在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有冇人於舊職合約中有此條件?條件限制3年內不能轉職同行,但沒有說明罰則。現已離職一年多,有新公司offer不錯,但是係此舊職同行。如我入職被它發現,舊公司可以對我怎樣?

男爵府

piglet0529 發表於 19-5-15 10:08
有冇人於舊職合約中有此條件?條件限制3年內不能轉職同行,但沒有說明罰則。現已離職一年多,有新公司offer ...

你以前果間係大公司?你新公司你的職位會唔會有機會會有資料係你舊公司?你轉工會唔會比舊公司知?如果唔會比我我會照做

複式洋房

呢啲係conflict of interest...

萬一第時舊公司有啲咩輸咗俾新公司, e.g. 有個大客由舊公司轉用去新公司..
佢地又發現你喺新公司任職, 咁可以告(屈)你洩漏公司資料.. 收律師信, 作出賠償

所以睇你敢唔敢冒險

同埋新公司請你係唔係見你喺舊公司做過..所以存心請你架?.. (可能只係我小人之心)

子爵府

mozymozzybaby 發表於 19-5-23 16:32
呢啲係conflict of interest...

萬一第時舊公司有啲咩輸咗俾新公司, e.g. 有個大客由舊公司轉用去新公司.. ...

其實新公司只睇中我對產品熟,我屬於後勤買貨,客户係各分店零售客户, 唔係我個人會接觸,我唔會亦冇能力帶客走。

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

piglet0529 發表於 19-5-24 16:22
其實新公司只睇中我對產品熟,我屬於後勤買貨,客户係各分店零售客户, 唔係我個人會接觸,我唔會亦冇能力 ...

而兩家也是只售自己品牌,我也不會搶货源
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

大宅

piglet0529 發表於 19-5-15 10:08
有冇人於舊職合約中有此條件?條件限制3年內不能轉職同行,但沒有說明罰則。現已離職一年多,有新公司offer ...

你可以問下勞工署,以前我都聽講有類似事件,但畀勞工署話份約唔合理,因為個員工淨係識呢行技能,靠呢種技能開飯,唔畀佢轉同行即係趕絕佢。

其實一般公司要求員工簽呢啲約,都係一啲勁好 pay 嘅職位,你離職舊錢夠養你過冷河時段,否則,公司憑咩唔畀你轉同行?

大宅

我以前有一科係LAW
都提過呢個條款唔成立
因為唔合理

首頁

尾頁

跳至