及打爛野照單賠償? 係咪我叫佢番邊十個鐘都得?

條氣真係好唔順囉!

首頁
34567...9

尾頁

跳至