自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

男爵府

sistercute2 發表於 19-5-18 22:11
如果雪卵要幾多歲雪最好?

曾經睇過研究話28歲媽媽生的bb最聰明

大宅

winner128 發表於 19-5-18 22:30
如果唔想改變現在既生活模式,咁你千萬唔好生,要兩人意見一致才行。 我倆公婆由拍拖開始已經有共識唔會 ...

你都好呀
從一而終不要下一代,我寧願好像你。
好過我而家不知想點。

身邊好多人洗我腦,話我有乜可能不生。

我最不想是生左個細,無左個老公 or 無左個靈魂的老公。

公爵府

我係你我唔會生。最重要係老公同你都enjoy宜家既生浩,而你老公並不熱衷生仔,佢願意只係為配合你。生完仔你地肯定要過另一種生活,到時如果佢頂唔順咁點呢?千祈唔好聽人講咩一定要生仔,生完唔後悔呢d廢話,因每個人唔同,每段關係需要既野唔同。宜家你地已滿足於目前既關係就唔好搞咁多野,繼續enjoy life啦

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

我都有好幾對親友都類似樓主咁,鍾意去旅行,好鍾意小朋友,佢地見側面啲朋友生小朋友,令佢地都曾經想生小朋友。

不過考慮一輪之後,都係决定繼續二人世界周圍玩,然後玩朋友啲小朋友算啦,佢地覺得生小朋友太大責任。

珍珠宮

sistercute2 發表於 19-5-18 22:30
仲有個家庭背景我無交代,
就是我們不想請工人,我又不會做full time mom,
我老公一定不是full time fath ...

咁又爭d

但你地可以去咁多次旅行
應該搵錢都唔少
請個本地ee囉
不過無4大長老 backup
變相你之後既工作都要搵d朝9晚5類
改變會好大
真係要大家都想有bb先好生

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

sistercute2 發表於 19-5-18 22:30
仲有個家庭背景我無交代,
就是我們不想請工人,我又不會做full time mom,
我老公一定不是full time fath ...

都有社區保母,長全日制幼稚園,育嬰院去照顧雙職家長的需要,雖然呢啲服務既位係有限,但我兩個小朋友排過都申請到,但要陀住bb就排。

工作可以轉,到你做左媽媽後可找一份工時配合到既工作。

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得你只是50/50的心態就別生了

翡翠宮

牛年勳章

生左小朋友,星期六日帶出帶入補習班興趣班,做功課溫習,長假期溫考試無得去旅行,生活好有規律,應該無你地宜家咁隨心所欲。

所以,唔生。老公傾向唔生,就更加唔好生。

禁止訪問

男爵府

sistercute2 發表於 19-5-18 20:18
我今年31歲,想生BB 仲是50/50。
老公就不太想要,只是如果我想,可以再考慮。

有恨無,無恨有,人類習性。

人地話齣戲好睇唔好睇,你都想入戲院看看自己感受。

如果去到咁相愛而無愛情結晶品,我幾反對。小生命就係你地嘅教與愛連成,無愛真係唔好生,file close。

大宅

Dragonmama2012 發表於 19-5-18 22:33
幼稚園都仲可以請假去旅行,小學課程好深,請幾日假都難追趕進度。同埋依家有啲功課根本就係家長協助做, ...

請教一下
今時今日的香港教育
仲有無d 幼稚園無功課,
之後我入一些無咩功課考試的學校 (最好在市區)
之後中學派位,由得個小朋友到時自己溫書。
之後讀不好,去ivy 學廚。

我做的只是教他做人,人品好,不是教功課。
我打算投入零金錢在教育,反而儲錢首期幫他買屋仔。

呢支歌在香港work ng work?

大宅

我同我老公未有小朋友前嘅生活模式同你嘅一模一樣。生咗又係另一個體驗,我哋亦都冇後悔。不過我哋同你唔同嘅,就係我哋兩個都好鍾意小朋友。

侯爵府

sistercute2 發表於 19-5-18 22:36
你都好呀
從一而終不要下一代,我寧願好像你。
好過我而家不知想點。

你已經知道自己想點,從你前面既post 已經講左自己既心意,當兩個人都唔想付出,亦唔想放棄現在既生活模式,根本唔適合有小朋友。 繼續好好享受二人世界吧!

珍珠宮

sistercute2 發表於 19-5-18 22:11
如果雪卵要幾多歲雪最好?

聽電台話最好35歲之前雪

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

三十頭者,未有共識,就過多3,5年先算。

因為生小朋友之後真係去邊都帶住佢地,除非有家人幫手湊,我諗你都唔放心只有工人對細路十日八日,兩公婆自己去旅行。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

現今香港小朋友,八成會中濕疹或鼻敏感其中一樣,七成近視問題同要箍牙...太憂心啦!

伯爵府

回覆樓主:

男人幾多歲生都得,如果佢唔要無所謂嘅,咪唔生,但如果有一日想要,你到時可能超晒生仔年齡,其實要旅行,有小朋友一樣得,但要你同老公協調下,你有少少想生,你問下自己唔生有無可能會後悔?

伯爵府

生小朋友要有共識,如果對方唔想生,大家講清楚確定,唔好等到你41時,見到身邊個個有小朋友時話好想生。有小朋友同無小朋友嘅家庭各有開心唔開心,只要enjoy同計劃好就無問題。生又唔係養兒防老,你地可以選擇2個人喜歡嘅生活模式,真係好幸福呀。

侯爵府

回覆樓主:

咁你可以試下以家好普遍嘅"雪卵", 等你地過咗呢個享受生活, 覺得想要bb都仲可以考慮吖

首頁
45678...14

尾頁

跳至