論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

去cccccc吧

洋房

4849,就早D返歸.

複式洋房

我地減薪凍薪,佢地仲話加,唔好話加$500/$1200, 以佢地咁既質素,$1都無得傾,叫佢地返歸,我領願訓練個仔獨立好過

大宅

i think the problem is in our gov.
for bun bun, they will just flight for what the want.

but our gov should do something. like the tw and sinapore. it show how no use of our gov. just like to perform "show"

大宅

another way to tackle this is to increase competition. some mom don't like chinese worker (may create other problems). but if chinese worker can also legally work as dosmetic helper. the competition may reduce bun bun demand

侯爵府

簡直short既, 呢個price,我第1個炒左隻野呀!!!

男爵府

睇見個topic 都嬲.. 佢地憑乜嘢值呢個價.. 好似我屋企嗰件, 唔係嚟做工人, 係做公主.. 唔話得, 要買嘢俾佢, 家務做小小, 唔洗煮, 唔洗買餸, 只係湊bb.. 等食飯, 飲晒屋企啲涷飲, 食晒啲雪糕..

如果佢地加到咁ge 價, 我寧願請本人湊同做清潔, 振興下香港經濟lor..

別墅

$4,849

If they pass the law, I'm pretty sure that I'll change to hire 鐘點 upon maturity of existing contract.

【明報專訊】爭取最低工資的外傭團體「開價」月薪4849元,較現時薪金增約35%, 立法會多個黨派甚至代表勞工的議員均對此有極大保留,擔心令中產人士百上加斤,以至裁走外傭,損人不利己,部分更反對將外傭納入最低工資保障。外傭團體批評立法會議員反對他們建議,是因為視外傭為奴隸。
外傭的計算是按職工盟爭取最低工資時薪33元為基礎,以工作10小時計算,每月約1萬元,減去僱主提供每月5188元食宿、水電費用等,得出月薪4849元,代表外傭的團體表明,僱主不用提供「超時補水」。
[url=]自由黨[/url]和[url=]民建聯[/url]認為不應將外傭納入最低工資法例,民協[url=]馮檢基[/url]則倡分開兩條條例處理。自由黨[url=]劉健儀[/url]說,近5000元的月薪實在不能接受,擔心很多中產難以承擔,外傭隨時面臨裁員,雙方也沒有益處。專業會議梁美芬亦有保留﹕「請開兩個外傭的在立法後可能請一個,請開一個的可能不會再請。」
[url=]公民黨[/url][url=]梁家傑[/url]和[url=]民主黨[/url]黃成智指有關水平難為港人接受,梁家傑稱,在九龍東,聘請外傭的不少是低收入的公屋家庭,希望多一名家庭成員外出掙錢,預料很多低收入家庭不能承擔每月約5000元。
社民連支持外傭有勞工界議員亦有保留,街工梁耀忠指外傭開價未考慮機票、保險等費用,外傭的時薪或需訂於33元以下。[url=]工聯會[/url]亦提出外傭是特殊工種,立法時要顧及技術問題。不過,社民連[url=]黃毓民[/url]支持外傭的開價,認為社會應保障低收入人士免受剝削。
Asia Migrants' Coordinating Body發言人Eni稱,外傭是低下階層,議員視他們為奴隸,不欲理會。她指會繼續與本地工會一起爭取時薪33元,若外傭被拒納入保障,他們會提出司法覆核。

原帖由 wongchingching 於 09-5-5 09:26 發表
睇見個topic 都嬲.. 佢地憑乜嘢值呢個價.. 好似我屋企嗰件, 唔係嚟做工人, 係做公主.. 唔話得, 要買嘢俾佢, 家務做小小, 唔洗煮, 唔洗買餸, 只係湊bb.. 等食飯, 飲晒屋企啲涷飲, 食晒啲雪糕..

如果佢地加到咁ge ...

大宅

虎到金來勳章

How to calculate their rent, meal, medical?? If I pay $4849, can I deduct $1500 for rent, $1000 for meal and medical?

別墅

如果係咁嘅人工, 我就可以疊埋心水俾阿仔返全日班, 一於自己湊仔!

禁止訪問

男爵府

d工人係咪見錢 short 咗!? 如果加到 $4849, 仲要包食包住包機票包保險包醫療......我就寧願請本地家務助理, 起碼我覺得溝通冇問題, 文化思想接近, 中國人道德觀念都好d, 應該唔會用漂白水溝餵奶, or 經血炒餸啩~

如果真係落實, 我第一個炒外傭, 請本地

大宅

個個李卓人點攪架,你幫啲香港人咪算囉,成日攪到啲外傭都爭取埋一份,對佢來講可能係唔多,但佢知唔知好多人都係一個家庭都無2萬蚊,但因為兩公婆都要出去做野,樣樣洗少啲來請個工人,扣埋啲工人錢,多一個人出去做野可能都只係多2千蚊度,不過都好過無,無可否認,有啲人真係6000請個工人都請得起,但又有幾多個可以呀,佢咁樣咪即係叫啲人唔好出去做野,只係個老公做,而且一定會令都好多人都請唔起工人
講真,啲外傭質數真係好差架,佢地連啲基本禮儀都要教架,如果唔係根本都同佢相處唔到,教咗佢肯改都好啲,但都係要教,你估佢真係幫到好多咩,成日都想我地自己搵幾多都攞成大半人工俾佢地
佢地覺得hk no good,咪唔好來hk,點解成日都要同hk people睇齊架,如果可以你就唔係外傭啦,而且都比佢地自己國家搵多好多啦,都唔滿足

