自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

記者唔好攞料,麻煩哂
我同老公買咗樓,但仲未同奶奶講,因為新居的裝修和日常生活好煩,唔想煩多樣

現在奶奶老爺、叔仔同大伯一家(有小朋友)一起住

有日老爺奶奶同我老公講(我起度的,佢地好鍾意用呢種方法講涉及我的嘢,但又唔係問我睇法果種)話現在住呢度市價係900萬,話600萬轉俾我老公,之後俾百零萬大伯做首期買對面居屋,餘下的錢還返100萬俾銀行(因為層樓未供完),之後自己袋

話佢地兩老抽老人公屋

我老公問,咁你做咩唔轉個名俾細佬,佢話叔仔個名要留返抽居屋,我老公又問做咩唔轉俾大伯,佢就話驚佢地供得辛苦(大伯起度)

果時我同老公都想走所以就立即起

珍珠宮

回覆樓主:

唔好搞咁多野啦
成日住得好地地提呢d野
識人個99又係講類似呢d
個後生其實買咗樓好耐都無同99講
一直話自己租既

Jennie.x.x    發表於 19-5-17 11:45

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

起身走,奶奶就好急咁講,其實你們都有賺la, 呢度值九百,你轉個手賣出去都有三百萬賺

我老公就立即講,無可能,你唔好再問我

落到街,我同老公都覺得點解佢地兩老會咁對我老公,其實我們兩個都嬲嬲地

男爵府

點解6百萬要比你老公,唔係公平分俾三個仔?

大宅

回覆樓主:

嘩咁多人,間屋點住,住到咩

子爵府

因為叔仔下年u gard老爺想唔做嘢,層樓無人供,其實只是每月供8千

象牙宮

2024年龍年勳章

jacobkit 發表於 19-5-17 08:31
記者唔好攞料,麻煩哂
我同老公買咗樓,但仲未同奶奶講,因為新居的裝修和日常生活好煩,唔想煩多樣

呢位 JM, 你層樓同99,都講咗好多次。

不如快刀斬亂麻,話佢知已買樓,如果煩你,block 佢電話一排。

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

回覆樓主:

攞咗要還,借都唔好,擺住先都免,太多實例,廢事日後多事。

子爵府

回覆樓主:

題外話,99冇講到叔仔點安排,assumed你地收留叔仔直至佢抽到居屋?

男爵府

jacobkit 發表於 19-5-17 08:31
記者唔好攞料,麻煩哂

唔好搞咁多野
一家人一涉及錢就煩
你攪掂自己一家就得
多一事不如少一事

rainbowchuuu3    發表於 19-5-20 13:09
pilotmama    發表於 19-5-17 13:10
abirdma    發表於 19-5-17 12:25
Jennie.x.x    發表於 19-5-17 11:45

男爵府

jacobkit 發表於 19-5-17 08:34
起身走,奶奶就好急咁講,其實你們都有賺la, 呢度值九百,你轉個手賣出去都有三百萬賺

我老公就立即講,無 ...

唔係好明點解轉6,000,000俾你地會令到你哋好嬲

子爵府

YuiYeeMa 發表於 19-5-17 08:35

因為轉咗層樓,就要同老爺奶奶住仲有叔仔,有資產的人好似五年內係不能申請長者公屋,計埋申請應前後8年,仲有叔仔未必結婚未必申請到單人居屋

水晶宮

1010mum 發表於 19-5-17 08:37
題外話,99冇講到叔仔點安排,assumed你地收留叔仔直至佢抽到居屋?

係囉,又唔明點解比600萬你老公

珊瑚宮

畀面勳章

jacobkit 發表於 19-5-17 08:38
因為轉咗層樓,就要同老爺奶奶住仲有叔仔,有資產的人好似五年內係不能申請長者公屋,計埋申請應前後8年, ...

申請老人屋應該係兩年內無物業就可以。
(除非改咗例)

象牙宮

2024年龍年勳章

Sumyeema1 發表於 19-5-17 08:36

不如快刀斬亂麻,話佢知已買樓,如果煩你,block 佢電話一排。

你哋已有樓,轉名俾你哋,要交15%厘印,900x15%=135萬,邊個俾?有錢俾?

珍珠宮

樓主意思唔係樓主奶奶將六百萬轉比樓主老公呀⋯⋯係樓主奶奶想將佢住緊個單位,以六百萬轉手比樓主老公?
是這樣嗎?

子爵府

Sumyeema1 發表於 19-5-17 08:36

我老公唔想行到呢步

侯爵府

點解個安排睇落咁SO你哋? 你C6唔係長子又唔係拉仔

一定有景轟啦

象牙宮

回覆 Edelweiss88 的帖子

me 2

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

jacobkit 發表於 19-5-17 00:31
記者唔好攞料,麻煩哂

佢地申請到公屋前咪會一直住係到囉。到時你地名義上買平樓,實際係得睇字,仲要比錢去供

首頁
12345...22

尾頁

跳至