跳至

首頁

尾頁

民房

大家好, 第一次出POST。
我正在幫老公填寫 309/100 FORM, 有冇人都在填寫中, 可否一起研究下。
有D問題吾知應該怎樣回答。
例如, Relationship details, 在格內我需要填什麼呢?
謝謝各位。

複式洋房

回覆 AALamAA 的帖子

https://www.myaccessaustralia.com/partner-visa-statutory-declaration/
可以看看上面的website, 有填Relationship details 的例子

民房

回覆 WendyT 的帖子

十分有用, 謝謝。

大宅

我都填寫 309/100 FORM, 可否一起研究下.

複式洋房

回覆 actual 的帖子

.

大宅

actual 發表於 19-8-8 17:48
我都填寫 309/100 FORM, 可否一起研究下.

Hello, 我今朝submit咗309/100,有興趣交流下嗎?

大宅

大家好,我剛開始研究Partner Visa 309/100

請問如果批了309,有否要求within幾耐要 move to Australia?

我見process timeline寫同時申請309和100,after 309 is granted 後再 +additional documents after 2 years, then 100 is granted。而網站寫 90% processing time for 309 are 20 months, and for 100 are 21 months。 是否whole process 是20 months + 21 months or 2 years to be granted a 100 visa?

請指教。

複式洋房

我想請問一下大家如果我先生係澳洲CITIZEN , 我就填309/100 FORM OK RIGHT?

大宅

好媽媽勳章

sixbox 發表於 19-8-16 13:59
我想請問一下大家如果我先生係澳洲CITIZEN , 我就填309/100 FORM OK RIGHT?

是的,不在澳洲境內是申請這份
我也是剛剛在immiAccount上載了所有文件,但除了from 888及老公份statutory declaration, 其他文件也沒找人certify. 網上唔見有要求。
我book了下星期驗身.
好想出年二月前批到,趕及女兒開學。

大宅

回覆 lottyfish 的帖子

我都係趕緊出年個女二月開學, 一齊加油.

民房

我想請教下
如果係香港搵人簽true copy 可否搵私家醫生?

大宅

EsnaultK 發表於 19-8-24 09:18
我想請教下
如果係香港搵人簽true copy 可否搵私家醫生?

可以去民政事務處,免費

民房

哦!但係唔係入去問一問佢地都願意簽的?任何一間

如果私家醫生得唔得架?(因為我將會去睇,家庭&兒科)

大宅

EsnaultK 發表於 19-8-24 09:39
哦!但係唔係入去問一問佢地都願意簽的?任何一間

如果私家醫生得唔得架?(因為我將會去睇, ...

私家醫生唔知同埋唔知收唔收幾,你可問吓醫生
另你可以上民政事務處個網頁,佢係有分時段嘅,帶齊要cert嘅文件同身份證就可以

民房

回覆 cody2Amama 的帖子

明白但我上個網睇話要填張「聲明」,張聲明係咪寫我既資料都係真實無誤之類?同埋係咪英文ver.?要upload埋比immi呀?

https://www.had.gov.hk/file_manager/en/documents/public_forms/had5se.pdf

大宅

EsnaultK 發表於 19-8-24 22:04
回覆 cody2Amama 的帖子

明白但我上個網睇話要填張「聲明」,張聲明係咪寫我既資料都係真實無誤之類 ...

張聲明就係你呢張pdf, 到時佢哋會比你抄 ,如果你要蓋英文印就要用英文宣誓

民房

哦哦
即係我唔使自己印出黎填架?

Thank you !

大宅

EsnaultK 發表於 19-8-25 10:44
哦哦

你淨係帶身份證同要certify 嘅文件去得啦

大宅

EsnaultK 發表於 19-8-25 10:44
哦哦

唔好意思,啱啱聽人講民政事務署做嘅certify true好似唔得,我都唔敢肯定,上星期自己都做咗,而家唔知駛唔駛再做過,你都係再check清楚先,sorry

洋房

想請教我決定左2020年1月中走,趕1月尾開學。如果我宜家online填Partner Visa 309/100,如果走嘅時候visa未批,可否照1月用travel visa出發去澳州,係澳洲等Partner visa 批? 還時去到澳洲要將個application 轉 onshore 申請的Partner Visa 820?

首頁

尾頁

跳至