自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家要幫個員工計佢仲有幾多日年假.
揾番資料,
見到佢原來每個月都起碼請1,2日事假(即NO PAY LV),
有時仲請半個月事假. 夾夾埋埋一年都請左80日事假

咁...E 80日我洗唔洗勾番出黎唔計年假, 定都要照計?

男爵府

Kinkylaw 發表於 19-5-24 13:26
揾番資料,
見到佢原來每個月都起碼請1,2日事假(即NO PAY LV),

照計,no pay 也是員工,也享有勞工福利

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

揾番資料,

年資要照計
活在當下,愛得及時

大宅

THANKS

水晶宮

你是計年假定年假薪酬?

年假就年結第一日/365 OR 366, 年假薪酬就跟下面

如何計算年假薪酬? 應該何時發放年假薪酬?
答5.
年假薪酬的每日款額相等於僱員在年假當天或年假首天 (如年假日數連續多於一天) 前12個月內所賺取的每日平均工資。如僱員的受僱期不足12個月,則以該段較短期間計算。

在計算每日平均工資時,僱主須剔除(i)未有付給僱員工資或全部工資的期間,包括休息日、法定假日、年假、病假、產假、侍產假、工傷病假或在其同意下放取的假期,以及沒有向僱員提供工作的任何正常工作日;連同(ii)就該期間已支付的款項。

僱主最遲須於年假後的第一個發薪日支付年假薪酬給僱員。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

跟法例按年資計嘅年假無得扣
多過法例嘅日數跟合約可否扣

禁止訪問

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

揾番資料,

佢放NO PAY LEAVE, 唔係當月已經扣了錢咩?
如果係, 唔關年假事喎!
我自己理解咋~

不過我唔係做HR。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

199707100304 發表於 19-5-24 16:00
我自己理解咋~

樓主意思係,假設一年有12日大假,除開即係一個月有1日,但果個月冇番工攞左no pay leave,咁仲有冇年假?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

seaman1982 發表於 19-5-24 16:03
樓主意思係,假設一年有12日大假,除開即係一個月有1日,但果個月冇番工攞左no pay leave,咁仲有冇年假?
...

我知呀!
但問題係佢NO PAY LEAVE, 已經扣了錢嘛。
年假唔應該關事, 咁佢呢一年都係呢間公司員工。NO PAY LEAVE 還NO PAY LEAVE。
如果關ANNUAL LEAVE事, 咁就唔洗NO PAY, 應該叫ANNUAL LEAVE。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

回覆 Kinkylaw 的帖子

佢請得no pay應唔夠滿1年,那80日事假都要計埋當入職日子(因您扣佢人工嘛)。

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

busy. 發表於 19-5-24 16:17
正常係扣完年假先再扣NO PAY LEAVE (就算佢寫係事假, 公司有權當年假扣)
個個員工都留返D年假, 甘離職果時 ...

咁要睇返該公司, 係咪可以留年假, 有些公司年年清, 放唔哂就當清了 。
我公司就是如此~~~

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

199707100304 發表於 19-5-24 16:00
我自己理解咋~

樓主意思,若誇張d,員工放了半年無pay,係咪仲可以entitled 全年有薪年假日數?放咗一年無pay,難道公司仲要比有薪年假?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

木土土 發表於 19-5-24 17:04
樓主意思,若誇張d,員工放了半年無pay,係咪仲可以entitled 全年有薪年假日數?放咗一年無pay,難道公司 ...

咁如果長到半年至1年 NO PAY, 係咪算停薪留職, 咁正常就沒有AL可計。
但佢現在話佢加加埋埋80日, 我自己覺得, NO PAY 當時已扣了人工, 唔應該再影響AL。
(純粹我個人睇法咋, 樓主最好問返勞工處啦! 問完或者上黎講講, 我都好想8吓~ )

琥珀宮

199707100304 發表於 19-5-24 17:18
咁如果長到半年至1年 NO PAY, 係咪算停薪留職, 咁正常就沒有AL可計。
但佢現在話佢加加埋埋80日, 我自己覺 ...

加埋80日no pay ,若計五天工作,係超過三個月

大宅

回覆 木土土 的帖子

係我就係依個意思
中哂

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

Kinkylaw 發表於 19-6-8 00:05
回覆 木土土 的帖子

係我就係依個意思

照常理,佢係連續性受僱就entitle 會有annual leave ,如有問題可以打去勞工處問下

男爵府

揾番資料,

咁真係睇你公司,有d規定除非用哂AL,先可以拎no pay。 但有d又接受保留AL, 扣人工放no pay leave(當月扣糧),咁既話即係僱員已用人工抵償no pay leave,理應唔再扣AL假。

不過到底边樣先係正確做法,真係唔知。

利申: 非人事部

首頁

尾頁

跳至