夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

背景:結婚第六年
有個小朋友3歲讀緊NP
無62 99
宜家係ftm 無經濟來源
從結婚到宜家快6年了 最近兩年有無數次想離婚(無第三者,起碼宜家知無)
初初結婚兩年無要小朋友 相處都OK 雖然有嘈鬧 不過都會好快好返 未要小朋友前慢慢發覺佢性格脾氣好似有雙重人格咁 並不是佢有病 係佢脾氣好似有兩個人住起佢身體裡面 上一秒可以嘻嘻哈哈 點開玩笑都好似唔care 下一秒可以因為好小事發大脾氣 而且同一個點有時佢覺得無野 會同我開玩笑 有時佢會突然爆發 初初真覺好愕然 當時會同佢大嘈 邊個都唔讓邊個
到開始坨我女佢開始對我溫柔返 (下面繼續)

複式洋房

YYYYau 發表於 19-5-27 22:22
背景:結婚第六年
有個小朋友3歲讀緊NP
無62 99

有左我女開始溫柔返 果啲臭脾氣都好似收晒 好照顧我 因為開始坨得唔好 所以都無返工 佢收工返黎會煮飯洗碗 果陣都溫馨左一排 但我快8個幾月果陣開始臭脾氣又出來 因為一件好少嘅事無啦啦發脾氣 唔記得係米事 大概記得係討論緊小小問題 有時我地睇電視或者動畫 或者新聞都會討論下 因為小小嘅問題就發發脾氣 當時真係好傷心 點解咁小事可以咁 (之後發覺我地係唔同一個頻道嘅人)當時佢想開門出去避我 而我
係想當下嘈當下解決嘅人 唔想佢出去 我就企起房門度攔住 點知佢直接雙手扶住我 推我瞓落床 我當時準備8個月了 真係喊左好耐 佢返黎直接當無事發生

複式洋房

YYYYau 發表於 19-5-27 22:33
有左我女開始溫柔返 果啲臭脾氣都好似收晒 好照顧我 因為開始坨得唔好 所以都無返工 佢收工返黎會煮 ...

呢件事過後就係坐月果陣 我生完我女 佢又開始溫柔返(宜家先知佢嘅溫柔係唔長久架 可以三分鐘熱度形容) 生完我女 我媽幫我坐月 因為無99 又知我老公脾氣 所以出院後我就同我老公講 媽咪只可以早上幫我 夜晚就辛苦你一個月喇 佢都話知啦 無問題 佢日頭要返工 其實夜晚餵奶 換片佢都好小幫手架 間唔中都會幫一兩次 未夠兩個星期佢又發癲了 引爆點係 有次討論返工辛苦定湊小朋友辛苦 佢當然覺得佢辛苦喇 當時我地無陪月 我媽又唔識 佢最多幫手洗衫煮飯 就連幫我女沖涼都係生前果個禮拜揾視頻學

複式洋房

YYYYau 發表於 19-5-27 22:42
呢件事過後就係坐月果陣 我生完我女 佢又開始溫柔返(宜家先知佢嘅溫柔係唔長久架 可以三分鐘熱度形容 ...

繼續上面內容 當時討論我就話咁等你放兩日你試下二十四小時湊佢 當時佢好爽快話好 從凌晨開始計算 夜晚佢好好地 點知到早上6點幾個女要飲奶開啟喊叫佢起身 佢就開始發脾氣了 中要係發癲咁款 咁我緊係搞掂我女先 因為知道佢唔搞 之後我都好嬲 就同佢嘈 我話明明講好你試一日 點解要發脾氣 反正講咩 提出咩佢都係覺得我錯 而且每次嘈交 我話佢咩都加多幾倍 說話非常難聽話返我 當時激氣嘈到話離婚 佢即刻叫我走 叫我快啲走 個女唔可以俾我呢咁嘅人 果陣先坐月兩個星期 說話有幾難聽就幾難聽 之後佢堂家姐話要上黎睇我女 佢仲話OK無問題 我中好傻咁強忍眼淚 招呼佢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

……

複式洋房

YYYYau 發表於 19-5-27 22:53
繼續上面內容 當時討論我就話咁等你放兩日你試下二十四小時湊佢 當時佢好爽快話好 從凌晨開始計算 夜 ...

由果一刻起我心都死了 都差點抑鬱 好想跳樓一了百了 因為呢啲事又唔想同其他人講 但個女俾左責任心我 佢嘅笑佢多變嘅表情溫暖左我 令我無左想死嘅念頭 果下開始我就換了一種方式同佢相處 唔會係米都同佢嘈 你一大聲或者講野難聽我就話可唔可以唔好咁講野 可唔可以唔好咁大聲 好小事點解要甘大聲 佢有時會繼續鬧 有時就會收聲 反正我嘅改變 變好的方向 連我媽咪同朋友都話我變左 (以前比較大小姐脾氣) 但我老公只會話我越黎越衰 話我無好過 每次佢發脾氣係因為我嘅錯 宜家覺得當時真係肯定腦入水先會同佢結婚

複式洋房

YYYYau 發表於 19-5-27 23:02
由果一刻起我心都死了 都差點抑鬱 好想跳樓一了百了 因為呢啲事又唔想同其他人講 但個女俾左責任心我 ...

