懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cheers_iris 發表於 19-5-21 21:54
未正式見營養師,不過開始試下食得健康d, 請教咁樣食o唔ok?

早餐:兩片全麥麵包夾高鈣低脂芝士, 一盒脫脂 ...

孕婦飲全脂奶好啲。全脂奶係100%牛奶。好多高鈣低脂牛奶都加左添加劑,冇咁好(emoji)
芝士都最好買芝士櫃切出黎嘅芝士。普日超市packing 包裝嗰啲冇咁好。

純粹少少意見(emoji)

大宅

未正式見營養師,不過開始試下食得健康d, 請教咁樣食o唔ok?

我覺得ok,千祈唔好全戒,生酮。
你個量ok呀,飯唔過1平碗就得。
通粉可1碗半
麵包可以1份2件,相反早餐只可半份加1奶
瓜菜肉任食。
我打足2小時邊爐都係6.7

男爵府

射手貓 發表於 19-5-24 06:41

我覺得ok,千祈唔好全戒,生酮。

thx u!
我食咗幾日,禽晚飯後duk手指都合格呀!
所以會照咁食先

男爵府

我都中左, 今日見營養師.佢叫我少食多餐. 早午晚餐中間要食小食, 什至晚餐至瞓覺中間都要食 (呢樣真係好顛). 但好彩佢其實會俾個建議你, 有alternative 既, 可以用乜乜代替乜乜...不過係咁聽佢講點為知一份炭水化合物, 要食幾多...blablabla...個人都亂曬. 我自己就覺得聽完成個人會好緊張.好 down. 我老公同我一齊去. 佢叫我唔好理太多. 宜家食既野, 份量減少就可以. 同埋做下運動. 咁就會無事. 唔好有太大壓力..跟得太足佢個餐單, 真係好想喊同有抑鬱...

最後因為我下個月約左期入院一日食醫院餐, 佢話如果果日合格就唔使再見佢.
仲俾個tips 我, 果日係醫院雖然有床, 不過唔好成日訓/坐, 盡力行下. 行得幾多得幾多. 因為行會消化糖份.(當然佢都鼓勵我平日食完飯要行)

大宅

梳打餅乾宵夜 或者下午茶唔好食包

大宅

yuenyung1018 發表於 19-5-22 12:20
孕婦飲全脂奶好啲。全脂奶係100%牛奶。好多高鈣低脂牛奶都加左添加劑,冇咁好(emoji)
芝士都最好買芝士櫃 ...

你要惡補一下孕期飲食常識。

一杯全脂奶已經係我地全日6成脂肪攝取量,除非你平時食得好清,如果唔係飲一盒全脂奶,你嗰日脂肪已經好易超標。而且奶類製品嘅脂肪並唔係好脂肪。

脂肪超標都算,最多冇咁健康啫,但係奶類製品入面,孕婦必需要選擇一啲經巴斯特消毒/UHT消毒嘅,如果唔係入邊會含有李斯特菌,市面上嘅包裝芝士同埋盒裝奶類製品都經過消毒,所以係安全嘅。

你叫人食芝士櫃切出嚟嗰啲,即係一啲未經消毒嘅乳製品做出來的芝士,真係會害死人,唔係阿媽,係肚入邊嗰個出事。

男爵府

happyhang 發表於 19-5-25 07:14

芝士櫃嘅芝士,係有寫明邊啲係有消毒。我已經有兩個小朋友。佢兩個從少食嘅野,我都會睇清楚包裝嘅成份。好多食物都添加左好多添加劑,有好多E字頭嘅數字,嗰啲大部份都係唔係咁好嘅添加。我買芝士比佢地食,都係買芝士櫃經消毒嘅芝士。唔止我,有好多媽媽都係咁買。其實一田、city super, 芝士櫃係有好多唔同芝士嘅選擇。有經消毒,亦有未消毒,人地係寫得好清楚,而唔係自己亂講。
基本上,我懷孕嗰陣。我係一日飲一盒全脂鮮奶奶,全脂鮮奶營養係for我同肚入面嘅BB...而且我整過懷孕體重都冇超標,相反兩個小朋友,出世都有8磅。
Sorry...如果媽媽覺得我唔啱。可以唔睇,我會delete之前

男爵府

happyhang 發表於 19-5-25 07:14

我作為兩子之母。我由懷孕到佢出世,加固,我都會睇清楚食物包裝嘅成份同營養。盡量選最天然成份最簡單嘅食物。好多食物都添加左唔同嘅添加劑,但係大部份嘅添加劑唔係好嘅。好多E字頭嘅數字添加,我都盡量唔選擇,可以自己整嘅食物,都盡量自己用新鮮食物去整。

大宅

fi_ni1029 發表於 19-5-22 01:14
妊娠糖尿餐單(最大)原意, 唔係focus 糖份多與少,而係控制血糖係較平隱既位置 ,所以最初會著重食既次數 ...

答得好好...有時d人唔識就講真係嚇死人,連通粉用咩做都未知..淨係識澱粉質

大宅

missdpig 發表於 19-5-25 23:49
答得好好...有時d人唔識就講真係嚇死人,連通粉用咩做都未知..淨係識澱粉質
...

最怕係解釋好多次 好多人都覺得妊娠糖尿 只係 "個大肚婆肯定好中意食甜野啦"、"當減肥咁食就得" ,有朋友5個幾月 ,刻意盲介糖 ,咩都過水先食,結果 血糖太低 係街暈左

大宅

fi_ni1029 發表於 19-5-26 00:01
最怕係解釋好多次 好多人都覺得妊娠糖尿 只係 "個大肚婆肯定好中意食甜野啦"、"當減肥咁食就得" ,有朋友5 ...

非常明白 ...希望唔識/識小小果d人唔好再亂up...

別墅

Jaycebobo 發表於 19-5-21 22:40
吾使全戒,孕婦都需要能量,不過如果我係你我吾會揀麵包,飯會減少少轉埋做糙米,可能我之前係生酮人士,習 ...

我之前都係生酮呀。有咗後都變返凡人飲食

複式洋房

klsabb 發表於 19-5-24 18:08
我都中左, 今日見營養師.佢叫我少食多餐. 早午晚餐中間要食小食, 什至晚餐至瞓覺中間都要食 (呢樣真係好顛) ...

你血糖幾多 點解要入院 我都中左孕娠糖尿 心情都幾低落

男爵府

SugarLove 發表於 19-5-27 12:06
你血糖幾多 點解要入院 我都中左孕娠糖尿 心情都幾低落

我飲完2小時係9.

複式洋房

klsabb 發表於 19-5-27 14:23
我飲完2小時係9.

我飲完前日打比我喺10 但佢冇叫我入醫

大宅

幾多先合格?

男爵府

SugarLove 發表於 19-5-27 18:55
我飲完前日打比我喺10 但佢冇叫我入醫

邊間醫院咁好

複式洋房

cheers_iris 發表於 19-5-27 19:30
邊間醫院咁好

瑪嘉烈

大宅

晚餐飯唔好食太少,要食一平碗呀。肉類都要食三兩

複式洋房

回覆樓主:

其實要買部血糖機,每日空腹及餐後 2 小時篤手指驗血糖,你先知個餐單岩唔岩,人人體質唔同,有人食米粉無問題,我食米粉就升到baba 聲,所以用機 check 先最準。

首頁

尾頁

跳至