論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 babesiu 於 09-5-2 12:14 發表
你可以做勞工局局長

佢仲自稱小弟添, 似呀似呀~

(不過係都唔好認呀, 我地準備咗榴槤彈.....)

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 YuYuMother 於 09-5-2 13:18 發表

Agree. 唔係比唔比到既問題,我地已經包食包住包醫療啦,仲想點呀?

如果真係通過 $4849/month,我會炒工人,請鐘點或請媽媽幫手睇,到時可能要$6000-$7000一個月,但條氣都順d ...

中point呀~
我見過有d外傭, 根本不達標, 又懶散, 應有嘅打工態度都冇, 點收得起呢$3580+附帶福利?
有份工做, 又唔曉感恩, 反而好似個僱主欠咗佢咁.
我呼籲家有呢類九流外傭嘅僱主, 一旦納入最低工資就....嘿嘿嘿.....

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 heihei媽 於 09-5-2 13:33 發表
都唔明個啲"西人"個腦去左邊, 憑咩會覺得我地唔會為個千零元炒佢地, 憑咩覺得佢地直皮幾野一個月, 加啦加啦, 我最多將個女放去補習社, 再請partime 番來執屋架啫, 睇下如果一日內有幾百個僱主炒人既時候, 個啲"西人" ...

最正係.....
法例一通過, 就冇得翻轉頭!!!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 bb鼠 於 09-5-3 13:43 發表

4000蚊正正係我亞媽1日洗10幾塵樓廁所人工,5點幾起身返工做到4點幾,咩都無,連放假都要自己磅水請替工,1年7日大假都無得放比番果dd錢....奈何佢唔like湊小朋友,唔係幾時倫到果班pk ...

鼠鼠,

叫伯母做鐘點好過啦
好搵好多呀
我以前個鐘點有兩份固定日日要返
再加埋其他零星一個星期一至兩日嗰d
差不多係伯母收入嘅double!

首頁

尾頁

跳至