0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我bb就快三個月大,從琴晚開始一直哭鬧,嘔好大口豆腐渣既奶,一直埋身餵人奶,佢有奶癮,只要唔係訓覺時間,其餘醒既時候一個鐘頭就要食一次奶,但是琴晚開始,佢食奶好似好辛苦,食幾下就好痛苦,大哭大鬧,以前從來唔會咁,我想睇下佢一整間會唔會好D,如果又係咁樣,我想帶佢去廣華睇急症,但係我好驚醫生會叫佢住院,因為bb係35+2早產兒,出生住左9日保溫箱,我真係好驚佢住院,要離開我身邊,所以我真係覺得,不到萬不得已就唔想帶bb睇醫生。因為我真係好驚佢要住院,或者再住箱仔,因為我上次見到有bb三四個月都住係保溫箱。

男爵府

一般甘細都會住院check原因的了,不如去私家醫院可以陪bb,其實會唔會餵人奶餵得不正確佢食唔到而不是你所講的「奶引」

男爵府

夢玲陳 發表於 19-5-11 22:43
我bb就快三個月大,從琴晚開始一直哭鬧,嘔好大口豆腐渣既奶,一直埋身餵人奶,佢有奶癮,只要唔係訓覺時間 ...

可否理性d
驚住院多d 定驚佢病多d
對正下藥好過啦

男爵府

我bb就快三個月大,從琴晚開始一直哭鬧,嘔好大口豆腐渣既奶,一直埋身餵人奶,佢有奶癮,只要唔係訓覺時間 ...

媽媽冷靜d,你形容既情況我睇佢似係扭計,喊到嘔奶,嬰兒嘔奶係好普遍既情況,而且佢嘔得一次,唔洗咁擔心,佢除左扭計仲有咩唔舒服?例如鼻塞, 訓覺抖氣好大聲, 肚痾,高燒
你咁嘅情況去醫院急症起碼等十幾個鐘, 因為真係睇唔出你個b有咩大問題
會唔會係呢排已經熱咗,bb仲係著好多衫又唔開冷氣俾佢?
佢可能純粹想人抱唔係想飲奶,但你就以為畀個胸佢可以止哭
佢又可能腸絞痛
試下抱住佢,將佢僕喺你心口,拍住屎忽暗佢瞓

大宅

即使要住院,也是好事。醫院有醫護人員照顧,他們又受過訓練,好過你自己估。你應該放心才是。
雖然捨不得他住院,但為他好,寧願讓他留醫。

大宅

樓主,結果有冇帶 bb 睇醫生?
情況點呀?

大宅

開心吸收勳章

好明白媽媽既心情,我bb 出世都係訓箱,足足住左10日醫院。我記得明明住保溫箱媽媽都可以24小時在身邊,除左姑娘交更時間要出去一陣。其實醫院姑娘d 手勢好好,我bb 住院果陣又係有個大d 既bb 係度,姑娘有時間都會同佢玩下咁。btw, 唔睇政府不如睇左私家兒科診所先,唔好自己估估下。

大宅

開心吸收勳章

fyi, 我都有帶bb 去睇過急症,經驗係: 急症醫生話佢唔係兒科,要辦左入院手續先可以上兒科見兒科醫生。

別墅

聽落似係3個月大猛長期,要不停食. 有時食到冇奶就發脾氣,大喊. 食得多又過飽, 所以嘔. 佢有冇其他問題. 如果真係擔心考慮下睇私家兒科. Bb 甘細急症醫生都要搵返兒科睇, 去政府真係一個字 "等".

複式洋房

gorgorbb 發表於 19-5-12 19:29
聽落似係3個月大猛長期,要不停食. 有時食到冇奶就發脾氣,大喊. 食得多又過飽, 所以嘔. 佢有冇其他問題. ...

請問你有無好介紹 私家兒科診所啊?佢今日開始鼻有聲,應該係感冒了,有鼻涕,食奶都好困難啊

複式洋房

niel 發表於 19-5-12 15:49
好明白媽媽既心情,我bb 出世都係訓箱,足足住左10日醫院。我記得明明住保溫箱媽媽都可以24小時在身邊,除 ...

我bb住院果陣,佢算乖,我次次去睇佢都無見過佢喊,但是隔離既bb喊左半個小時,無姑娘理,就算姑娘經過佢身邊都唔理,所以果陣我真係好傷心,我好驚我bb喊既時候都係咁樣

別墅

夢玲陳 發表於 19-5-12 20:42
請問你有無好介紹 私家兒科診所啊?佢今日開始鼻有聲,應該係感冒了,有鼻涕,食奶都好困難啊
...

我女同侄仔侄女睇呢2個 P.s. 趙醫生要等好耐. 可以用小小生理鹽水幫 bb 通下鼻涕.

大宅

兒科病房你自己照顧番個bb架,同初生唔同

大宅

其實你帶佢去政府醫院 睇急症住院 你都要喺醫院陪佢否則的話邊個幫你照顧bb

男爵府

我諗香港啲醫院床位咁短缺,應該唔會好似你所講好隨便咁要你住院掛

複式洋房

我bb係33週2早產b,3個月時都入左一次院會係兒童病房要父母24小時係到倍住,所以你5洗擔心要離開

複式洋房

Cathy1113 發表於 19-5-24 12:59
我bb係33週2早產b,3個月時都入左一次院會係兒童病房要父母24小時係到倍住,所以你5洗擔心要離開
...

留一人倍bb

伯爵府

Cathy1113 發表於 19-5-24 12:59
...

政府定私家?

複式洋房

其實如果唔嚴重應該都唔會比你入院,我女女兩個半月夜晚咳得好勁,不過無發燒,去屯門醫院都話唔洗入院,即使入院都係觀察,佢話不如你自己屋企觀察,如再嚴重d先入院。。

男爵府

不用驚,有得住院仲好。
日日有醫生檢查,安安全全,健健康康先岀返嚟仲好。

首頁

尾頁

跳至