自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

大宅

09daisydaisy 發表於 19-5-18 22:05
看你自己想不想要bb,要就要犧牲以上種種。
建議你雪卵。解決你所有問題。
...

如果雪卵要幾多歲雪最好?

公爵府

生完之後,你地生活一定無咁爽皮,小學唔准請假去旅行,長假期先去又貴,有小朋友困身好多,自己時間不是自己,又要努力工作為下一代打算,很難活在當下,好似你依家咁享受生活,如果我係你,三思而生仔

大宅

moma1023 發表於 19-5-18 21:54

我又係超級鍾意旅行,又冇時停鍾意學新野或研究自己興趣, ...

你說得好岩
不是體驗,是責任。

大宅

Dragonmama2012 發表於 19-5-18 22:12
生完之後,你地生活一定無咁爽皮,小學唔准請假去旅行,長假期先去又貴,有小朋友困身好多,自己時間不是自 ...

我聽樓下家長話 自己幫小朋友請假去旅行,
好多香港人都係咁。事實而家d學校咁free 架咩?

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

生唔生係你哋兩公婆嘅事,唔需要理朋友,甚至媽媽,99等嘅說話,養育小朋友係你哋唔係佢哋呀

用戶要求終止服務

而家呢刻唔想生,唔代表將來也一樣,玩多幾年先再諗吧

珍珠宮

BK Milk勳章

sistercute2 發表於 19-5-18 22:15
...

我自己唔會咁,比小朋友覺得返學可以請假去玩都唔好

男爵府

sistercute2 發表於 19-5-18 20:18
我今年31歲,想生BB 仲是50/50。
老公就不太想要,只是如果我想,可以再考慮。

不要生,你冇自由

男爵府

sistercute2 發表於 19-5-18 20:30
我好同意。
我都不覺無細路會悶。
只是身邊朋友成日話我會後悔,話生仔是一個人生經驗。

我身邊有朋友同你一樣,佢已經四十幾依然好享受現有生活模式亦無後悔唔生。
有錢有時間,人又keep 得靚兩公婆又開心無壓力。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

唔係嚇你,唔好為生而生

你兩個夾,鍾意玩、鍾意自由,

生咗小朋友你就預咗無自由,失自由

要跟小朋友分享金錢、時間、精力

好多夫妻有小朋友後才出現不斷磨擦

唔生仔後悔好過有機會變單親後悔

大宅

另一半未ready 就最好唔好生,有d JM成日幻想生左會令個男人改變結果自己一腳踢做晒但後悔已經太遲

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

利申: 我本身好鍾意小朋友,有愛心,鍾意照顧人,都覺得後悔生小朋友

男爵府

你同我好似
我同老公都享受自由,隨心所欲,加上覺得社會,政治,環境太複雜,生b好似累佢要承受一切
所以決定唔生
人生苦短,為自己活已夠煩,唔想生多件為佢生活煩成世....雖然,呢個會係一個最甜蜜最甜蜜嘅負荷...
咁諗好似好負面...或者咁講,我地只想對自己好一點

珍珠宮

sistercute2 發表於 19-5-18 22:09
好有難度

我老公基本上唔洗點理d仔
因為有姐姐
換片都無乜換過 當然星期日要做返啦
到個仔讀小學 所有小學通告 溫書都係我攪既
我老公有幾個男性朋友
到30中打後反而想有小朋友
年齡會改變個心態
所以不急於一時決定。
到2個都ready先生啦

大宅

Moti 發表於 19-5-18 20:56
其中一方唔想都肯定唔好諗。生咗會改變?改變唔到咁點?到時就冇得返轉頭㗎喇。你出得post,證明你係想生, ...

其實如果我老公好想生,
我諗我幾年前應該生左。
因為他不想生,同時我而家的生活都好滿意,所以到今日都未有bb。

但又覺得女人生仔有限期,都要認真諗下。關乎我日後幾十年的人生。

侯爵府

如果唔想改變現在既生活模式,咁你千萬唔好生,要兩人意見一致才行。 我倆公婆由拍拖開始已經有共識唔會有下一代,而家過左大半世人,我地從無後悔。

good_pig    發表於 19-5-19 00:44

大宅

namnamnamlolo 發表於 19-5-18 22:26
我老公基本上唔洗點理d仔
因為有姐姐
換片都無乜換過 當然星期日要做返啦

仲有個家庭背景我無交代,
就是我們不想請工人,我又不會做full time mom,
我老公一定不是full time father
我無四大長老幫手,我們返shift的。

我咁的家庭背景,係咪算擺啦。。。。。

公爵府

sistercute2 發表於 19-5-18 22:15
...

幼稚園都仲可以請假去旅行,小學課程好深,請幾日假都難追趕進度。同埋依家有啲功課根本就係家長協助做,或者家長去做,哪有時間走得開,請完假之後,功課係依舊要教一日七,八樣,請四日就

生完一個都仲有少少自由,生多一個直頭忘記左「自由」,三年來只去了一次旅行,bb太細,去旅行要帶物品多過走難,所以唔去,到細嗰個入學,又去唔到,嗰一次旅行係細嗰個剛剛識行,食固體食物就容易外遊。否則要帶奶樽,奶粉,尿片,n套衫褲for賴尿賴尿替換,奶咀,bb車。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

你地2公婆生活模式唔係咁啱要小朋友,有左小朋友頭十年八年,你地去旅行既地方係深圳動物園,長隆,海洋公園,挪亞方舟,迪士尼果D。至於食,好多餐廳唔歡迎有小朋友,同埋出街食無益,盡量起屋企煮,最好煲埋老火湯。話題不斷圍繞教育,興趣班,補習⋯⋯
未做媽媽前會買靚衫手袋化妝品,做左媽媽開支大,甚至無底深潭,最後成為C9一個。
樓主三思。

珍珠宮

好媽媽勳章

如果以你資料套在我本人身上

就不生

(反正現在有小孩、責任、分配真的不容易)

首頁
34567...14

尾頁

跳至