自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

道路使用者基本分為行人同駕駛者,
我兩樣都係,但大部分時間都係駕駛者身份。
我發覺法律對駕駛者好唔公平!
好多行人都唔睇燈亂過馬路,
意外發生就永遠歸咎駕駛者失誤!
頭先就有個女學生(估計小六),
一直低頭玩手機,睇住佢由行人路一直玩,完全冇意識停,照衝出馬路!
如果出事,就會累到司機被罰,
不小心駕駛、扣分、罰$、什至停牌、坐監!
點解呢d咁負責任嘅行人,
可以咁累人累物?!
佢有事父母傷心、司機屋企人都受影響!

希望大家做父母多d叮囑仔女唔好一路玩手機一路行,大人都要做個有責任嘅道路使用者!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都覺得對司機唔公平 ,根本有些人當條車路係佢,望都唔望下車。尤其是亞婆亞伯。

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sukkiu 發表於 19-5-24 17:02
我都覺得對司機唔公平 ,根本有些人當條車路係佢,望都唔望下車。尤其是亞婆亞伯。 ...

最離譜係,d大人拖住小朋友,
係屋苑出入口,大閘唔行,
行停車場入口,有事又係司機唔啱!
點解d人咁自私?人命真係咁賤?!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

出意外好少告行人 揸車要格外留神

水晶宮

Poyau 發表於 19-5-24 17:15
出意外好少告行人 揸車要格外留神

所以米唔公平囉!
d行人亂過馬路,完全唔洗負責任?!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

babyhowie 發表於 19-5-24 17:08
最離譜係,d大人拖住小朋友,
係屋苑出入口,大閘唔行,
行停車場入口,有事又係司機唔啱!
頭先係深圳,明明係紅燈,我地都等轉綠燈先行過馬路,有兩個女人,一老一嫩,老女人抱住個b過馬路,同後生女人一齊由對面行過來,大車係身邊駛過,兩人完全無視架車,慢慢行過。

水晶宮

sukkiu 發表於 19-5-24 17:22
頭先係深圳,明明係紅燈,我地都等轉綠燈先行過馬路,有兩個女人,一老一嫩,老女人抱住個b過馬路,同後生 ...

自己都唔顧自己條命
但係唔好累個司機囉!

子爵府

因為一架車可以令人受傷或死亡⋯⋯所以責任大d. 我同你身份一樣。有時係架駛者有時係道路使用者。有人亂過馬路,有人揸車亂來成日都見⋯⋯所以每個人無論什麼身分都應該做好自己。遵守交通規則。意外會少好多。記得舉報危險駕駛人士。

子爵府

sukkiu 發表於 19-5-24 17:02
我都覺得對司機唔公平 ,根本有些人當條車路係佢,望都唔望下車。尤其是亞婆亞伯。 ...

因為亞婆唔望你就當冇車

水晶宮

JoslynPeonies 發表於 19-5-24 17:53
因為一架車可以令人受傷或死亡⋯⋯所以責任大d. 我同你身份一樣。有時係架駛者有時係道路使用者。有人亂過 ...

實在有唔少自私嘅駕駛者妄顧法律,
胡亂切線,泊車又過晒界……
唉,如果人人都多d為他人著想,
世界唔洗咁亂!

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

babyhowie 發表於 19-5-24 18:02
實在有唔少自私嘅駕駛者妄顧法律,
胡亂切線,泊車又過晒界……
唉,如果人人都多d為他人著想,

凡事自律好緊要

水晶宮

JoslynPeonies 發表於 19-5-24 18:08
凡事自律好緊要

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一向都係咁, 人地唔小心都係司機有事

首頁

尾頁

跳至