原帖由 threeking 於 09-5-3 00:41 發表
"職工盟李卓人說,外傭薪金應以月計算,水平應定為4000元水平左右,認為對僱主增加約500元的負擔不會太大。"

以前既環境講呢句都仲得, 而家都唔體諒我哋啲香港人, 加500元的負擔不會太大(咁都講得出), 加多1元請啲廢柴都 ...
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

大宅

我都想投訴佢,佢幫埋啲外傭,佢地都投唔到佢票架啦,成日攪事

原帖由 joeystar 於 09-5-4 16:25 發表
anyone can complaint to 死人李卓人 ??
VANNA & BEVERLY i love u
My homepage is

http://www.baby-kingdom.com/?154716

男爵府

其實最好加到佢地$10,000/月囉! 反正都係..無謂又話要咩司法覆核又要上街遊行. 而且經濟唔好, 咪做就好多女人返屋企湊小朋友囉. 返回七十年代的, 男主外女主內.

講真, 現在D工人真係好巴閉. 去請人已經好似比人interview咁. 其實佢地咁叻咪返自己鄉下做囉. 又無人迫佢地留低既! 現在大學生都講近幾千蚊一個月, 咩都唔包架. 真係食懵左佢地喇! 佢地係度已經好過鄉下好多. 又唔係個個僱主都咁刻薄. 有好多都對工人好好, 只係佢地唔心足和貪心!

仲有, o個D議員, 一時又話幫中產爭取呢樣爭取o個樣, 現在中產就咩都無, 交稅就有份. 咩福利都掂唔到. 就連工人都話要加人工. 咁想問下現在大機構做事既人都想參加大遊行要加人工.

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我C6公司今年都凍新.......工人姐姐要加新到$4,849元, 倒不如我做埋姐姐羅

原帖由 onying888888 於 09-5-2 09:52 發表
最低工資 外傭開價4849元
數千人勞動節遊行 2009年5月2日 thisurl=escape(parent.window.location.href); document.write ('');
【明報專訊】政府考慮將外傭豁免於最低工資保障之外,但昨日參與五一勞動節遊行的外傭 ...

大宅

其實, 我覺得政黨或外傭團體未必增取到最低工資. 但最後, 政府為免再有睜拗. 會再修定人工. 之後會再加多少少人工比佢地囉.

我覺得外傭團體只想結局係咁. 因為如果真係加到$4849. 一定有2~3成炒工人. 太太就算唔遲工自己湊仔. 都請返本地喇.

我就係其中1個. 一係自己湊返, 一係轉請本地. 因為請本地不用比機票 / 醫療 / 14日大假等.... 其實, 而家計返條數. 請過外傭返黎都唔平, 7 ~8 千一定唔小得.

洋房

原帖由 mycathy 於 09-5-2 11:41 發表
以佢地條數咁計, 即我地每月花費係佢地身上係5188元+3580/48xx元=1xxxx元

大家真係唔好請哩d不知所謂既人啦, 請鐘點啦! 換鐘點仲唔使賠添

佢地又唔會諗下响佢地家鄉打住家工幾錢人工,E+响HK做工1個月人工等於佢地响家鄉做半年!仲包食包住包睇E生包機票 差唔多生養死葬咁制...!但佢地有90%以上嘅人工作態度唔好,仲係乜Q都唔識,仲想逗咁高人工!唔係呀....!
香港做清潔都冇佢地咁好PAID.....仲要食自己.....乜都唔包,要放假,揾替工都要自己比錢揾.......呢個咩世界呀!簡真痴線...!
佢地仲要咁臭寸......:;pppp: 叫佢地慳D啦

加就快D 啦!我地一齊炒Q哂佢地!等D外傭AGNET公司冇野做,執哂佢,又多D人失業!就算第時再收外傭稅,都少一大截,就冇咁多錢嚟再培訓,更多人冇野做....咁阿李X人生先就大把野做LAW.....!你恨到LA,李生......!不過我保證你下次會冇好多票LAW....
食飽飯,等C 屙.....

男爵府

邊個議員講費話

[email protected] <[email protected]>
這是李卓人先生網址.

d議員食包飯無野做,有咩都三七二十一去爭取.叫佢地睇多d香港人需求吧!!如果d工人真係加到4仟元,大家要後就要睇清楚邊d議員係幫香港人做野,先好選佢地.唔好浪費我地納稅人d錢.

不如我地香港僱主齊齊炒工人.
如果要我份薪金比一半工人,不如我地個個返去溙仔溙女.
我地無左份工,咪等d外傭又無左份工,齊齊返屋企.

真係好,真係可以親子,走返60年代,睇下香港經濟好得去邊.

男爵府

香港人蝦自己人.啍! 加到5仟大元,加埋食用6千大蚊. 咁我去請個under paid了. 萬一告到去法庭,我再認罪嘍. 萬一無事,就撐住先嘍.
快樂的甜芋快樂的甜芋

首頁

尾頁

跳至