女開始大 需要媽咪都要需要爸爸的陪伴 佢好中意佢爸爸 所以我每次好似求契弟咁氹佢 組織下一家三口嘅活動 每次出門都係開開心心 佢就係喜歡佢嘅途中發脾氣 或者玩嘅圖中 佢會好似三歲小朋友咁發佢女脾氣 甚至唔理佢女
佢宜家每日放工翻黎會煮飯 之後就係打機 睇小說 睇視頻 有時佢正常嘅個女叫佢陪佢玩佢會陪 但唔夠10分鐘就唔想陪了 10分鐘 小朋友邊玩得夠 可定一直叫爸爸玩 佢就開始發大脾氣 鬧個女 有時發作果陣果女點叫我起叫佢都唔應 (我私下稱佢為定期發作) 煮飯方面結婚前我地討論好 我無興趣 佢就分擔煮飯

複式洋房

YYYYau 發表於 19-5-27 23:09
女開始大 需要媽咪都要需要爸爸的陪伴 佢好中意佢爸爸 所以我每次好似求契弟咁氹佢 組織下一家三口嘅 ...

宜家我每日都自欺欺人 逼到自己就黎癲 本來我女係我精神支柱 但我宜家竟然對我女都煩 我對佢好似無左愛咁 有時對佢好冷淡 有時發好大脾氣 明明佢咁乖咁識氹我 但我竟然咁對佢 明明佢只係做錯好小嘅事 可以話唔算錯 我都好似發癲咁 覺得自己情緒好有問題 覺得我女好可憐 明明唔關佢事 但係因為佢爸爸我就黎癲了 就鑼今晚件事黎講 我洗緊碗 我就同我老公講幫我起櫥櫃鑼包糖出來 佢話無 我話買左 我唔夠高你幫我鑼下 佢話要鑼自己鑼飽去 我要鑼食飯嘅凳企上去鑼 因為佢睇緊小說唔想理我 就因為咁 佢又發脾氣 問佢野 同佢講野都唔彩我同個女 要出去問佢去邊都唔出聲

伯爵府

crystal媽咪 發表於 19-5-27 22:59
我睇曬
對唔住,冇標點符號睇得好辛苦。
你有家人支持可以離婚。

我未有能力睇得哂冇標點符號,要用d時間去閲讀理解

伯爵府

YYYYau 發表於 19-5-27 23:18
宜家我每日都自欺欺人 逼到自己就黎癲 本來我女係我精神支柱 但我宜家竟然對我女都煩 我對佢好似無左 ...

樓主,可唔可以唔好寫住,由第一篇開始「編輯」返d標點符號先

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

clyl03 發表於 19-5-27 23:22
我未有能力睇得哂冇標點符號,要用d時間去閲讀理解
...

……

複式洋房

宜家我每日都自欺欺人 逼到自己就黎癲 本來我女係我精神支柱 但我宜家竟然對我女都煩 我對佢好似無左 ...

經過咁多年我真係就黎忍唔住 好想離婚 但無經濟能力 離唔開我嘅女 我女又好鐘意佢爸爸 我真係好驚自己就黎頂唔順就黎爆 驚自己做傻事 就唔捨得我媽咪同個女 因為要對佢地負 宜家打緊呢篇野眼淚直流 總結發現我老公其實係好無責任心嘅人 而且好自私 只係識得對老婆女惡 佢適合自己一個人吧 我地都應該無愛了 生我女後呢三年幾做愛都得果兩次定3次 唔知佢係唔需要定出邊揾 反正我宜家都唔想俾佢掂 而且宜家心裡好討厭佢 為左個女但都扮到好似無野咁 我可以點算 點算呀 真係準備癲了 呢啲事只可以呢度講下 無地方可以傾訴

寶石宮

……

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-5-27 22:59
我睇曬
對唔住,冇標點符號睇得好辛苦。
你有家人支持可以離婚。

唔好意思 為左打快啲無用標點符號 我媽咪應該唔支持我離婚 當為左個女好 我媽咪有返工 佢都幫我到我 我媽都無地方俾我住

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-5-27 23:28
你就嚟抑鬱或者想死,同屋企人傾下。 小朋友返幼稚園,你做下part time先。 其實媽媽係咪可以幫你湊小朋友 ...

我女返半日 我媽有份工 而且佢都想繼續做 其實大致有同我屋企人傾過 佢地都話為左個女 我真係唔知點算 我得我女返學嘅3個鐘時間 唔知可以做啲咩

寶石宮

YYYYau 發表於 19-5-27 23:29
唔好意思 為左打快啲無用標點符號 我媽咪應該唔支持我離婚 當為左個女好 我媽咪有返工 佢都幫我到 ...

討論區唔駛講唔好意思。

複式洋房

clyl03 發表於 19-5-27 23:24
樓主,可唔可以唔好寫住,由第一篇開始「編輯」返d標點符號先
...

Sorey 寫完先睇到 因為想快無用標點符號 趁女瞓左諗女拿拿聲寫完

子爵府

畀面勳章

總結:你太攰;你老公有病,要睇精神科醫生。。講完

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-5-27 23:31
討論區唔駛講唔好意思。
咁佢幫你湊小朋友。你返下工part time都要返。 支唔支持你離開都好。你都需要擴闊 ...

佢33喇 其實我地都係好年輕結婚 但結婚前問問過佢準備好未 佢話人到一定時候會定落來 結婚果陣佢27 婚前講過我唔識煮飯 都唔中意 完全無興趣 其他家務我負責 當時佢話你唔做嘅米我做囉 當時都有啲感動

寶石宮

YYYYau 發表於 19-5-27 23:36
佢33喇 其實我地都係好年輕結婚 但結婚前問問過佢準備好未 佢話人到一定時候會定落來 結婚果陣佢27 ...

真係好唔開心,諗唔通打以下電話 搵啲專業人士傾下計。一人計短二人計長

首頁
12345...7

尾頁

跳至