在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身我係全職媽媽,但剛轉咗份新工,可以叫做「半職」~每星期返3.5日(星期二三四的下午不用返工)。本身我有請工人,小朋友K2, 開始準備考小學,所以想喺呢一兩年陪伴多D 小朋友,咁啱又俾我搵到呢份工。人工比以往少咗差不多60%。我係想做2年part time 等小朋友讀小一適應後再出返嚟搵full time. 所以我有keep 住個工人姐姐。

但現在有時會諗下長遠計,如果下年升小後,公司可以只需要我返每日的上午,咁我放工後自己做返家務照顧小朋友, 咁我就唔要個姐姐, 每月可以慳返平均5千。定係出返嚟做full time....

雖然現在諗好似太早,但想聽下現在的半職媽媽/各位媽媽意見,如果有得揀,你地會點揀?

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

如果工人好,我會keep住用工人,上左小學,你可以陪小朋友溫書,做功課,工人可以做家務等,但如果又要照顧小朋友飲食起居又要跟小朋友學業又要做家務又要返工(雖然是半職),我覺得很難兼顧

男爵府

0030 發表於 19-5-30 11:35
如果工人好,我會keep住用工人,上左小學,你可以陪小朋友溫書,做功課,工人可以做家務等,但如果又要照顧 ...

要工人

伯爵府

miaccp 發表於 19-5-30 10:38
本身我係全職媽媽,但剛轉咗份新工,可以叫做「半職」~每星期返3.5日(星期二三四的下午不用返工)。本身我 ...

咁老公點睇?呢樣最緊要。兩人要意見一致

大宅

miaccp 發表於 19-5-30 10:38
本身我係全職媽媽,但剛轉咗份新工,可以叫做「半職」~每星期返3.5日(星期二三四的下午不用返工)。本身我 ...

我情況同你一樣,我有继續用工人

水晶宮

回覆樓主:

我返4 日,女3 歲,自佢出世已有工人,若生多個會再請多個。
如果錢唔係問題,我會零願用D時間同個女一齊或做下自己嘢(就算個女返咗學,都可以做下同小朋友有關嘅嘢,例如睇下育兒書啊,整下D activities/ games/ toys 比佢) ,好過D時間用咗嚟洗廁所拖地。。。

首頁

尾頁

跳至