自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

伯爵府

好辛苦,頂唔順!長期發夢

珍珠宮

回覆樓主:

呢d 時間特別多cc 尿尿

男爵府

yy1012 發表於 19-5-25 18:56
Same here,過去一星期幾乎爆血管死,琴晚爸爸車咗佢出去,話扔佢去堆田區唔比返嚟,今日先叫正常返,希望 ...

咁激!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

呈一殺到,壓力好大,係我壓力好大

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

gooloo1007 發表於 19-5-26 15:53
咁激!

唉.....迫不得已,(emoji)唔聽、話唔聽、鬧又唔聽,最後唯有靠嚇

但c6話費事比隧道費,所以喺屋企車佢兜山路(黑麻麻個仔唔認得),同佢兜去石澳,話石澳隔離係將軍澳(其實係夜晚冇人嘅大浪灣),去到就叫佢落車,嚇鬼死佢

我諗住考完試後揾日下晝車佢去「石澳隔離個將軍澳」,比佢睇下係乜嘢一回事

門常開    發表於 19-5-28 17:28

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

發脾四

珍珠宮

solim 發表於 19-5-25 20:30
六月頭考試,努力中。

Me2 大家加油

珍珠宮

alicialee1210 發表於 19-5-26 15:54
呈一殺到,壓力好大,係我壓力好大

我都壓力好大,温左唔係唔識,但唔太熟,我怕佢做唔切

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大家努力

子爵府

6月考試, 上星期溫緊書, 佢期待考試, 因為可以日日放早, 溫半個鐘就話眼訓眼累又呢又路太監急皇帝唔急

子爵府

我想請教,大家點同小朋友溫書,因為範圍都幾多,例如中文考10幾課書,但不供詞填充只佔15%,仲有其他科,咁多野唔知點記

男爵府

lilybaby8282 發表於 19-5-26 12:25
我哋五年級,我和她困係5,6 冊一星期啦

呢個兩日同佢溫左第六冊,仲有本第五冊未溫,第五冊先攞命

子爵府

好媽媽勳章

豬皮MAMI 發表於 19-5-26 23:38
呢個兩日同佢溫左第六冊,仲有本第五冊未溫,第五冊先攞命

超級攞命,我又唔識,惟有大家背,背到我都記得七七八八,她仲係未記得條時間線
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

男爵府

lilybaby8282 發表於 19-5-26 12:22
英文溫得差不多,數學keep住溫緊,中文和常識溫緊,見她今日唔係狀態陣間溫咗成語和詞語先算
...

英文我女tenses個底打得唔好,呢兩個星期不停同佢惡補中

子爵府

kiukiu1016 發表於 19-5-25 16:04
好多野要讀,但我急佢唔急,跌筆、飲水、去廁所n次

幾年級呀?

男爵府

lilybaby8282 發表於 19-5-26 23:43
超級攞命,我又唔識,惟有大家背,背到我都記得七七八八,她仲係未記得條時間線
...

成日同佢地温書都係由我地唔識/唔記得既野,「我地」都會温到滾瓜爛熟

子爵府

好媽媽勳章

kiukiu1016 發表於 19-5-26 23:32
我想請教,大家點同小朋友溫書,因為範圍都幾多,例如中文考10幾課書,但不供詞填充只佔15%,仲有其他科, ...

每星期keep住溫少少就會好啲啲

子爵府

好媽媽勳章

豬皮MAMI 發表於 19-5-26 23:48
英文我女tenses個底打得唔好,呢兩個星期不停同佢惡補中

我女耐唔耐都會亂,惟有一星期重複溫一次
溫得多自然識
不過,有啲都係死背

子爵府

好媽媽勳章

豬皮MAMI 發表於 19-5-26 23:49
成日同佢地温書都係由我地唔識/唔記得既野,「我地」都會温到滾瓜爛熟
...

絕對認同
上次考試嗰啲我都仲記得,我熟到她份常識卷派返嚟她考我,我有88分(滿分90)
她超驚嚇

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 lilybaby8282 的帖子

我勁到背埋歷年考卷同每 part 得分 驚嚇到呢!我即刻話「小姐,為左幫你溫書,我要提前一個月刨曬你幾十張工作紙同書本知識,想唔記得都幾難!」
明日繼續,革命尚未成功,媽媽仍須努力

首頁
34567...9

尾頁

跳至