自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

keykeyman 發表於 19-5-21 11:13
可有試過買清洗劑嚟洗冷氣?(如k7)
可有效?

如果是窗口機 ,一定要拆落嚟,用強酸(五金店買拉片,開水)才能清潔到的, 除非有經驗,自己在家洗是洗不到的~

以前 家父年青時事開冷氣維修公司,所以從小就懂,但你叫我現在自己冼,我寧願比錢人冼~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sochui 發表於 19-6-9 15:27
這套裝要噴清水,就真可以帶走汚物?

只能冼到制冷表面, 但制冷後面及背後散熱完全洗不到~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

熱血勳章

大力大力 發表於 19-6-10 08:55

請教,加濾網有效阻隔塵嗎?

大宅

俾錢人洗就可以洗到嗎?

珍珠宮

這套功具,沒用?

民房

用漂白水洗都得,唔一定要出面嘅個啲product,之前試過3M出嘅清潔劑,感覺上都ok,之前有睇清潔方法介紹,你都可以睇睇
https://www.artlife.com.hk/%e6%b ... %e6%96%b9%e6%b3%95/

別墅

我話俾你地知 用依d一定唔的,清不走上面產生的細菌,有d你地看不到。依加只係講前面個排coil。 出面個排一定多塵的。 上面有人講到冷氣唔凍,如果窗口式的話, 我建議不要找人上來洗或檢查了,浪費金錢, (排除電容壞左,壓縮機唔動)因為窗口式唔貴,用了多年的話換過佢啦,整來都夠買過部新的。

別墅

回覆 keykeyman 的帖子

有一定作用,但每次洗隔麈網一定要換

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

請問大力,我上次問過樂聲,佢話成部窗口機搬返廠洗。另一d專洗冷氣公司,佢又話屋企洗可以,價錢晤係差好多。甘揀邊樣好,多謝賜教。

首頁

尾頁

跳至