少年成長

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

14歲女,超重,自己控制飲食,每餐七分飽,每星期兩三次運動,成效尚可,近兩年無重到。
佢對雞蛋同小麥過敏,兩次高燒入院都係因為食蛋;皮膚差,本身已爆暗瘡,食小麥面紅埋會爛面。睇過中醫,全無改善。
佢好易感冒,體能差又易攰;唔食牛,少食豆,每餐食半碗飯,大半碟菜,兩三件雞左右。
買咗 B 雜叫佢食,擺喺度固然醒唔起食;擺佢放銀包/書包位,佢出門口前實見到,無視。但佢又話攰喎,我同佢講,你可以做嘅做晒啦喎,就只差食 supplement咋,佢話唔記得(平時佢見到樽B雜真心視而不見),佢平時讀書好勤力,一支蠟燭兩頭燒

侯爵府

回覆樓主:

佢身體咁弱,點捱高中嗰三年呢?同佢傾過,軟皮蛇 ,次次都話唔記得,但佢邊係冇記性:升中後未試過欠功課,時間表亂飛又唔見佢帶錯嘢,根本係選擇性失憶

男爵府

回覆 YolandaTam 的帖子

你囡囡有幾重?除非超了很多,發育期不建議節食,要精神,早餐很重要,早餐可以豐富一些,如魚湯/瘦肉湯加通心粉,晚餐兩三件雞太少,應該再加些魚肉或豆腐,發育期要多些蛋白質,下午回家後可小睡30分鐘,咁樣可以提高晚上的學習效率。維他命B叫佢食完早餐就食,你如果可以早餐時提佢就更好。佢咁樣既年紀,應該唔鐘意在學校食藥。

侯爵府

kk1186 發表於 19-5-31 12:44
回覆 YolandaTam 的帖子

你囡囡有幾重?除非超了很多,發育期不建議節食,要精神,早餐很重要,早餐可以豐 ...

158cm, 66kg
有食早餐㗎,因為唔食得小麥,好大限制:食米粉、米通粉、麥皮,偶爾蘿蔔糕、腸粉。由細到大瞓得一般,即使病緊,午睡後夜晚一定失眠
多謝你,你好有心,我諗我要早啲起身提佢至得啦,再就一就晚餐時間(我同女都喜歡食魚,但老公聞到魚味,即使係新鮮到會跳嘅都 )......

男爵府

YolandaTam 發表於 19-5-31 13:01

158cm, 66kg

煲多d魚湯,淮山茨實蓮子百合依d都健脾,你可以加魚煲,或用鵪鶉煲,蛋白質豐富又冇雞咁肥膩

侯爵府

AX21 發表於 19-5-31 18:05
煲多d魚湯,淮山茨實蓮子百合依d都健脾,你可以加魚煲,或用鵪鶉煲,蛋白質豐富又冇雞咁肥膩
...

多謝 飲湯其實好有益。等我氹吓佢先......佢超憎飲湯

首頁

尾頁

跳至