自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

ymlchau 發表於 19-6-8 18:35
回鄉證是中國出返大陸的證件

回港證是香港出返大陸的證件

正解: 回港証是出入香港境的証件。
出入大6境是用回鄉卡!!!

翡翠宮

回覆樓主:

回港證可以返大陸架咩?!只知道可以去澳門,但我冇幫亞仔整因為去澳門可用護照。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

fatchu@home 發表於 19-6-8 19:50
回港證可以返大陸架咩?!只知道可以去澳門,但我冇幫亞仔整因為去澳門可用護照。
...

我覺得樓主就係唔明至問
但大家嘅回答令佢更加唔明

回港證只能往返香港,不能往返大陸
職員意思係「到時可以拿拿聲申請回港證,再返黎申請回鄉證」,明白無?

珍珠宮

tintinlam 發表於 19-6-8 18:23
佢都, 一歲同4歲半當然唔同啦, 我細B申請時張BB相直情好似女仔, 同他完全2個樣. 佢講下姐, 點會 ...

又唔洗話人因為真係有權唔批
,職員只係提醒萬一真係唔批,如果趕唔切renew passport,申請回港證係一個最快方法

珍珠宮

fatchu@home 發表於 19-6-8 19:50
...

唔係,而係申請回鄉證要出示特區護照,但如果護照相同近照差太遠,係有權唔批回鄉證,所以職員就提醒萬一唔批而又急住用回鄉證,就可以申請回港證再即日申請回鄉證

就好似兒童申請特區護照都要副署人簽署表格或手冊,證明申請人就係呢個小朋友

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果唔急上內地,申請新護照好過啦,你仔本䕶照應該都差不多到期

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實中旅網頁已經有寫提交證件同現時樣貌不符,係會拒絕接受申請,直至renew 咗先再可以去申請回鄉証!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Kinkylaw 發表於 19-6-8 18:28
回覆 jannlly 的帖子

因為我細細個就係用回鄉証 未申請過回港証

回鄉卡係返大陸用,回港証係返香港用 你要有出境證件,就一定要有回港證件。。

珍珠宮

回港證係出入香港境嘅証件,去澳門或大陸時用,分單次同多次

大宅

回覆 cy101 的帖子

仲係唔太明
回港証同回鄉証有咩分別

到時申請左回港証
係香港出境用身分證加passport
入大陸境用回港証

咁離大陸境就用回港証
入番香港就身分證加passport
????

係咁?
咁回港証回鄉証用法咪一樣?

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Kinkylaw 發表於 19-6-10 11:41

仲係唔太明

回港證係出入香港境用,有回港證就唔洗用護照。因為有相,護照要加id先出到境返大陸,我嫌煩所以次次都拎回港證同我女返大陸

回鄉證係出入大陸境用,2張卡完全唔同係2樣野黎

大宅

回覆 cattz288 的帖子

進出香港你地唔係用身分證既咩

大宅

回覆 ymlchau 的帖子

即係個職員叫我申請回港証
之後用回港証申請回鄉証
而唔係用回港証入大陸境?

男爵府

Kinkylaw 發表於 19-6-10 11:48
回覆 ymlchau 的帖子

無錯

大宅

上面都冇話佢騙我
你都

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Oic
我之前就係唔明點解個職員叫我做回港証
原來係要用回港証再申請回鄉証
麻煩哂

大宅

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我而家明
我之前真係睇到一舊云
我以為如申請唔到回鄉証
個職員叫我申請回港証就可以
原來個職員意思係叫我申請回港証後即刻申請過回鄉証

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kinkylaw 發表於 19-6-10 11:41

仲係唔太明
回港証-出入香港關用(只限番大陸呢個旅程,外國唔得)
回鄉証- 出入大陸關用 (不能用回港証呀)

其實萬一你個case reject, 係你個supporting document 護照相片不符申請人容貌,所以職員提議你申請回港証(因即日可取)跟著再番去補交或重新辦回郷証!

本身已有護照,回港証係無咩意思,但你話你趕住番大6,咁你無得揀都要申請!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Kinkylaw 發表於 19-6-10 11:46

小朋友要申請護照先有身份証啫!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Kinkylaw 發表於 19-6-10 11:50

上面都冇話佢騙我

你自己寫既! 咁快忘記了
放下自在

首頁

尾頁

跳至