自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Wonderlady 發表於 19-5-26 09:14
上年派位,派第三,係超級保險線。我勁down. 原來自己真的唔想俾囡囡讀,註冊嗰陣,自己全無笑容。

我嗰 ...

我保險線都排左乙四

水晶宮

流星花丸 發表於 19-5-26 07:53
就嚟放傍,尋找定安慰,謝謝分享

自己同孩子算不幸,小-叩門全成功但…先講自己成績差,經常俾踢出校,另每個孩子叩門小學算OK,可惜跟不上,太辛苦 ,最後要選擇離港讀書 ,才可以用非聯招入本地大學

瑪瑙宮

brother4 發表於 19-5-26 10:36
自己同孩子算不幸,小-叩門全成功但…先講自己成績差,經常俾踢出校,另每個孩子叩門小學算OK,可惜跟 ...

咁似係香港教學方式唔適合你地,但都入得到大學,咁成績都唔係差呀!

伯爵府

詠豬媽 發表於 19-5-26 08:32
到!當年公佈有8X%派到首三,冇諗過自己竟然係嗰1X%知道結果我由中心嬲到喊住返屋企所有人 ...

男爵府

bik1229 發表於 19-5-26 10:15
你既經歷印證左,其實讀得書既人,讀邊間小學都問題不大。

不過中學要band 1係一定,因為讀書氣氛 ...

好嘅中學真係好緊要
小學生壞極都只係頑皮多,但到中學反叛期,壞起上嚟真係好得人驚
所以做父母嘅真係要俾多啲時間同心機,响佢哋仲係小朋友可以control 嘅階段,灌輸多啲正確思維
大家不要灰心!加油!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

我當年派得理想讀得唔理想

公爵府

畀面勳章

派唔係心儀,叩到乙二,九龍塘2線私小call waiting(最後去讀), 三件級插去女津(唔係最top個D), 中學自行西區女津入左(飛鵝山女直收左)。

伯爵府

回覆樓主:

每間小學各有優點,如果有問題相信會比人殺校,當年仔其實不算派很差,是派左第三志願第二個區掉上午班新校,註冊時覺得校舍靚,但比較行得遠,其實我不是覺得學校有問題而是整個區只有一間b1 英中,幼稚園已出區想入同區小學,結果叩門入了一間程度淺官小,讀得開心,keep3分1成績,中學反而入到家附近b1 中學,六年後同區中學有進步,龍b 又借了好多位,順利第一志願升中,如果留區不知甚麼情況,同區唔夠位,但又借左好多位比人。

另外,我仔情況只適合讀淺小學,升英中,升中才知學習障礙,DSE 成績反應了,中學包容同鼓勵,讀1年職專預備升HD,中學未試過平均分pass ,但職專除中文全部拎A

伯爵府

詠豬媽 發表於 19-5-26 10:44
好嘅中學真係好緊要
小學生壞極都只係頑皮多,但到中學反叛期,壞起上嚟真係好得人驚
所以 ...

同意!所謂好小學未必適合,最緊要弩力升好中學

公爵府

詠豬媽 發表於 19-5-26 08:32
到!當年公佈有8X%派到首三,冇諗過自己竟然係嗰1X%知道結果我由中心嬲到喊住返屋企所有人 ...

見你呢位家長緊張到呢個程度,我突然明白個細路讀得好唔好,主要原因可能唔係學校,而係家長。家長識得緊張個仔女,仔女讀邊間學校都唔會差得去邊!

APIGMA    發表於 19-5-26 16:22

珍珠宮

回覆樓主:

有,當年唔識玩,將區內由好至差咁排,結果派到唔知尾幾 以家好在讀b1英中,冇害到佢

象牙宮

回覆 lojo11 的帖子

呢句係真㗎! 因為我有啲朋友 讀一間好普通嘅小學。但係而家冇所謂。他們中學入band1!now入埋Hku 了!

大宅

當年阿女派到唔到間好差既小學,我扣左兩年門,小二轉校成功,差果間我女都讀得開心既,我地大人唔中意者

男爵府

其實去到中學派位也不要氣餒。當年我弟弟派位去到1X位的band5中學(當時分5個banding),喊到豬頭。結果,年年全級考第一,在學校又攞好多學科獎,也識到一些好同學。後來會考成績很好,中六暫取生入了中大,更一級榮譽畢業。所以世事無絕對。家長要俾信心子女

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

所以家長真係要放鬆,每間小學總有好同唔好,最緊要小朋友努力!我自己唔覺得派得唔好就好似判左死刑,派得好亦唔係中左六合彩咁好!

公爵府

講真我廿分入唔到、又冇左三條一優勢!碌到超寶!叩門間間唔收!40綱叩到樓下官立(冇讀)!之後又叩到另一間寶校(一班24人)之後入讀!我抑鬱左2年!晚上瞓覺好似有大石壓著透唔到氣!今年過完年見家長話可以入精英班、終於有覺好訓了!記得只要小朋友讀得開心咩學校都可以!讀得唔開心神校部係假!你問我會比個女讀哥哥間學校嗎?我會答唔會!因為入左寶校你要花多一倍時間和幾倍的努力才可以追到一線學校的成績!小朋友和大人都好辛苦、記住入到神校或寶校一定係自己靠自己

公爵府

畀面勳章

Wonderlady 發表於 19-5-26 09:14
上年派位,派第三,係超級保險線。我勁down. 原來自己真的唔想俾囡囡讀,註冊嗰陣,自己全無笑容。

我嗰 ...

我哋都係派乙三,完全明白“其實我好介意”,因為只係一早放保險線。

瑪瑙宮

kirstyau 發表於 19-5-26 11:39
我哋都係派乙三,完全明白“其實我好介意”,因為只係一早放保險線。

其實中唔到乙一,都會唔開心嘅

子爵府

親子王國15週年勳章

真實例子:龍年女女,因為冇谷開,K3 先開始追,學術唔夠所以得普通私小 offer,抽第四志願。佢努力叩到一線津校(其他區)。入讀後,總名次 2X/16X,老師評語天資聰穎,聽話乖巧。

現階段整理下資料,如果入唔心儀嘅學校,有咩學校可以叩。一齊努力!

瑪瑙宮

mike89 發表於 19-5-26 11:24
有,當年唔識玩,將區內由好至差咁排,結果派到唔知尾幾 以家好在讀b1英中,冇害到佢
...

咁都係要付出左努力先入到b1中學,叻!

首頁
12345...10

尾頁

跳至